Eerwraak

Wat is eerwraak

Eerwraak is het doden van een meisje of vrouw (soms ook een jongen of man) vanwege schending van de eer van de familie. Eerwraak wordt ook wel eermoord genoemd en is een vorm van eergerelateerd geweld. Eergerelateerd geweld omvat alle vormen van geweld ter voorkoming van de schending en ter zuivering van de familie-eer, zoals mishandeling en gedwongen uithuwelijking.

 

Alle vormen van eergerelateerd geweld zijn strafbaar in Nederland. Ook een familielid dwingen om eerwraak uit te voeren is strafbaar.

 

Wanneer wordt de eer van de familie geschonden

Dit kan per familie heel verschillend zijn. Voorbeelden kunnen zijn:

  • Stiekem met een jongen omgaan en de ouders zijn daar achter gekomen
  • Uitgaan naar de verkeerde plekken
  • Ontmaagd zijn voor het huwelijk
  • Vreemd gaan
  • Trouwen met iemand die niet in de familie past

 

Dit zijn voorbeelden waarbij de normen en waarden van de cultuur overschreden kunnen worden. Door geroddel kan bij de familie een gevoel van schaamte en schande ontstaan. De familie vindt dat de eer van de familie aangetast is en door straf gewroken moet worden. Is er ook een jongen bij betrokken, dan kan het eergerelateerde geweld zich ook op hem richten.

 

Waar komt eerwraak voor

Eerwraak komt voor bij mensen die oorspronkelijk uit bepaalde regio’s komen uit landen als Turkije, Egypte, Jordanië, Irak, Iran, Syrië, Israël, Pakistan en Afghanistan. In tegenstelling tot wat in het westen vaak gedacht wordt, is eerwraak geen typisch islamitisch, maar een regionaal verschijnsel.

 

Vormen van eergerealteerd geweld

Als je de eer van de familie hebt geschonden en je familie komt uit een gebied waar eergerelateerd geweld voorkomt, kan het gebeuren dat je zelf slachtoffer wordt. Voorbeelden kunnen zijn:

  • Het wordt verboden om met een bepaalde jongen om te gaan
  • Verboden om nog met de familie om te gaan
  • Mishandeling of verminking
  • Terugsturen naar het gebied waar je familie oorspronkelijk vandaan komt
  • Uithuwelijking
  • Bedreigen met de dood
  • Vermoorden

 

Eergerelateerd geweld kan uitgevoerd worden door ouders, broers, zussen, neven, ooms of tantes.

 

Angst voor eergeralateerd geweld

Ben je bang dat je de eer van de familie hebt geschonden en is iemand daar achtergekomen? Heb jij iets gedaan waarover veel geroddeld wordt en is dat absoluut taboe is in jouw naaste omgeving en/of cultuur? Ben je bang dat je familie je wat aan gaat doen? Het gevolg kan zijn dat je erg bang bent, niemand vertrouwt, en je concentratievermogen een stuk minder wordt. Je kan het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent en bang bent voor ieder familielid.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Bij ons kun terecht met alle vragen en problemen. Wij kunnen je ondersteunen, begeleiden en adviseren . Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige Links

Fier   Voor als je zelf te maken hebt met eergerelateerd geweld of hulp nodig hebt

Eergerelateerd geweld  Hier vind je hoe en waar je hulp kunt krijgen

Voor een veilig thuis  Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.