Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging, krassen, jezelf verwonden.

Zelfbeschadiging krassen, ook wel automutilatie genoemd, is jezelf verwonden. Dit kan doormiddel van een scherp voorwerp, zoals een mes of een scheermesje, het toebrengen van brandwonden of het bonken met het hoofd tegen de muur. Bij zelfbeschadiging verwond je jezelf, maar niet met het idee om zelfmoord te plegen. Mensen doen dit vaak om een uitlaatklep te hebben voor hun problemen. Het beschadigen zorgt voor een opluchting. Deze opluchting is meestal niet van lange duur. Vaak moet je jezelf steeds erger verwonden om hetzelfde gevoel van opluchting te krijgen. Zelfbeschadiging komt zowel bij meisjes als bij jongens voor. Vaak wordt zelfverwonding voor het eerst zichtbaar bij jongeren tussen de 17 en 25 jaar, maar het begint meestal in de puberteit.

 

Waarom?
Iemand kan zich om verschillende redenen verwonden. Het kan zijn doordat hij/zij niet goed om kan gaan met heftige gevoelens. Het lukt diegene niet om zijn/haar gevoelens te uiten door bijvoorbeeld te huilen, te praten of te schreeuwen. Daarom gaat diegene op zoek naar een manier om toch die gevoelens te uiten op een manier die voor hem/haar te controleren is en dat is in dit geval pijn. Zelfverwonding wordt over het algemeen niet gedaan om medelijden van anderen te krijgen. Ook is het niet bedoeld om mensen af te schrikken.

 

Gevolgen
Als je jezelf verwond zorgen de wonden vaak voor littekens en soms gaan deze niet meer weg. Vaak zijn er ook geestelijke gevolgen. In eerste instantie kan zelfverwonding ervoor zorgen dat je je opgelucht voelt. Helaas is dit altijd van korte duur. Je kunt als het ware in een negatief cirkeltje komen, waar je gevoelens van waardeloosheid, schuld en zelfhaat alleen maar groter worden. Als oplossing voor een probleem wordt zelfverwonding dan een nieuw probleem.

 

Misschien denk je dat jouw vriend(in) zichzelf beschadigt. Het is niet gemakkelijk om zelfbeschadiging te herkennen. Maar als je denkt dat iemand zichzelf pijn doet, heeft hij of zij zeker hulp nodig. Want stoppen is vaak moeilijk!

 

Wat kun je doen als vriend/vriendin

    •  Als je vriend/vriendin vertelt dat hij/zij aan zelfverwonding doet, zul je ongetwijfeld schrikken. Misschien heb je de neiging om boos te worden. Dit kan je beter niet doen. Boos worden zorgt ervoor dat de negatieve gevoelens van je vriend/vriendin sterker worden. Doordat je boos wordt gaat diegene zich nog vervelender voelen. Hierdoor kan de zelfverwonding zelfs erger worden.
    • Wat je het beste kunt doen is iemand vertrouwen, liefde en begrip geven. Geef iemand in elk geval de tijd en toon interesse. Kortom: steun geven is de beste oplossing. Hij/zij heeft jou ten slotte in vertrouwen genomen. Door steun te geven laat je namelijk zien waarvoor je vrienden of vriendinnen bent geworden. Probeer ervoor te zorgen dat je er bent voor je vriend/vriendin als hij/zij wil praten. Stel daar wel grenzen, want jij bent ook maar een mens. Ga er ook niet vanuit dat je altijd kunt voorkomen dat iemand zichzelf verwondt.
    • Zeg nooit dat je de vriendschap zal verbreken als iemand niet direct stopt. Mensen genezen niet van de ene op andere dag van zelfverwonding. Daar gaat heel veel tijd in zitten, omdat ze op een andere manier om moeten gaan met hun gevoelens.


Voor meer informatie of hulp kun je contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen voor verdere hulp. Je kunt ook praten met hulpverleners van Bureau Jeugdzorg of het Algemeen Maatschappelijk Werk.

 

Bureau Jeugdzorg

Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen terecht bij Bureau Jeugdzorg. Bij Bureau Jeugdzorg kun je terecht voor problemen thuis, maar ook als je niet goed in je vel zit of het gaat niet goed op school of op je werk.

 

Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW)

Ben je 18 of ouder? Dan kun je terecht bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (Socius). De maatschappelijk werker denkt met je mee en biedt je hulp bij jouw situatie. In bijna elke woonplaats is er een spreekuur van het maatschappelijk werk. De dienstverlening is vertrouwelijk en gratis. Een verwijzing is niet nodig. Alle diensten van Socius vind je hier. 

 

De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging is gespecialiseerd in dit onderwerp. De Stichting is van mening dat zelfbeschadiging als overlevingsmechanisme erkend moet worden. De nadruk wordt niet gelegd op het direct moeten stoppen, maar op het inzichtelijk maken van oorzaken en aanleidingen, stap voor stap werken aan controle en het vinden van alternatieven. Zelfbeschadiging moet bespreekbaar zijn: negeren, straffen, veroordelen of verbieden werkt niet. Je kunt op hun website veel informatie en hun contactgegevens vinden.

 

Handige links

zelfbeschadigingondercontrole.nl   Zelfbeschadiging onder controle biedt discrete professionele hulp.

Automutilatie-site Informatieve website om onbegrip te verminderen.

Zelfbeschadiging.info Database met verzamelde informatie over zelfbeschadiging. op deze website is een poging gedaan om van ervaringsdeskundigheid en de bestaande kennis over zelfbeschadiging en de behandelingen daarvan een overzichtelijk geheel te maken.

Praten online is een website voor jongeren tussen de twaalf en ongeveer drie en twintig jaar. Je hoeft je niet zwaar down of gespannen te voelen om op deze website terecht te komen, maar als je het wel bent, dan kan chatten met één van onze professionals misschien nuttig voor je zijn. Of misschien ken jij wel mensen in je omgeving waarvan jij denkt dat ze iets aan onze site kunnen hebben?

 

Telefonische hulpdiensten
113online 24 uurs hulplijn voor als jij of iemand die je kent denkt aan zelfmoord

Kindertelefoon Contact met de Kindertelefoon (voor kinderen/jongeren tussen de 8 en 18 jaar) kan op verschillende manieren. Je kunt iedere dag van 14 tot 20 uur chatten of bellen met hun. Het gratis nummer is 0800-0432 (ook voor mobiele bellers). Op de website kun je altijd terecht.

Korrelatie Op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur: 0900-1450.

Landelijke Stichting Zelfbeschadiging Woensdag van 11.00 – 16.00 uur: 030-2311473.

Sensoor telefonische hulpdienst  24 uur per dag, 7 dagen per week: 0900-0767.