Geweld

Als iemand geweld tegen je gebruikt, dan kan dat een ingrijpende gebeurtenis zijn. Zeker als iemand geweld tegen je gebruikt die je goed kent. Het is voor iedereen verschillend hoe erg de schok is. Dit is afhankelijk van wat er gebeurd is, of je er al vaker mee te maken hebt gehad, hoe je zelf met dingen omgaat en hoe anderen er op reageren.

 

Je kunt allerlei vervelende en soms hevige gevoelens aan geweld overhouden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, slecht slapen, erg gespannen zijn, je onveilig voelen, snel geïrriteerd raken, plotseling huilen of naar dromen. Het kan zijn dat je er vaak aan moet denken, terwijl je dat juist niet wilt. Je kunt je schuldig voelen of je ervoor schamen.

 

Om weer goed in je vel te komen is het nodig om te verwerken wat er is gebeurt. Hoe dat het beste gaat en hoe lang dat duurt, is voor iedereen anders. Er is geen kant-en-klaar recept voor. Je zult dus je eigen manier moeten vinden om deze ervaring te verwerken.

 

Huiselijk geweld
Als er bij jou thuis geweld wordt gebruikt, dan is er sprake van huiselijk geweld. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je broer of je vader je mishandelt, maar er is ook sprake van huiselijk geweld als jij niet bij het geweld betrokken bent. Bijvoorbeeld als je vader je moeder slaat. Het geweld kan lichamelijk zijn (zoals schoppen of slaan), psychisch (als bijvoorbeeld je ouders je alleen maar afkraken), seksueel (zoals aanranding) of het kan in de vorm van stalking.

 

Huiselijk geweld is mishandeling, en dat is strafbaar. Het is afhankelijk van de ernst van het geweld of er een straf opgelegd wordt en hoe hoog die straf is.

 

Vaak stopt huiselijk geweld niet vanzelf. Het is daarom belangrijk om stappen te zetten en hulp te zoeken, zodat de problemen thuis worden aangepakt. Blijf er dus niet alleen mee rondlopen, maar praat er over met iemand die je vertrouwd. Dit kan je moeder of een vriendin zijn, maar ook een tante, de huisarts, iemand van de kindertelefoon of het JIP, een docent, de vertrouwenspersoon of de schoolmaatschappelijk werker. Je kunt bij diegene je hart luchten en samen kunnen jullie de problemen aanpakken.

 

Kindermishandeling
Kindermishandeling is elke vorm van geweld die volwassenen tegen kinderen en jongeren tot 18 jaar gebruiken. De volwassenen zijn mensen die je kent en vaak zijn ze ook belangrijk voor je: je ouders of verzorgers, je voogd, of bijvoorbeeld je leraar. Kindermishandeling kan op veel verschillende manieren gebeuren.

 

Als je ouders je niet genoeg te eten geven of als ze je geen warme kleren voor in de winter geven zodat je blauw ziet van de kou dan is dit kindermishandeling. Bij mishandelen doen volwassenen je pijn op lichamelijk vlak. Ze slaan, stompen of schoppen en het kan zijn dat je er blauwe plekken, kneuzingen, brandwonden of breuken door krijgt.

 

Bij psychische verwaarlozing en mishandeling voel je de pijn van binnen. De volwassenen doet erg negatief tegen je. Bij psychische verwaarlozing geeft diegene die voor je moet zorgen je geen of te weinig aandacht, respect en liefde. Je wordt bijvoorbeeld genegeerd en je krijgt het gevoel dat je er net zo goed niet had kunnen zijn.

 

Je kunt ook psychisch mishandeld worden. De volwassene laat je bijvoorbeeld horen dat je niet gewenst bent, dat ze je een lastpak vinden, je doet in hun ogen niets goed of ze vinden je een mislukkeling. Het kan ook zijn dat ze je pesten, afwijzen, vernederen, uitlachen of dat ze je extreem straffen.

 

Als volwassenen seksuele dingen met je doen, zoals je borsten of je kruis aanraken, spreken we van seksueel misbruik. Maar ook als ze willen dat jij hun geslachtsdeel aanraakt, als ze je aanranden of verkrachten. Kijk voor meer informatie hierover bij het onderdeel over seksueel misbruik.

 

Het kan ook gebeuren dat er geen geweld tegen jou wordt gebruikt, maar dat jij getuige bent van geweld bij jou thuis. Bijvoorbeeld als je zus je moeder slaat. Ook dit kan heel schokkend en moeilijk zijn. Ook in deze situatie is het belangrijk om hulp te zoeken, want ook dit geweld moet stoppen.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen.

Ben je in aanraking gekomen met geweld of wil je meer weten? Zit je in een bijzondere situatie waarbij je niet goed weet wat je moet doen? Dan kan het JIP je helpen antwoorden te vinden op de vragen die je hebt.  Ook kun je jouw vragen stellen aan een medewerker van het JIP, die jou kan informeren, je kunt bij diegene je hart luchten en samen kunnen we helpen de problemen aan te pakken.

 

Mocht je een vraag hebben dan kun je  bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

Bij het JIP zijn er folders aanwezig over het onderwerp geweld, waardoor je een beter beeld krijgt over wat de mogelijkheden zijn voor jou. Mocht je op zoek zijn naar informatie, dan kun je altijd binnenkomen en deze folders inkijken of meenemen.

 

Handige Links

Seksueel geweld  Deze website is voor slachtoffers van seksueel geweld, en voor betrokkenen en verwijzers.

Huiselijk geweld  Voor een veilig thuis, informatie van de rijksoverheid

Stichting Korrelatie  Informatie over seksueel en huiselijk geweld en hoe te herkennen

Kindermishandeling  Deze website is er om je te helpen bij die eerste stap naar hulp en advies.