Arbeid, Beroep en Bijbaan

Kiezen wat bij je past?
Sommige mensen weten van jongs af aan al wat ze later willen worden en gaan dit dan ook doen. Bij vele anderen is dit niet het geval of duurt het wat langer. Al vanaf heel jong wordt er van je verwacht dat je hierover nadenkt en dat je keuzes maakt. Dat is soms best lastig. Misschien lijkt jou alles wel leuk of misschien vind je het allemaal helemaal niks? Hoe kun je nu een goede keuze maken? Wil je hier ondersteuning bij, kom dan langs bij het JIP dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen! Of kijk op één van de links onder aan de pagina voor meer tips en informatie.


Op zoek naar vast werk

Eenmaal klaar met je studie of opleiding (of misschien ben je eerder gestopt), dan zul je op zoek gaan naar werk. Hieronder volgen een aantal tips, kijk ook voor de tips bij het zoeken naar een bijbaantje.

Laat je inschrijven bij het werk.nl Mocht je geen werk kunnen vinden en een uitkering willen aanvragen, moet je altijd hier ingeschreven staan. Lees de advertenties in de krant. Schrijf open sollicitatiebrieven. Wees creatief en origineel! Jij moet er uitspringen. Staar je niet blind op een bepaald werkveld, probeer open te staan voor andere ervaringen. Vraag bij je stageplek of ze daar nog iemand zoeken. Vacaturesites op internet. Je in laten schrijven bij uitzendbureaus.

 

Wat moet er in een contract staan?

Een arbeidsovereenkomst is meestal een schriftelijke afspraak, of contract, tussen werknemer en werkgever. In een arbeidsovereenkomst moet in ieder geval het volgende staan:

  • Persoonlijke gegevens: naam en woonplaats van beide partijen.
  • Plaats waar de arbeid wordt verricht.
  • Functie van de werknemer en omvang van de werkzaamheden.
  • Het (bruto) salaris.
  • Datum indiensttreding.
  • Eventuele proeftijd.
  • Aantal vakantiedagen.
  • Opzegtermijn.
  • Vakantiegeld.
  • Eventuele dertiende maand.
  • Aantal arbeidsuren per dag of per week.
  • Pensioenregeling die van toepassing is.
  • Eventueel cao die van toepassing is.

 

Een arbeidsovereenkomst kan worden afgesloten voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Een contract voor bepaalde tijd wordt ook een tijdelijk contract genoemd. Vooraf spreken werkgever en werknemer af hoe lang het contract duurt. Een contract voor onbepaalde tijd wordt een vast contract genoemd. Dit contract eindigt alleen als de werknemer of de werkgever het contract wil opzeggen.

 

Wat kan het JIP voor je betekenen?

Het JIP kan jou helpen met het schrijven een sollicitatiebrief, uitleg geven over arbeidsrecht, je informeren over alles wat met werk te maken heeft of doorverwijzing naar bijvoorbeeld het UWV of naar werk.nl dan kun je bij ons langs komen om met een medewerker van het JIP te praten. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info.

 

Folders

Het JIP heeft folders van sollicitatie tot contract, werkwijzer voor op de werkvloer, op zoek naar een baan en de vakantiewerkkrant. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over Werken

Abvakabo FNV Abvokabo is de grootste vakbond in de publieke sector.

Bruto/netto check

Joblift Zoekmachine met actuele vacatures om snel en eenvoudig een geschikte  baan te vinden.

Jobrapido Doorzoek alle vacatures op de banensites van Nederland.

Monsterboard Gebruik Monsterboard.nl voor het plaatsen van je CV, te zoeken naar vacatures of je sollicitaties voor te bereiden.

Nationale vacaturebank NationaleVacaturebank.nl is de grootste banensite van Nederland. Zoek hier jouw nieuwe baan, bijbaan of stageplaats.

Salarisberekening online Online een salarisberekening per cao: snel bruto-netto en netto-bruto bereking maken.

Solliciteren kun je leren FNV Jong introduceert op haar website een sollicitatiegame ‘Solliciteren kun je leren’. Met deze game kunnen jongeren hun sollicitatieskills testen en zich ’game wise’ voorbereiden op een gesprek voor een stage of baan.

Travel active Deze site is iets voor jou wanneer je van plan bent om in het buitenland te gaan werken of studeren. Je vind er veel tips en handige informatie waar je zelf misschien niet aan denkt. Ook kun je op deze site het stageaanbod in het buitenland bekijken.

UWV Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen.

Vrijwilligerswerk Houd je elke week tijd over en wil je deze tijd goed en eens op een andere manier besteden? Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou! Op deze site kun je zoeken naar mogelijkheden die er voor jou zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Vrijwilligerscentrale Beverwijk/Heemskerk   De Vrijwilligerscentrale brengt maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, bedrijven en maatschappelijke stagiaires bij elkaar.

Werk.nl

Werk Startpagina Alles op een rijtje over werk.