Cyberpesten

Cyberpesten oftewel Online pesten

Op internet wordt ook veel gepest. Dat noemen we cyberpesten.Tegenwoordig zijn er allemaal soorten media zoals Smarttelefoons (mobiele telefoons met camera’s en internet), laptops diverse sociale media. Het is makkelijk What’s-app berichten sturen en mailen maar ook contact met elkaar zoeken via Games, Instagram, SnapChat, Facebook, YouTube en zo zijn er nog velen meer.Digitaal-of cyberpesten is het pesten via de digitale (virtuele wereld) media.

 

Het betreft het opzettelijk zwart maken of afkraken van iemand door middel van vervelende/negatieve comments of juist het groepsgewijs negeren van juist 1 persoon. YouTube, Facebook, Instagram, SnapChat, What’s app en alle sociale media maken het heel gemakkelijk voor ons om allerlei foto’s te laden en gelijk met de wereld te delen.Voorbeelden van Digitaal Pesten: dreig mails, vervelende What’s app berichten, foto’s of videos die ineens online staan waar jij niet zo best of zelfs slecht op staat. Bedreigingen, schelden naar iemand via chatruimten. Anti pagina’s gemaakt over jou waar iedereen commentaren op mag geven behalve jijzelf.

 

Online pesten kan op school maar ook, en vooral, thuis gebeuren. Als je je telefoon op zak hebt, maar ook als je rustig achter je eigen computer zit. De scheldwoorden, de beledigingen, de bedreigingen kunnen ervoor zorgen dat je je zelfs in je eigen huis niet meer veilig voelt.

 

Als je hier last van hebt, moet je dit zo snel mogelijk tegen je ouders, leraren of iemand anders, die je vertrouwt, vertellen. Ook kan je het cyberpesten melden bij de politie en die kan dan daar onderzoek naar doen.

 

Een paar tips:

  • Reageer niet op de vervelende berichten die je ontvangt.
  • Geef nooit je adres, achternaam en/of telefoonnummer.
  • Gebruik altijd een nickname (schuilnaam)
  • Bewaar de berichten, zodat deze als bewijs kunnen worden aangeboden.
  • Reageer niet op een nummer dat niet wordt herkent.
  • Chat alleen als men de ander kan blokkeren.
  • Houdt inlognamen en wachtwoorden geheim.
  • In het uiterste geval: Verander het nummer en geef het nieuwe nummer alleen aan betrouwbare mensen.
  • Meld het aan Pesten.nl via het meldformulier op de site.
  • Doe aangifte bij de politie.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen.

Vooral naar je luisteren. Bij ons kun je jouw verhaal kwijt en terecht met al jouw vragen en problemen. Wij kunnen je ondersteunen, begeleiden en adviseren. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur.  Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 
Handige links en meer info:

Pestweb  Een van de bekendste sites waar je kunt chatten, mailen, bellen met pestweb, of vragen aan het forum stellen. Pestweb geeft veel en uitgebreide informatie  en met handige tips om het pesten tegen te gaan voor scholieren, ouders en leerkrachten.

Pesten.nl Een website over pesten en cyberpesten oftewel online pesten : 

Stichting aandacht voor pesten Een landelijk steunpunt op het gebied van Pesten. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op deze website terecht voor informatie 

Pesten op basisscholen  Informatie en onderzoeken over vriendschappen en pesten op de basisschool 

Omgaan met pesten.  Deze stichting maakt zich sterk om het pestprobleem op te lossen 

Stop pesten nu. Stichting Stop Pesten Nu heeft als doel het bieden van informatie, ondersteuning, begeleiding, training, advies en onderzoek over en naar pesten / digitaal pesten: 

Startpagina pesten  Alles van en over pesten

 De Kindertelefoon  Voor kinderen met problemen of  gewoon om met iemand te kunnen praten

 Klik hier voor een kort filmpje over cyberpesten

 

 

 

 

 

Handige tips om het pesten tegen te gaan voor scholieren, ouders en leerkrachten zijn te vinden op www.pestweb.nl.