Wat kan je doen

Wat kun je doen?

 

Om pesten tegen te gaan is het van belang dat het bekend is hoe het zich afspeelt. Helaas, weten volwassenen vaak niet welke pesterijen er zich voordoen. Vooral relationeel en verbaal pesten zijn wat moeilijker op te merken, aangezien het vaak onderling gebeurt en niet zo opvalt als een vechtpartij tussen kinderen.

 

Soms realiseren kinderen zich niet dat bepaald gedrag, zoals iemand buiten sluiten of uitlachen, ook pesten is. Dit maakt het moeilijker om het pesten in kaart te brengen. Bij oudere kinderen kan er een anonieme vragenlijst ingevuld worden, maar bij jonge kinderen is dat niet mogelijk.
 
Pesten en geweld komt op elke school voor, maar niet elke school of leraar doet er wat aan of kan er wat aan doen. Een leraar kan ook niet altijd zien of een leerling geplaagd of echt gepest wordt, want het gebeurd vaak buiten het toeziende oog van een volwassene of buiten schooltijd. Maar de leraren kunnen pesten wel bespreken in de klas, zodat de leerlingen weten dat pesten echt kwetsend is. Wanneer je gepest wordt is het goed om daarover te praten met je zus of broer, een vriend(in), je ouders, leerkrachten of andere vertrouwde volwassenen.

 

Als je gepest wordt kun je het beste iemand in vertrouwen nemen. Blijf er niet zelf mee rond lopen! Op school kun je het tegen je juf of je meester of je leerkracht zeggen (het is nóóit klikken als je dat aan je juf, meester of leerkracht vertelt). Als je dat moeilijk of vervelend vindt of als je denkt dat je dan nog erger gepest gaat worden, dan kun je ook met iemand praten die je helemaal vertrouwd. Bijvoorbeeld: je ouders, een speciale tante, je zus of broer, een vriend(in) de trainer van je sportclub, de moeder van een vriend of vriendin, of iemand anders bij wie jij je goed voelt.

 

Op de meeste scholen is ook een vertrouwenspersoon waarmee je kunt praten en die je kan helpen bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie van school. Je kunt ook om raad vragen bij de Kindertelefoon. Als je ziet dat er gepest wordt, dan kun je dat aankaarten bij je ouders, bij leerkrachten of bij een vertrouwenspersoon. Zij kunnen je helpen bij het zoeken naar mogelijke oplossingen.

 

Om pesten tegen te gaan, is het van belang dat er een veilig klimaat in de klas heerst. Afspraken over het gedrag tussen kinderen in de klas kunnen hieraan bijdragen. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld vastgelegd worden in een pestprotocol. Daarnaast is het een mogelijkheid om een ouderavond op school te organiseren over pesten. Op deze manier krijgen ouders ook meer kennis en kan hen verteld worden hoe zij met pesten om kunnen gaan. Verder zijn er veel preventie- en interventieprogramma’s beschikbaar.

 
Een paar tips die je misschien kunnen helpen:

Kom voor jezelf op, je bent het waard! Hieronder kun je lezen hoe je dat kan doen.Probeer rustig te blijven en de pesters te negeren. Pesters vinden het namelijk alleen maar leuk als jij reageert. Wanneer je dit niet doet,is de lol er voor de meeste pesters gauw vanaf. Het zal misschien niet meteen helpen. Probeer het dus echt vol te houden.
 

Laat met je lichaamshouding zien dat je niet bang bent (ook al ben je dat wel van binnen). Dit werkt echt. Sta recht op houd je borst naar voren, en je benen een beetje uit elkaar. Kijk de ander zelfverzekerd, maar niet uitdagend, aan. Kijk dus niet naar beneden. Hoe meer jij jezelf terugtrekt, of juist, hoe meer jij uit je dak gaat, des blijer maak je de pesters.
 
Kijk de pester aan, en zeg dat hij⁄moet stoppen. Als hij⁄zij dat niet doet, loop dan rustig bij hem⁄haar weg. Probeer niet te laten merken dat je bang bent. Zeg niets meer en kijk ook niet achterom.
 
Maak vrienden en, praat met andere kinderen uit je klas. Als je vrienden maakt, sta je er niet alleen voor en word je minder gauw gepest. Een paar tips om vrienden te maken: toon interesse in andere kinderen. Praat bijvoorbeeld met iemand in de pauze. Nodig kinderen uit voor je feestje. Spreek iemand aan in de klas die je niet zo goed kent. Misschien is diegene wel hartstikke aardig!
 
Blijf bij een groepje, want als je alleen bent pakken ze je eerder.
 
Ga thuis voor de spiegel staan en oefen met rechtop staan. Houd je borst vooruit en kijk zelfverzekerd naar jezelf in de spiegel. Als je wilt kun je ook oefenen met korte zinnetjes, zoals: Stop daarmee! Of, “Houd daar nu mee op”.
 
Huilen of woest worden vinden de pesters alleen maar heel erg leuk. Probeer daarom gewoon weg te lopen met een rechte rug.

 

Belangrijk!

 

Vergeet niet dat je mag zijn wie je bent. Jij bent gewoon goed zoals je bent. En……je hoeft ook echt niet iedereen aardig te vinden en dat geldt andersom ook.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen.

Vooral naar je luisteren. Bij ons kun je jouw verhaal kwijt en terecht met al jouw vragen en problemen. Wij kunnen je ondersteunen, begeleiden en adviseren. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur.  Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links en meer info:

Pestweb  Een van de bekendste sites waar je kunt chatten, mailen, bellen met pestweb, of vragen aan het forum stellen. Pestweb geeft veel en uitgebreide informatie  en met handige tips om het pesten tegen te gaan voor scholieren, ouders en leerkrachten.

Pesten.nl Een website over pesten en cyberpesten oftewel online pesten : 

 Stichting aandacht voor pesten Een landelijk steunpunt op het gebied van Pesten. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op deze website terecht voor informatie 

Pesten op basisscholen  Informatie en onderzoeken over vriendschappen en pesten op de basisschool 

 Omgaan met pesten.  Deze stichting maakt zich sterk om het pestprobleem op te lossen 

 Stop pesten nu. Stichting Stop Pesten Nu heeft als doel het bieden van informatie, ondersteuning, begeleiding, training, advies en onderzoek over en naar pesten / digitaal pesten: 

Startpagina pesten  Alles van en over pesten

 De Kindertelefoon  Voor kinderen met problemen of  gewoon om met iemand te kunnen praten