Pesten en Cyberpesten

Pesten

Als je geplaagd wordt, kun je er vaak wel om lachen, maar pesten is niet leuk. Pesten kan op allerlei manieren en overal. Pesten kan verschillende vormen aannemen zoals genegeerd worden door je klasgenoten, opgewacht worden na schooltijd, of dat ze je laten struikelen of slaan. Er zijn verschillende vormen van pesten; uitschelden; lichamelijk pijn doen; door het stelen of vernielen bezittingen; door iemand achtervolgen; uitsluiting van de groep en afpersen.

 

Als je gepest wordt, voel je je vaak erg verdrietig en alleen of bang. Soms word je gepest, omdat je er anders uitziet. Soms pest iemand je, omdat iedereen het doet. Wie weet wordt een vriend(in) van je gepest, maar durf je hem of haar niet te helpen, omdat je bang bent dat jij dan de volgende bent. Of heb je zelf hulp nodig, maar durf je er niet om te vragen.

 

Wat is plagen?
Plagen mag wel, pesten niet. Maar wanneer is het nog plagen en wanneer wordt het pesten? Bij plagen kun je elkaar aan. De ene keer word je geplaagd en een andere keer plaag jij. Het is niet kwaad bedoeld, maar meer als geintje. Je kunt er zelf om lachen.

 

Wat is pesten?
Bij pesten ben je niet gelijk aan elkaar. De pester heeft een grotere mond, is sterker en anderen kijken tegen hem of haar op. Hij of zij moet steeds jou hebben. De pester wil je expres kwetsen of pijn doen.

 

Waarom word ik gepest?
Kinderen die gepest worden zijn vaak de kinderen die net iets afwijken van wat de groep ‘normaal’ vindt. Dat kan zijn dat je geen merkkleding draagt of juist wel, grote oren of rood haar heeft. De pesters kunnen ook een reden zoeken om jou te pesten.

 

Waarom pesten kinderen.

Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Meestal pesten kinderen om zich ’groot en machtig’ te voelen. Vaak weten ze zelf niet goed waarom ze precies pesten. Soms ook pesten ze om op te vallen, zo van: zie je mij wel, een vorm van aandacht zoeken eigenlijk.

 

Dit zijn echter processen die meestal ongemerkt verlopen. Er is waarschijnlijk geen kind die gaat pesten met als bewuste reden om eens een keertje aandacht te krijgen. Pesten kan zelfs een uiting zijn van mentale of emotionele nood. Bijvoorbeeld als de pester zelf kwetsbaar is, maar dat heel erg vindt. En om die reden een ander kind (die in zijn of haar ogen kwetsbaar is) gaat pesten.

 

Het kan ook zijn dat een kind op school de naam ‘pestkop’ heeft en zich daar dan ook naar blijft gedragen, het lijkt dan een soort automatisme. Een kind dat zo vaak op zijn kop krijgt, kan het idee op vatten om ‘ze’ dan ook een echte reden te geven en vanuit dit standpunt gaat dit kind een willekeurig ander kind pesten.

 

Wat ook vaak voorkomt is dat kinderen die gepest zijn, in een andere situatie (andere klas, andere school) zelf gaan pesten. Een logische gedachtegang: als ik zelf iemand pest, zal ik in ieder geval niet weer de klos zijn! Terwijl deze kinderen als geen ander weten hoeveel pijn ze het slachtoffer doen. Maar toch kunnen ze er niet mee stoppen om de doodeenvoudige reden dat ze doodsbang zijn om zelf weer het gepeste kind, het slachtoffer, te worden.

 

Dan kan het bijvoorbeeld ook nog zo zijn dat de kinderen die pesten thuis problemen hebben. Ze zoeken dan als het ware een uitweg om zich te ontladen.

 

Maar waarom kinderen ook pesten, welke zwaarwegende redenen er ook zijn: Pesten is nooit goed te praten! Er kunnen wel verzachtende omstandigheden zijn en dat is dan ook een reden om ook met de pester te praten om achter zijn of haar motieven te komen. En ook de pester zal baat hebben bij therapie, begeleiding of training om hem of haar op een goede manier te leren emoties te uiten.

 

Begeleiding kan ook nodig zijn om te leren ander gedrag aan te wenden. Soms weten kinderen gewoon niet dat ze zich ook op een andere manier kunnen gedragen

 

Ben je de pestkop?
Bedenk dan dat het helemaal niet stoer is wat je doet. Als je vrienden erom lachen wanneer jij iemand pest waar zij bij zijn, dan lachen ze alleen maar omdat dat voor hen veilig voelt, niet omdat het zo cool is wat je doet. Je bezorgt de persoon die je pest er heel veel nare momenten door. Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden!

 

Cyberpesten oftewel Online Pesten
Op internet wordt ook veel gepest. Dat noemen we cyberpesten.Tegenwoordig zijn er allemaal soorten media zoals Smarttelefoons (mobiele telefoons met camera’s en internet), laptops diverse sociale media. Het is makkelijk What’s-app berichten sturen en mailen maar ook contact met elkaar zoeken via Games, Instagram, SnapChat, Facebook, YouTube en zo zijn er nog velen meer.

 

Digitaal-of cyberpesten is het pesten via de digitale (virtuele wereld) media. Het betreft het opzettelijk zwart maken of afkraken van iemand door middel van vervelende/negatieve comments of juist het groepsgewijs negeren van juist 1 persoon. YouTube, Facebook, Instagram, SnapChat, What’s app en alle sociale media maken het heel gemakkelijk voor ons om allerlei foto’s te laden en gelijk met de wereld te delen. Voorbeelden van Digitaal Pesten: dreig mails, vervelende What’s app berichten, foto’s of videos die ineens online staan waar jij niet zo best of zelfs slecht op staat. Bedreigingen, schelden naar iemand via chatruimten. Anti pagina’s gemaakt over jou waar iedereen commentaren op mag geven behalve jijzelf.

 

Als je hier last van hebt, moet je dit zo snel mogelijk tegen je ouders, leraren of iemand anders, die je vertrouwt, vertellen. Ook kan je het cyberpesten melden bij de politie en die kan dan daar onderzoek naar doen.

 

Een paar tips:

  –          Reageer niet op de vervelende berichten die je ontvangt.

  –          Geef nooit je adres, achternaam en/of telefoonnummer.

  –          Gebruik altijd een nickname (schuilnaam)

  –          Bewaar de berichten, zodat deze als bewijs kunnen worden aangeboden.

  –          Reageer niet op een nummer dat niet wordt herkent.

  –          Chat alleen als men de ander kan blokkeren.

  –          Houdt inlognamen en wachtwoorden geheim.

  –          In het uiterste geval: Verander het nummer en geef het nieuwe nummer alleen aan betrouwbare mensen.

  –          Meld het aan Pesten.nl via het meldformulier op de site.

  –          Doe aangifte bij de politie.

   

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Vooral naar je luisteren. Bij ons kun je jouw verhaal kwijt en terecht met al jouw vragen en problemen. Wij kunnen je ondersteunen, begeleiden en adviseren. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur.  Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige Links

 Pestweb  Een van de bekendste sites waar je kunt chatten, mailen, bellen met pestweb, of vragen aan het forum stellen. Pestweb geeft veel en uitgebreide informatie.

Pesten.nl  Een website over pesten en cyberpesten oftewel online pesten

Stichting aandacht voor pesten Een landelijk steunpunt op het gebied van Pesten. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op deze website terecht voor informatie

Omgaan met pesten  Deze stichting maakt zich sterk om het pestprobleem op te lossen en en mee om te gaan

Stop pesten nu  Hier vind je veel  informatie, ondersteuning, begeleiding, training, advies en onderzoek over en naar pesten / digitaal pesten:

Week tegen pesten  Dit is de Nederlandse Week tegen Pesten. Elk jaar is er een ander thema en door het hele land wordt deze week aandacht aan pesten besteed

Startpagina pesten   Alles over pesten op een rijtje

De Kindertelefoon  Voor kinderen met problemen of ‘gewoon gezellig met iemand willen praten’

Stichting Veilig Onderwijs  Voor iedereen in het onderwijs

Pestweb   Als je te maken hebt met pesten, vind je het misschien lastig om erover te praten. Bij Pestweb kun je je verhaal kwijt. Voor jezelf of iemand anders. Wij helpen je met tips en advies om het pesten te stoppen.