Hard drugs

Wat zijn drugs?
Drugs zijn middelen die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. De prikkels die je hersenen krijgen door de drugs kunnen allerlei geestelijke en lichamelijke effecten veroorzaken.

Drugs kunnen vier effecten veroorzaken

    • Stimulerend: je krijgt meer energie en wordt alerter, dit gebeurd bij gebruik van cocaïne, amfetamine, (speed) maar ook bij tabak en koffie.
    • Verdovend: je krijgt het gevoel alsof je in een roes leeft. Doordat de drugs je kalmeert lijkt het leven wat minder ernstig dan anders. Voorbeelden van verdovende middelen zijn: heroïne, alcohol en slaapmiddelen.
    • Bewustzijnsveranderend: je ziet en beleeft de wereld heel anders, voorbeelden van bewustzijnsveranderende middelen zijn: LSD, hasj, weed en paddo’s.
    • Gemengde effecten: sommige middelen hebben een gemengd effect. XTC is bijvoorbeeld oppeppend maar kan ook je bewustzijn veranderen. Weed of hasj kunnen ook versuffend werken, het hangt er dan weer van af hoeveel je ervan gebruikt.

 

De risico´s
Drugs zijn, afgezien van de soort uitwerking die ze hebben, ook onder te verdelen wat betreft risico om er aan verslaafd te raken. Hierin zijn twee categorieën, softdrugs (hasj en weed bijvoorbeeld) en harddrugs (XTC, cocaïne, speed, tripmiddelen, paddenstoelen). Bij harddrugs is het risico groter dat je verslaafd raakt, dan bij softdrugs.


Je eigen keuze

Het woord `genotmiddelen´ zegt het eigenlijk al. Het zijn middelen die je gebruikt om van te genieten. Als je besluit drugs te gebruiken, houd dat in dat je ook kiest voor eventuele risico’s die hier aan vast zitten!

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Wil je meer weten over drugs? Voor een spreekbeurt of voor jezelf? Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van drugs en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Dan kun je bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c, Beverwijk. Het JIP inloopspreekuur is op dinsdag en donderdagmiddag open van 15.00 tot 17.00 uur. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info


Folders

We hebben veel verschillende folders over meerdere onderwerpen die met drugs te maken hebben. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over drugs
Digidrugs
Voor uitgebreiden informatie over over verslavende middelen en verslaving., de effecten en risico’s van genotmiddelen en over hoe  met experimenteren en probleemgebruik om moeten gaan.

Drank en drugs De feiten over drank en drugs op een rijtje.

Drugsinfo De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik.
Drugsinfoteam Jongeren informeren jongeren.
Drugsweb Voor informatie over alcohol en drugs.
Drugs startpagina Pagina boordevol internetlinks over de effecten van drugs en druggebruik.

 

Hieronder vind je ook meer over

Alcohol, Drugs, Gokken, Verslaving

Alcohol

Soft drugs

Gokken