Schulden en rood staan

Je zakgeld net gekregen, maar je portemonnee weer leeg. En hoeveel salaris krijg je ook alweer? Lukt het om naar de film te gaan en een cadeau voor je jarige vriendin te kopen. Het is alles behalve moeilijk, om meer geld uit te geven dan je eigenlijk hebt.

 

Geld lenen is altijd meer betalen !!!

Als je eenmaal schulden hebt, is het moeilijk om hier uit te komen. Steek in ieder geval niet je hoofd in het zand. Want schulden verdwijnen nooit vanzelf. Ga naar de instantie toe waar je de schuld hebt, probeer om een aflossingsregeling te treffen. Als de deurwaarder de schuld heeft overgenomen, benader deze dan. Spreek een bedrag af wat jij maandelijks gaat betalen en waar zij akkoord mee gaan. Wil je hulp bij schulden, dan kun je altijd langs komen bij het JIP. Wij zullen er samen met jou naar kijken en je eventueel doorverwijzen.

 

Rood staan
Het is al niet moeilijk om schulden te krijgen, maar als je 18 bent, wordt het je dubbel zo makkelijk gemaakt om schulden te maken. Een aantal banken zette dan automatisch jouw rekening om in een rekening waarbij je (meestal tot  €1000, -) rood kunt staan. Wil je dit liever niet, dan zul je dit zelf aan moeten geven.

 

Met een  studentenlening kun je een lening kiezen die past bij jouw financiële situatie. Maar leen nooit meer dan je (in de toekomst) financieel aankunt en begin met aflossen zodra dit mogelijk is.

 

Feit blijft wel, dat het vaak lastig blijkt te zijn om goed met geld om te gaan en niet in de schulden te komen. Het is dan ook handig om tijdig een beetje overzicht te krijgen in je inkomsten en je uitgaven. Lukt je dat niet alleen dan kan je bij ons langs komen zodat we dit samen met jou kunnen doen.

 

Zo kunnen we samen met jou een begroting maken:

  • Ga je net op kamers en denk jij dat je een vetpot hebt aan inkomsten van € 700, – per maand? De huur zal waarschijnlijk erg hoog zijn, laten we uitgaan van € 280, -.
  • Je zult je moeten verzekeren zoals een W.A. verzekering en zorgpremie € 110, –
  • Waarschijnlijk ga je wel eens stappen en geef je een aantal flappen uit € 80, -.
  • En wil je graag een beetje hippe en relaxte kleding dragen… € 75, –
  • Je eet en drinkt ook nog af en toe € 175, -.
  • Natuurlijk bel je mobiel… € 50, -.
  • En omdat de kosten allemaal zoveel stress opleveren, rook je nu ook wat meer… € 70, -.

Tel de uitgaven maar op en trek ze af van je inkomsten… je staat in het rood.

 

Wat kan het JIP voor je betekenen?

Mocht je nu hele specifieke vragen hebben met betrekking tot geldzaken of hierover met iemand willen praten, dan kunnen wij je de weg wijzen naar de juiste instantie die hier meer vanaf weet. Of misschien zit je zo diep in de schulden dat je hierbij hulp nodig hebt om er uit te komen. Wij kunnen jou dan doorverwijzen. Of misschien vind je het lastig, of lukt het je niet om bepaalde dingen te regelen bij instanties. Wij kunnen met je mee gaan of een afspraak voor je maken.

 

Je kunt ook bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders:

We hebben meerdere folders over schulden en rood staan. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over schulden en rood staan:

Nibud Het Nibud is in Nederland hét kenniscentrum op het gebied van de huishoudfinanciën voor informatie, praktische tips, berekeningen en testjes over geld.

Nibud jong Nibudjong geeft alle informatie voor jongeren over jouw geldzaken: baantjes, zakgeld, kleedgeld, mobiel bellen, en nog veel meer.

Schuldhulpverlening gemeente Beverwijk

Wsnp Wet schuldsanering natuurlijke personen.