Overgewicht

Overgewicht betekent dat je meer weegt, dan goed is voor je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bovendien verklein je de kans op bepaalde vormen van kanker. Ze zeggen daarom dat het verstandig is om af te vallen bij overgewicht.

 

Als je meer eet dan het lichaam verbruikt ontstaat er een teveel aan brandstof voor het lichaam. Het teveel wat je binnenkrijgt wordt opgeslagen, dit noemt men vetopslag. Vet kan vrijwel overal in het lichaam opgeslagen worden, maar is per persoon anders.

Nou is het niet zo dat vet slecht is, want vet hebben we immers nodig om goed te kunnen functioneren.

 

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of men overgewicht heeft. Een van die manieren is de Body Mass Index, maar ook de eenvoudige berekening van de middelomtrek wordt wel eens gebruikt. Het vet rond de buikwand dat is opgeslagen wordt hierbij opgemeten. Dit kan jezelf ook doen door zelf jouw taille- en buikomtrek te meten.

Kans op overgewicht

 

Door een energiebalans wordt je lichaamsgewicht bepaald. Deze energiebalans is de verhouding tussen de energie inname en energieverbruik. Wanneer de balans is verstoord zal de energiebalans naar één kant door slaan. Dit wil zeggen dat als de voedselinname hoger ligt dan dat het lichaam daadwerkelijk verbruikt, ontstaat er overgewicht.

 

Aanleg hebben voor overgewicht kan ook een rol spelen. Vergelijken we 2 personen die hetzelfde op één dag binnenkrijgen aan voedsel dan zal er een grote kans bestaan dat bij een gelijke activiteitenpatroon één van de personen overgewicht aanlegt en de andere niet. Dit alles heeft weer te maken met de ruststofwisseling en het verbranden van voedsel. Ruststofwisselingen zijn de benodigde calorieën dat je lichaam verbrandt om voldoende energie te verkrijgen, om normale lichaamsfuncties te kunnen laten plaatsvinden. Wanneer de ruststofwisseling hoog van niveau is zal er meer voedsel worden verbrand dan wanneer de ruststofwisseling laag van niveau is. Overgewicht krijg je door te veel en ongezond eten, maar daar liggen weer achterliggende problemen achter.

 

Je krijgt natuurlijk niet zomaar overgewicht,  meestal ligt er namelijk een achterliggende problemen die het veroorzaakt.

  •  Erfelijkheid
  • Medicijngebruik
  • Ziekte of een handicap
  • Te weinig of geen lichaamsbeweging
  • Een ingrijpende gebeurtenis
  • Stoppen met roken
  • (gevolgen van) zwangerschap
  • Een sociale fobie
  • Als u de neiging heeft bij spanning, stress of problemen te gaan snoepen, eten of drinken;

   

Risico’s

Overgewicht levert risico’s op voor je gezondheid. De kans dat je met de volgende aandoeningen te maken krijgt, is veel groter bij overgewicht:

 

  ·         hartinfarct

  ·         hersenbloeding

  ·         verstopte bloedvaten (trombose)

  ·         diabetes type 2

  ·         bepaalde vormen van kanker

  ·         verhoogde bloeddruk

  ·         galstenen

  ·         gewrichtsaandoeningen

  ·         spataderen

  ·         huidstrepen

  ·         cellulitis

    

Ernstig overgewicht (obesitas) kan  leiden tot:

 

  ·         ademhalingsproblemen

  ·         slaapapneu (Plotselings even stoppen met ademen in je slaap)

  ·         jicht

  ·         afwijkingen aan de wervelkolom

  ·         onvruchtbaarheid

  ·         menstruatiestoornissen

  ·         geboorteafwijkingen

  ·         psychische en sociale problemen

  ·         slechter functioneren van het lichaam

    

BMI

 

Een methode om te berekenen of je overgewicht hebt is aan de hand van de Body-Mass Index (BMI). Je kunt je BMI berekenen door je gewicht (kg), te delen door het kwadraat van je lengte (m) (BMI = gewicht / lengte² ). Aan de hand van je BMI kun je dan uit de volgende tabel aflezen of je overgewicht hebt:

Classificatie

BMI

Normaal gewicht

18,5 – 24,9

Overgewicht

25 – 29,9

Obesitas

vanaf 30

BMI voor kinderen word anders gemeten. Als kinderen ouder worden, worden ze eerst zwaarder voordat ze langer worden. Daarom is een BMI-berekening voor kinderen anders dan  dat bij volwassenen.

 

Behandelingen.

Het beste is meer bewegen en gezonder/gevarieerd eten. Als je er echt niet uit kan komen kan je nog naar je huisarts, voedingscentrum of  diëtist om te kijken wat voor mogelijkheden er nog meer zijn en wat voor jou het best werkt.

 

Afvallen

Op http://www.dietenlijst.nl/  vind je handige dieet tips!  Je vindt er alles over verschillende diëten, jouw eetgewoontes en zelfs afslank kleding.

http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/overgewicht.aspx

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

 

Wil je  ondersteuning, gewoon praten of advies en informatie?  Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 • Nul251 Facebook

 • Nul251 Foto's

  PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein PannAcademy Meerestein