Soft drugs

Soft drugs zijn verdovende middelen waarvan men van mening is dat de risico’s die ze met zich meebrengen toelaatbaar zijn. Voor veel softdrugs geldt dat ze juridisch gezien verboden zijn door de wet (de Opiumwet genoemd), maar dat men in de praktijk het in het bezit hebben en gebruiken van deze middelen gedoogd. Meestal word er met softdrugs wiet of hasj bedoelt. Officieel vallen ook veel benzodiazepinen en andere slaapverwekkende en kalmerende middelen hieronder.

Wat is soft drugs

Softdrugs zijn eigenlijk drugs waar mensen een tijdje van kunnen genieten, net zoals alcohol, koffie met cafeïne en sigaretten (door nicotine). Hasj en wiet zijn softdrugs. Softdrugs mag je in Nederland gebruiken maar pas vanaf 18 jaar. Softdrugs zijn te verkrijgen in coffeeshops

 

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn hasj en wiet niet hetzelfde, wel komt het van de zelfde plant. Hieronder word uitgelegd hoe wiet wordt gemaakt en hoe hasj wordt gemaakt. Ook worden de verschillen en de effecten van hasj en wiet.

 

Wat zit in softdrugs?

Het bestanddeel waar het om gaat, wordt kortweg ‘THC’ genoemd (voluit: delta-9-te-trahydrocannabinol). Hoe warmer het klimaat waarin de hennep groeit, hoe meer THC er in zit. Ook Nederlandse wiet die onder vrijwel ideale omstandigheden in kassen is gekweekt, bevat vaak veel THC. Hasjolie kan zelf voor meer dan de helft uit THC bestaan.

 

Hoe maakt men Wiet
Wiet is afkomstig van de bloem van de cannabis sativa of de cannabis Indica plant. Door de bloemen ook wel toppen genoemd te plukken, te drogen en te knippen maakt men wiet.

 

Hoe maakt men Hasj
Hasj wordt gemaakt door delen van de cannabisplant te verzamelen. Deze worden dan gemixt, gezeefd en geperst tot er een stevige blok ontstaat. Bij het zeven wordt de hars gescheiden van de bloemen en de bladeren. Hasj kan je maken van de bloemtoppen maar ook van de bladeren of van het knipafval wat ontstaat bijhet knippen van de wiet. Doordat het residu wordt gezeefd ontstaat er olie rijke hars wat hasj genoemd wordt.

 

Wat is het verschil in effect tussen Hasj en Wiet.
De effecten van hasj en wiet verschillen per persoon ook kan de manier van roken, puur of met tabak verschillen en als laatste kunnen ook de verschillende soorten wiet planten (indica of sativa) een verschillend effect hebben.

 

Ondanks deze verschillen kunnen we over het algemeen zeggen dat hasj een hoger THC gehalte heeft en daardoor een zwaarder effect heeft. Ook wordt vaak gezegd dat men van hasj meer stoned wordt. Ook heeft hasj vaak een hoger cannabidiol gehalte dit zorg ervoor dat de werking van THC afgeremd wordt waardoor het effect meer als stoned wordt omschreven.

 

Naast de concentratie van THC en CBD spelen ook de eigen verwachtingen, ervaringen, gemoedstoestand en de omstandigheden waarin gebruikt wordt een rol in de manier waarop men de effecten van hasj en wiet ervaart.

 

Wat is er leuk aan hasj en wiet?

Hasj en wiet versterken je stemming. Een deel van het effect wordt dus bepaald door hoe je als gebruiker zich op dat moment voelt.  De effecten van hasj en wiet kunnen per keer verschillen. Als je je goed voelt, kun je je nog opgewekter en vrolijker gaan voelen. Maar zit je niet zo lekker in je vel, dan kun je je door te blowen slechter gaan voelen en in paniek raken.

 

Meestal heeft blowen een ontspannend effect en kunnen kleuren en muziek intenser ervaren worden. Andere effecten zijn: angstig worden, snelle hartslag, rode ogen, vreetkick, lachkick, droge mond, duizeligheid en verslapping van je spieren (waardoor je lichaam zwaar aanvoelt).

 

Wat zijn de risico’s (minder leuk) van hasj en wiet?

  • Wie niet lekker in zijn vel zit, kan beter helemaal geen hasj of wiet gebruiken: de kans is groot dat het er alleen maar erger van wordt.
  • Een te hoge dosis kan heftige angstgevoelens of een flinke dip veroorzaken. Je kunt je behoorlijk slecht gaan voelen: duizeligheid, misselijkheid, tot paniek en flauwvallen toe. Dit wordt ‘flippen of bad gaan’ genoemd. Wachten tot het over gaat, is het enige wat je dan kunt doen. Wel kan een ander proberen je te kalmeren of je iets zoets geven. Het ‘flippen’ door een te grote dosis komt vooral voor bij onervaren gebruikers. Dit risico is een stuk groter wanneer hasj gegeten wordt, omdat de je dan minder goed in de gaten hebt hoeveel je binnen hebt gekregen.
  • THC vermindert het concentratievermogen, het reactievermogen en het korte termijn geheugen. Logisch nadenken wordt moeilijker, de draad van een gesprek verlies je compleet. THC en werken, huiswerk maken of studeren gaan dan ook niet samen. Deelname aan het verkeer onder invloed van THC is gevaarlijk en daarom verboden.
  • Wanneer je veel en vaak hasj en wiet gebruikt dan zet je hiermee een rem op je eigen ontwikkeling. In plaats van problemen op te lossen en daarvan te leren, blowen veel mensen hun problemen en onvrede weg. Veel blowers hebben altijd goede voornemens maar brengen daar in werkelijkheid weinig of nooit wat van terecht. Bovendien loop je het risico uiteindelijk alleen nog maar contact te hebben met mensen die ook veel met blowen bezig zijn.
  • Mensen die kampen met onderliggende psychische problemen of die aanleg hebben voor psychotische stoornissen vormen een risicogroep. Het gebruik van hasj kan deze problemen verergeren en wordt daarom afgeraden.
  • De rook van joints en stickies wordt doorgaans diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden. Die rook bevat meer kankerverwekkende stoffen dan die van tabak alleen. Op langere termijn kan hierdoor schade optreden aan de luchtwegen.
  • THC is aangetoond in moedermelk. Voor hasj en weed geldt hetzelfde als voor alcohol, tabak en andere drugs: gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding is af te raden.
  • Een mogelijk effect van langdurig en intensief gebruik is een verminderde vruchtbaarheid. Na stoppen met gebruik herstelt dit zich.
  • Door drugsgebruik merken mensen vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel op. Dit kan het lichaam uitputten. Mogelijke gevolgen: gewichtsverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn, toegenomen vatbaarheid voor (infectie)ziekten.

 

Gebruik van softdrugs

Eten, drinken of slikken: Cannabis kan gegeten (in cake) of gedronken (in thee) worden. Tegenwoordig kan je wiet in allerlei verschillende voedsel stoppen, bijvoorbeeld boter. Maar het bekendste is spacecake. Door eten, drinken of slikken komen drugs via de maag en darmen in het bloed terecht. Het duurt even voordat de drugs die gegeten, gedronken of geslikt worden de hersenen bereiken. Na maag en darmen passeren de drugs de lever en gaan dan via het hart en longen naar de hersenen. De effecten komen in de regel na 20 tot 30 minuten op gang. Bij spacecake kan dat wel drie kwartier tot 4 a 6 uur duren.

 

Roken: Blowen is het roken van hasj en wiet. Cannabis wordt voornamelijk gerookt. Cannabis kan worden gerookt in pijpje, vaporizer, waterpijp of vermengd met tabak in een sigaret (stickie of joint). Een vaporizer is een apparaat dat ook wel verdamper genoemd wordt. Een vaporizer wordt gebruikt om plantmateriaal te verdampen. Meestal is het plantmateriaal dat verdampt wordt met een vaporizer tabak of wiet, echter kunnen het ook diverse kruiden zijn.

 

Door roken komen de drugs via de longblaasjes in het bloed terecht. Tabak en cannabis worden gerookt. Roken is de snelste methode om de effecten van drugs te voelen. Vanuit de longen gaat het bloed direct naar het hart en dan meteen naar de hersenen en de rest van het lichaam. Bij roken of inademen kunnen de effecten al na 7 tot 10 seconden optreden.

 

Wat betekend  gedoogd/gedoogbeleid.

Gedoogbeleid houdt in het kort in dat het hebben van softdrugs wel strafbaar is, maar door middel van bepaalde voorwaarden niet strafrechtelijk vervolgd wordt. Het is nog steeds illegaal, gedoogd houdt niet in dat het opeens mag, maar politie ziet het door de vingers.

  • Het minimumleeftijd is 18 jaar, als je het aan minderjarige geeft kijk je naar zware straffen.
  • Je mag niet handelen in softdrugs maar je mag het wel gebruiken. Ook al is het strafbaar, als je 5 gram aan cannabis of 5 hennepplanten heb word je niet strafrechtelijk vervolgd. Maar het kan wel door politie in beslag worden genomen.
  • Coffeeshops hebben ook weer voorwaarden maar die leggen wij hieronder verder uit.

 

Mag ik wietplanten hebben?

NEE…. Je mag officieel geen wietplanten hebben. Het wordt gedoogd is nog steeds illegaal. Je planten kunnen in beslag worden genomen. Wanneer de politie dus bij je langskomt mogen ze de planten van je afnemen. Waar je ook aan moet denken is hoeveel gram je uit een plant haalt. Wanneer jij meer dan 5 gram wiet of hasj bij je heb ben je illegaal.

 

Wat is strafbaar.

In een Opiumwet staat alles over het Nederlandse drugsbeleid. De belangrijkste punten van het huidige drugsbeleid zijn:

  • Bezit, handel en productie van drugs zijn illegaal in Nederland.
  • Verkoop, bezit en gebruik van een kleine hoeveelheid (Niet meer dan 5 gram) softdrugs wordt niet vervolg.
  • Coffeeshops worden gedoogd onder strenge voorwaarden (Staat onderin aangegeven).
  • Er moeten drugsvoorlichtingen (meestal gericht op jongeren) gehouden worden, dit is een belangrijk onderdeel van het volksgezondheidsbeleid in Nederland.
  • Wanneer jij vervolgd word vanwege drugs krijg je een aantal strafpunten opgelegd, aan de hand van wat jij gedaan heb kunnen die punten verhoogd of vermindert worden. Elk punt kost €29 boete, 2 uur taakstraf of 1 dag gevangenisstraf.

 

Hoeveel mag je kopen en bij je hebben op straat

De meeste shops geven je maximaal 5 gram, maar bij sommige (vooral langs de grens) geven ze je 3 a 4 gram. Wanneer jij naar een andere wietshop gaat om meer te halen ben je niet meer gedoogd en kan je er voor vervolgd worden.

 

Mag je op straat roken?

Blowen in het openbaar is strafbaar (net zoals alcohol drinken). Eigenlijk mag je alleen blowen in de shop of bij iemand thuis. Maar ook het blowen op straat word door de politie vaak door de vingers gezien, behalve als je natuurlijk minderjarig bent of overlast veroorzaakt.

 

Is hasj of wiet verslavend?

Drugs beïnvloedden het bewustzijn van de mens, het gebruik is dan ook schadelijk.

Ze zijn slecht voor je lichaam en toch gebruiken veel mensen ze. Je kunt er verslaafd aan raken. Als je ermee wilt stoppen kan dat, maar de meeste mensen vinden dat nog erg moeilijk. Wat sowieso handig is dat als je het gebruikt je het wel veilig gebruikt. Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid.

 

We spreken van lichamelijke afhankelijkheid als je lichaam protesteert wanneer met gebruik van een middel wordt gestopt (ontwenningsverschijnselen). Bij het gebruik van hasj en weed treedt dit niet op. Ook heb je niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

 

Daarbij is het ook niet zo dat blowen automatisch leidt tot behoefte aan zwaardere drugs. Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat je steeds sterker naar het middel verlangt en je eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder. Bij een deel van de gebruikers is dit het geval, met name bij degenen die vaak gebruiken (bijvoorbeeld elke dag).

 

Dit geldt nog sterker wanneer je gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld uit verveling of gebrek aan toekomstperspectief. Voor deze gebruikers kan de situatie ontstaan dat alleen hasj of weed nog belangrijk zijn, de rest is niet interessant.

 

Hoe werkt de behandeling.

Niet alle behandelingen zijn natuurlijk het zelfde. Wij hebben een behandeling uitgekozen waarin we onderop dit artikel een link heb staan.

 

Aan het begin van je behandeling begin je met gesprekken. Als eerst krijg je een intakegesprek om je situatie in kaart te brengen. Daarop volgend krijg je een adviesgesprek waarop besproken word hoe hun denken jou het beste te kunnen helpen. Naar aanleiding van dat gesprek word de passende behandeling vastgesteld en start je met je behandeling.

 

Je heb een brede aanbod aan behandelingen, hiermee word je dus op de beste manier geholpen. Zo heb je wekelijkse behandeling, avondbehandeling, dagbehandeling, opname in kliniek of zelfs opname in een kliniek in Zuid-Afrika.

 

Na deze behandelingen krijg je nog nazorg, zodat je zeker weet dat je niet terug valt en dat je ook niet het gevoel heb dat je in het diepe word gegooid.

 

Coffeeshops.

Coffeeshops kunnen onder strenge voorwaarden wiet en hasj verkopen dit word ook wel gedoogbeleid genoemd. Een coffeeshop moet aan de volgende voorwaarden voldoen, deze regels gelden meteen ook voor de gebruikers:

  • Er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht.
  • Er mogen geen harddrugs worden verkocht.
  • Er mogen geen softdrugs verkocht worden aan minderjarigen.
  • Minderjarigen mogen niet in een coffeeshop worden binnengelaten.
  • Er mag geen alcohol worden geschonken.
  • Er mag geen reclame voor drugs en de coffeeshop worden gemaakt.
  • Er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt.
  • De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn.
  • Alleen ingezetene mogen in Nederland softdrugs kopen, een ingezetene is iemand die zijn (woon)adres heeft in een Nederlandse gemeente en daar dus staat ingeschreven.

   

 

Medicinale wiet.

Medicinale wiet (ook wel mediwiet genoemd) is wiet wat door artsen voorgeschreven word om als medicatie te gebruiken. Er bestaan verschillende soorten medicinale wiet, de grootste verschillen tussen de wiet is de sterkte en samenstelling met de medicatie die de patiënt al krijgt.

  • Bediol: Er zijn aanwijzingen dat wiet met een hoog CBD-gehalte goed werkt tegen pijn en spasmen, bijvoorbeeld bij patiënten met multiple sclerose (MS). Ook lijkt het goed te werken tegen ontstekingsreacties.
  • Bedrocan, bedica en bedrobinol: Wiet met voornamelijk THC is vooral effectief bij aandoeningen als het syndroom van Gilles de la Tourette, therapieresistent glaucoom en bij klachten als gewichtsverlies, misselijkheid en braken.

 

De werking van mediwiet verschilt per persoon. Daarom bepaalt de arts in overleg met de patiënt:

  • Welke mediwiet het meest geschikt is.
  • Hoeveel hij of zij per keer en per dag nodig heeft
  • Hoe hij of zij de mediwiet in wilt nemen.

 

Medicinale wiet word nog niet gebruikt voor genezingen van aandoeningen, maar het kan wel de klachten verminderen. Wat we ook vaak zien is dat het de bijwerkingen of hoeveelheid van andere medicatie helpt verminderen.  Een arts schrijft mediwiet voor wanneer de behandeling en geneesmiddelen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen heeft.

 

De arts bepaalt bij welke aandoening en in welke situatie de mediwiet een geschikte keuze is, dit zijn meestal de volgende punten:

  • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade
  • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
  • misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C of hiv-infectie en aids
  • chronische pijn; voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit, bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
  • syndroom van Gilles de la Tourette
  • therapieresistent glaucoom

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van harddrugs en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links:

Voor eventuele behandeling:

Jellinek: Op deze website kan je jezelf aanmelden voor hulp bij je verslaving & het geeft veel informatie over drugs.

Trimbos: Het Trimbos-instituut wil de geestelijke gezondheid verbeteren door het delen van kennis.

Brijder: Brijder is specialist in verslavingszorg

GGZ:Op deze website kan je je aanmelden voor hulp bij je verslaving

Cannabis onder controle  Op deze website kan je online wat aan je mogelijke verslaving doen. (De behandeling word vergoed)

 

Informatie:

Drugsinfo: Alle informatie over verschillende soorten drugs op een rijtje

Druglijn België: De verschillen van hasj en wiet

Informatiecentrum cannabis: Op deze website vind je feiten en cijfers over cannabis.

Uw kind en blowen: Handige en interessante website voor ouders.

Open tuinen net: Informatie over vaporizer (Handig voor mensen met astma)

 

Hieronder vind je ook meer over

Alcohol, Drugs, Gokken, Verslaving

Alcohol

Hard drugs

Gokken