Alcohol

Bier, wijn of een ander drankje. 85 procent van de Nederlanders drinkt wel eens alcohol. Maar wat zijn de effecten van drank? Hoeveel is nog gezond? Hoe kan ik minderen? Wat zegt de wet?

 

Opname in het lichaam
Alcohol wordt gedronken. Via de slokdarm komt het in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol in het bloed opgenomen. De rest gaat via de maag in de dunne darm. In de dunne darm wordt de alcohol snel in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed naar de lever. Daar wordt de alcohol afgebroken.

 

Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtsstoffen genoemd.


Verdoving hersenen

De alcohol verdooft de hersenen. Dit heeft allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen remmingen weg, vermindert je geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten.

 

Aanvaardbaar alcoholgebruik

Hoeveel kun je drinken zonder risico?

De Gezondheidsraad adviseert gezonde volwassen mannen niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag te drinken en gezonde volwassen vrouwen niet meer dan 1 standaardglas. Deze hoeveelheden veroorzaken weinig risico’s voor de gezondheid. Wel hebben vrouwen ook bij deze hoeveelheid mogelijk een licht verhoogd risico op borstkanker. Wie meer drinkt, loopt meer kans op een hoge bloeddruk, een hersenbloeding, kanker en andere gezondheidsklachten. Het is echter niet zo dat personen die meer dan deze hoeveelheden drinken, per definitie aan alcohol verslaafd zijn.

 

Voor iedereen gelden de volgende adviezen

  • Hoe minder alcohol, hoe beter!
  • Streef er naar niet iedere dag alcohol te drinken om zo te voorkomen dat het een gewoonte wordt.
  • Drink geen alcohol wanneer u nog wilt werken, studeren of sporten.
  • Drink geen alcohol als u of uw partner zwanger willen worden.
  • Drink geen alcohol als u nog moet deelnemen aan het verkeer. De wettelijke grens voor deelname aan het verkeer is 0,5 promille. Dit is ongeveer twee standaardglazen. Voor mensen die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, is deze grens 0,2 promille.
  • Drinken als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat u dan meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.
  • Pas op met alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij uw huisarts

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Wil je meer weten over drank? Voor een spreekbeurt of voor jezelf? Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van drank en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Dan kun je bij ons langs komen en met een medewerker van het JIP praten. Ons adres is Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk.  Het JIP inloopspreekuur is elke dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur  open. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info.

 

Folders

We hebben veel verschillende folders over meerdere onderwerpen die met alcohol en alcoholverslaving te maken hebben. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over alcohol
AlcoholinfoAlcoholinfo.nl is het startpunt voor al jouw vragen en betrouwbare informatie over alcohol en alcoholpreventie. Hier vind je meer over alcohol, hulp bij stoppen, verslaving, omgaan met een drinker, opvoeding, zwangerschap en wetgeving.

Alcohol startpagina Het overzicht van internetpagina’s over de effecten van alcohol en alcoholgebruik.

Antikatertips Op deze site behandelen ze de belangrijkste tips.

Drankjewel Een informatieve website voor jongeren (en volwassen) met ouders die een alcoholprobleem hebben.

Alcohol onder controle  Voor anoniem en gratis online hulp

Alcohol in het verkeer  Hier vind je meer over wat wel en niet mag en de wetgeving

Vraag het de politie  Hier vind je onder andere algemene vragen en antwoorden  over alcohol  en bij

jongeren en alcohol specifiek voor jongeren.

 

Hieronder vind je ook meer over

Alcohol, Drugs, Gokken, Verslaving

Soft drugs

Hard drugs

Gokken