Hulpverlening

Hier kun je informatie vinden over verschillende vormen en manieren van hulp en waar je deze kan vinden. Soms gebeuren er dingen met vrienden of met jezelf waar je echt geen raad mee weet. Het kan dan helpen om er eens met een buitenstaander over te praten. Er zijn verschillende organisaties die jou kunnen helpen.

 

Iedere jongere in Nederland heeft wel eens hulp nodig van een bepaalde organisatie. Om je hierin een beetje wegwijs te maken vind je op deze pagina verschillende organisaties die jou kunnen helpen bij je vraag.

 

Bureau Jeugdzorg

Bij Bureau Jeugdzorg kun je tot 18 jaar terecht met vragen of problemen. Er zijn vragen die meteen beantwoord kunnen worden. Voor sommige problemen zijn een aantal gesprekken met een medewerker van Bureau Jeugdzorg voldoende. Met jou en je ouders zal worden bekeken welke hulp het meest geschikt is voor het oplossen van je probleem, wanneer deze hulp kan starten en wat je kunt verwachten. Het is mogelijk dat je het advies krijgt om (tijdelijk) ergens anders te gaan wonen, bijvoorbeeld bij begeleid wonen. Je kiest er zelf voor of je van het aanbod gebruik wilt maken.

 

Je kunt een eerste gesprek bij Bureau Jeugdzorg doen zonder je ouders, maar over beslissingen wat nou het beste voor je is zal ook met je ouders gesproken moeten worden, zij zijn nu eenmaal verantwoordelijk voor je. In het eerste gesprek kun je ook aangeven wat je ouders wel en niet mogen weten. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt en jij hebt het recht om het verslag eerst te lezen voordat het naar je ouders gaat (als dat nodig zou zijn). Je mag dan zeggen wat je er liever niet in wilt hebben.

 

Zij vervullen ook de taken Jeugdbescherming en Jeugdreclassering en Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Dus voor het aangeven van mishandeling kun je er ook terecht. Je vindt er altijd een goed luisterend oor en krijgt advies hoe je verder moet.
Bureau Jeugdzorg is voor jongeren tot en met 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar en wil of moet je eerder uit je ouderlijke huis, dan is het mogelijk checken hoe dit is in beverwijk

 

Ik heb nu hulp nodig!

Soms zijn problemen zo erg, dat je direct hulp nodig hebt. Omdat je bang bent dat het uit de hand gaat lopen. Je kunt dag en nacht bellen op telefoonnummer 088 – 777 80 00.

Het Crisisinterventieteam biedt direct hulp als een situatie uit de hand loopt en je veiligheid direct in gevaar is.

 

Hoe werkt het?

Je belt bovenstaand nummer en legt uit wat er aan de hand is. Samen bekijken we wat er moet gebeuren. Als het nodig is, zijn we binnen twee uur aanwezig.

 

Centrum voor Jeugd en Gezin IJmond

Op deze website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgt je antwoord op vragen, informatie en advies over opgroeien en opvoeden van kinderen. Praktische tips, adressen, online advies, nieuws en activiteiten, alles overzichtelijk bij elkaar.

 

Het CJG is een samenwerkingsverband van organisaties binnen de jeugdgezondheidszorg, jeugdhulpverlening, maatschappelijk werk, welzijn, onderwijs en gemeenten. De organisaties bieden informatie, advies en begeleiding of hulp aan jongeren en gezinnen.

 

GGD Kennemerland

De GGD is de gezondheidsdienst voor preventie en medische dienstverlening. Bij de GGD kun je onder meer terecht voor:

Inlichtingen over Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) en AIDS. Zo is er bijvoorbeeld het Sense spreekuur, waar je terecht kunt met al je vragen over seks en soa’s en voor een gratis soa-test! Het Sense spreekuur is er ook iedere donderdagmiddag van de oneven week in het JIP.

    • Vaccinaties en voorlichting bij reizen naar de (sub)tropen.
    • Informatie en advies over gezondheid en milieu.
    • Informatie en advies over hygiëne en veiligheid.
    • Informatie of voorlichtingsmateriaal over gezond gedrag.
    • Voorlichting tandverzorging.

 

Kindertelefoon
De kindertelefoon is voor iedereen tot 18 jaar. Je kunt bellen over alles waar jij mee zit. En je kan ophangen als jij dit wilt. Bij de kindertelefoon kun je je hart luchten maar ook vragen stellen over alles waar je als jongere tegenaan loopt Je kunt iedere dag bellen tussen 14.00 – 20.00 uur. Het telefoonnummer is 0800-0432 en is gratis, ook voor mobiele bellers. Ook in het weekend en op feestdagen kan je bellen. Het telefoonnummer is gratis en komt daarom ook niet op de telefoonrekening te staan. Je kunt anoniem bellen naar de kindertelefoon, dus de medewerkers hoeven je naam en je adres niet te weten. Via de website www.kindertelefoon.nl kan je ook anoniem chatten met een medewerker.
Kinder- en Jongerenrechtswinkel Amsterdam
Heb je een vraag over recht, dan kun je bij de Kinder-en Jongerenrechtswinkel terecht. Zij helpen jongeren t/m18 jaar gratis met alle vragen op juridisch gebied.

 

Pestweb
Wordt je gepest of gebruiken anderen geweld tegen je? Dan kun je terecht op de website van Pestweb of vragen stellen via de telefoon. De telefoonlijn is elke schooldag open van 13.00 tot 17.00 uur. Op de website krijg je online advies. Je wordt anoniem geholpen als je dat wilt. Telefoon: 0800-2828280 (gratis via vaste telefoon) of 0900-2828280 (volgens lokaal tarief vanaf mobiele telefoon).

 

 

Algemeen Maatschappelijk Werk (Socius)

Ben je 18 jaar of ouder en heb je problemen, dan kun je naar Socius. Socius zoekt samen met jou naar oplossingen, gericht op jouw situatie. Bij  Socius kun je onder andere terecht voor problemen bij: relaties, ruzie thuis, mishandeling, pesten, depressie of een dipje en psychische problemen door schulden.

 

Socius ondersteunt, begeleidt en adviseert mensen die dat nodig hebben.  Als het gaat om opvoedingsproblemen, om schulden, om eenzaamheid, om problemen met instanties, om verwerking van verlies.  Zij helpen je de regie over jouw leven (terug) te nemen.

Zij werken in Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen.

De dienstverlening is vertrouwelijk en gratis. U kunt terecht bij het maatschappelijk werk in uw woonplaats. Een verwijzing is niet nodig.

 

Hulp op school
Heb je problemen op school of zit je ergens mee dan kan je terecht bij een schoolmaatschappelijk werker of vertrouwenspersoon. Alles wat je vertelt aan een schoolmaatschappelijk werker wordt vertrouwelijk behandeld. Een schoolmaatschappelijk werker mag niks doorvertellen aan anderen zonder jouw toestemming.

 

Spoedhulp
Als je dringend hulp nodig hebt op momenten dat de kindertelefoon niet bereikbaar is, kan je Spoedhulp bellen. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Net als de kindertelefoon kan je anoniem bellen en hebben de medewerkers ook een geheimhoudingsplicht. Het telefoonnummer is: 070 – 379 51 48.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Hierboven worden enkele instanties beschreven. Maar er zijn er nog veel meer. Als je niet weet waar je met je vraag of probleem naar toe moet kan je altijd bij ons terecht voor informatie en advies. Heb je een naam van een instelling die hier niet bij staat, maar je wilt wel meer informatie over die instelling hebben of zoek je hulp bij iets wat hier niet genoemd is, dan kun je het beste  bij ons langskomen in het JIP. Als dat nodig is kunnen wij jou doorverwijzen naar de juiste organisatie. Het JIP kan jou advies en informatie geven. Het JIP is ook goed op de hoogte van andere instanties. Wij kunnen je goed verwijzen als je bijvoorbeeld begeleiding of opvang nodig hebt.

 

Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

Het JIP heeft folders van hulpverlening en van de hulpverleningsinstantie in Beverwijk en omgeving. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Handige links

Praten online. De chatsite van het jeugdriagg voor jongeren van 12-23 jaar

Seksueel Geweld voor hulp na seksueel geweld of voor  informatie of advies over dit onderwerp.

StopJeAngst Op 21 september  2011  lanceerde de Angst Dwang en Fobie stichting een landelijke campagne speciaal voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die verstrikt raken in hun angst. Onderdeel van die campagne is deze website