Gevolgen van pesten

Pesten kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het gedrag van kinderen die ermee te maken krijgen. Pesten heeft gevolgen voor de pester, de gepeste en ook voor de rest van de klas.

 

Gepeste kinderen worden ongerust en kunnen zich bang, alleen of machteloos voelen. Hoofdpijn, buikpijn of slecht slapen zijn mogelijk aanwijzingen dat het kind zich zorgen maakt over het pesten op school. Vaak hebben de gepeste kinderen weinig zin om naar school te gaan, en als ze het moeilijk vinden om erover te praten, kunnen ze andere redenen verzinnen om niet naar school te willen.

 

Op de lange termijn kan pesten leiden tot het hebben van weinig zelfvertrouwen en het verlies van eigenwaarde. Ernstige langdurige pesterijen kunnen tot psychosomatische symptomen leiden (lichamelijke klachten door psychische spanningen). Kinderen kunnen ernstige aandoeningen ontwikkelen zoals angst, een depressie en in zeer ernstige gevallen het hebben van zelfmoordgedachten.

 

Gevolgen als je zelf gepest bent:

   • Je hebt het gevoel dat je alles fout doet.
   • Je bent soms heel alleen.
   • Anderen vinden je misschien wel een beetje raar.
   • Het gaat niet zo goed op school.
   • Je bent bang om naar school te gaan.
   • Je gaat liever niet naar school.
   • Je bent bang om nieuwe vrienden te maken.
   • Je kunt niet goed meer slapen omdat je ligt te denken aan het pesten.
   • Je voelt je heel verdrietig.
   • Je gaat geloven wat de pesters over je zeggen.

 

Gevolgen als je pest:

Andere kinderen zijn misschien een beetje bang voor jou omdat jij pest. Je hebt niet veel echte vrienden of vriendinnen.

 

Gevolgen voor de rest van de klas:

   • Er is een ongezellige sfeer in de klas.
   • Sommige kinderen uit de klas doen niet meer goed mee omdat ze het niet leuk meer vinden in de klas.
   • Klasgenootjes voelen zich rot, omdat ze vinden dat ze iets tegen het pesten zouden moeten doen, maar durven dit niet omdat ze bang zijn zelf gepest te worden.

 

Al met al heeft pesten een zeer negatieve invloed op de ontwikkeling van de gepeste en kan het ernstige gevolgen hebben op oudere leeftijd. Zeker op jonge leeftijd hebben pesten en sociale netwerken veel invloed op hoe jij jezelf verder ontwikkelt. Daarom is het van belang om pesten al in het begin van de basisschool in kaart te brengen en het tegen te gaan.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Vooral naar je luisteren. Bij ons kun je kouw verhaal kwijt en terecht met al jouw vragen en problemen. Wij kunnen je ondersteunen, begeleiden en adviseren. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Meer informatie, websites en handige links:

Pestweb: Een van de bekendste sites waar je kunt chatten, mailen, bellen met pestweb, of vragen aan het forum stellen. Pestweb geeft veel en uitgebreide informatie

Hier vind je een kort filmpje over cyberpesten

Pesten.nl Een website over pesten en cyberpesten oftewel online pesten

Stichting aandacht voor pesten  Een landelijk steunpunt op het gebied van Pesten. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op deze website terecht voor informatie 

Pesten op basisscholen  Informatie en onderzoeken over vriendschappen en pesten op de basi   sschool

Omgaan met pesten. Deze stichting maakt zich sterk om het pestprobleem op te lossen 

Stop pesten nu.  Stichting Stop Pesten Nu heeft als doel het bieden van informatie, ondersteuning, begeleiding, training, advies en onderzoek over en naar pesten / digitaal pesten: 

Startpagina pesten Alles van en over pesten

De Kindertelefoon Hier kan je met iemand bellen om te praten

Stichting Veilig Onderwijsis er op gericht om de sociale veiligheid in het onderwijs te bevorderen voor alle bestrokkenen