Bijbaan en Vakantiewerk

Vanaf je 13de mag je in Nederland vakantiewerk doen of een bijbaan hebben. Maar tot je 18de zijn er wel weer allerlei regels waar zowel jij als je werkgever zich aan moet houden. Een werkgever mag je nooit minder betalen dan het minimumjeugdloon, wel meer natuurlijk, maar waar vind je een leuke bijbaan? Wees creatief; bedenk zelf een leuke plek en schrijf een open sollicitatiebrief. Denk aan seizoensgebonden werkplekken; pret- of dierenparken, buitenzwembaden, horeca, etc. Kijk ook regelmatig in de krant en/of schrijf je in bij uitzendbureaus. Kijk eens in je omgeving of er misschien oppasadressen zijn of ga bij supermarkten langs. Surf op het internet, zoals jullie weten is er veel informatie te vinden op het internet.

 

Wat voor werk mag je wel en wat mag je niet doen.

Wat je  mag op 13de en 14de is: vakken vullen, oppassen, auto’s wassen, folders of huis-aan-huisbladen bezorgen, schoonmaken, bollen pellen, groente en fruit plukken. Wat niet mag is op zondag werken en je mag nooit meer dan 35 uur per week werken.

Als je 15 bent geldt hetzelfde, alleen met het verschil dat je wel kranten mag bezorgen en je mag wel op zondag werken, maar dan wel als je zaterdag vrij bent.

Vanaf je 16de mag je allerlei soorten werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is voor je gezondheid. Risicovolle werkzaamheden mogen, als een ervaren medewerker toezicht houdt.

LET OP: als je oordoppen, handschoenen, een veiligheidsbril of beschermkappen krijgt, ben je verplicht ze te dragen. Doe je dit niet en er gebeurt wat, dan ben je niet verzekerd! Je mag geen nachtdiensten draaien.

 

Als je ouder dan 18 bent mag je in een normale werkweek niet meer dan 9 uur achter elkaar werken. Maximaal 45 uur per week. Maar bij uitzondering, bijvoorbeeld als er overwerk is en het blijft binnen de 54 uur per week, mag je dit weigeren, dit mag natuurlijk niet te vaak gebeuren.

 

Meer weten over wat wel en niet mag? Klik dan hier voor de brochure over werken onder de 18 wat zijn de regels. Voor meer brochures ga naar de pagina brochures.

Als je gaat werken dan heb je in ieder geval recht op het minimum jeugdloon klik hier voor de brochure. Minder verdienen mag niet, meer natuurlijk wel. Hoeveel je verdient hangt af van het aantal uur dat er bij een bedrijf gewerkt wordt. Vraag dit na bij je werkgever!

 

Wat kan het JIP voor je betekenen?

Het JIP kan jou helpen met het schrijven een sollicitatiebrief, uitleg geven over je rechten maar ook je plichten tijdens je bijbaan, je informeren over alles wat met werk te maken heeft of doorverwijzing naar bijvoorbeeld een uitzendbureau. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over bijbanen en vakantiewerk

Bijbaan.nl Vacaturesite voor bijbaan en vakantiewerk.

CNV jongeren Dit is de site van de vakbond CNV en is speciaal voor jongeren. Op deze site vind je informatie over werk, opleiding, tips en begeleiding.

FNV Horeca

FNV Deze site bevat een apart gedeelte waar aandacht wordt besteed aan jongeren. Wanneer je rondkijkt vind je veel informatie over werk en geld.

Solliciteren kun je leren FNV Jong introduceert op haar website een sollicitatiegame ‘Solliciteren kun je leren’. Met deze game kunnen jongeren hun sollicitatieskills testen en zich ’game wise’ voorbereiden op een gesprek voor een stage of baan.

Uitzendbureau.nl Alle info over uitzendwerk

Zoek bijbaan Vind snel vakantiewerk of parttime werk op de grootste parttime vacaturebank.

Zoek vakantiewerk Op zoekvakantiewerk.nl kun je direct zoeken in 205 vakantiewerk vacatures. Vind snel je ideale vakantiebaan en solliciteer direct online!

Joblift Zoekmachine met actuele vacatures om snel en eenvoudig een geschikte  baan te vinden.