Gokken

Wat is gokken?

Als je gokt, kun je zonder veel inspanning veel geld verdienen. Dat maakt gokken populair. Je kunt op veel manieren een gokje wagen:

  • op een gokautomaat/fruitautomaat
  • in het casino
  • bij de paardenrennen
  • of de voetbaltoto
  • je kunt krasloten kopen
  • bingo spelen
  • meedoen aan een van de vele loterijen
  • kaart- en dobbelspelletjes spelen
  • en zelfs gokken op televisie en internet.

Dit zijn allemaal gokspelen waarbij je geld kunt winnen of verliezen. Het is belangrijk een verschil te maken tussen spelen waarbij je direct merkt of je geld gewonnen hebt (bijv. krasloten) of waarbij je pas veel later merkt of je in de prijzen bent gevallen (bijv. postcodeloterij). Bij spelen waarbij je snel de uitslag krijgt ben je meer geneigd om door te gaan en dus vaker te spelen.

 

Geld: toeval of kans?

Bij gokken gaat het om twee dingen. Om jouw geld en om de kans. Wanneer je gokt speel je met geld. Je zet jouw geld in bij spelletjes waarbij de uitkomst bepaald wordt door toeval of kans. Handigheid, het spel goed door hebben, het kunnen voorspellen of beïnvloeden van de uitkomst speelt bij gokken geen enkele rol. Al denken de meeste gokkers van wel! Bij gokken zet je geld in op een van de mogelijke uitkomsten van het spel. Het toeval bepaalt of jij je geld juist hebt ingezet. Je levert je geld over aan het toeval. En omdat er meer mensen zijn die dit doen, is er de mogelijkheid om de inzet van velen in een keer binnen te halen.

 

Spannend

Het winnen en verliezen gaat gepaard met veel emotie. Mensen vinden gokken spannend. Je zit in spanning of je geld kwijtraakt of dat je een grote klapper zal maken. Deze spanning maakt het gokken voor veel mensen aantrekkelijk.

 

Hoe schadelijk is gokken?

Er zijn mensen die uitstekend in staat zijn om het gokken te beperken. Zij geven nooit meer geld uit dan ze aanvankelijk van plan waren. Voor hen betekent gokken een gezellig spelletje. Gokken kan ook uit de hand lopen. Je kunt betrekkelijk gauw in de problemen komen omdat je in een keer veel geld kan verliezen. Wanneer gokken niet meer plezierig is, maar gekoppeld is aan veel geld lenen, gevoelens van spanning en neerslachtigheid, je piekert over hoe dat nu moet met je schulden dan kan gokken schadelijk zijn. Je kunt dan wel zeggen dat gokken een spel is met grote risico’s!

 

Welke problemen?

Er zijn veel problemen die je kunt krijgen doordat je het gokken niet meer in de hand hebt. Nadelige effecten van gokken hebben vooral met geld te maken. Je hebt torenhoge schulden, je moet geld lenen van anderen en het kan zelfs voorkomen dat je geld gaat stelen om te kunnen gokken. Daarnaast kun je tal van klachten ontwikkelen door je gokproblemen. Te denken valt hierbij aan relatieproblemen met je partner en/of je ouders, problemen op je werk omdat je vaak te laat komt en het is mogelijk dat je veel schulden hebt bij je collega’s. Deze problemen zijn al erg vervelend en je kunt daarbovenop ook nog gezondheidsklachten krijgen zoals:

   

  • Zweten
  • Trillen
  • Slecht slapen
  • Zenuwachtigheid
  • Hoofdpijn
  • Hyperventilatie
  • Maag- en darmklachten
  • Neerslachtigheid.

 

Je kunt je dus behoorlijk eenzaam en zelfs schuldig gaan voelen. Het is natuurlijk niet voor iedereen zo dat wanneer je gokt, je deze klachten en problemen krijgt. Het is afhankelijk van hoeveel je gokt en of je het zelf onder controle hebt. Als je overmatig gokt en je stopt met gokken kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Mensen die dan stoppen met gokken vertellen dat zij aan het begin last hebben van neerslachtigheid, dat zij zich niet goed kunnen concentreren, dat zij gespannen zijn, dat ze snel transpireren en snel geprikkeld zijn in het contact met andere mensen.

 

Cijfers
Onder de algehele bevolking zijn ongeveer 70.000 personen die een probleem hebben met gokken.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van gokverslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Dan kun je bij ons langs komen om met een medewerker van het JIP te praten. Ons adres is Wilgenhoflaan 2c, Beverwijk.  Het JIP inloopspreekuur  is op dinsdag en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. We kunnen je in ieder geval doorverwijzen naar een instantie die er meer over weet en eventueel maken we een afspraak voor je. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

We hebben veel verschillende folders over meerdere onderwerpen die met gokken en gokverslaving te maken hebben. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over gokken

Gokken onder controleOnline hulp bij gokproblemen.

Verslaving Startkabel Alle informatie op een rijtje over gokken, gokverslaving, voorlichting, online kansspellen en meer

Verslaving Startpagina Alle informatie op een rijtje over verslavingen

Hieronder vind je ook meer over

Alcohol, Drugs, Gokken, Verslaving

Alcohol

Soft drugs

Hard drugs