Stage

Stage (of beroepspraktijkvorming) is een middel via school dat inzicht geeft op praktijk van de leerling. Dus alles waar in theorie op school in wordt lesgegeven wordt vervolgens in de praktijk (bij een bedrijf of instelling) geoefend. Er zijn verschillende soorten stages.

Zo heb je:

 

Werkend leren

Op het MBO moeten leerlingen verplicht stage lopen in het bedrijfsleven. Soms worden deze stages gecombineerd met een baan in het bedrijf. Als de stage meer dan 60% deel uitmaakt van de totale Mbo-opleiding wordt dit de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) genoemd. Als er een kleiner deel van de opleiding gebruikt wordt voor stage in het MBO heet dit de beroepsopleidende leerweg. Stageplaatsen worden erkend door de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. Zij stellen ook een website beschikbaar waar alle erkende leerbedrijven te vinden zijn.

 

Snuffelstage

Een snuffelstage houdt in dat je ergens stage loopt, maar dat de stage niet direct gericht is op het verkrijgen van beroepsbekwaamheden. Een snuffelstage is eerder gericht op het kennismaken met bepaalde beroepsbezigheden zodat bijvoorbeeld op een verantwoorde manier een (nadere) keuze kan worden gemaakt. Meestal vindt deze plaats tijdens het secundair onderwijs/middelbare school, omdat je nog een beginner bent en niet toe bent aan een volwaardige stage. Voor de stagiair is een snuffelstage vaak ook een eerste kennismaking met een ‘lange’ werkweek met afwijkende tijden, die in vergelijking met de schooltijden als zwaar wordt ervaren. Ook de omgang met collega’s is nieuw.

 

Observatiestage

Hier volgt de student het praktijkgebeuren, zonder zelf op te treden. Het is dus een stage die vooral aan het begin van een opleiding past. Zo gaan eerstejaars maatschappelijk werkers enkele weken mee volgen in een instelling. In de hogere jaren volgen dan de uitvoerende taken.

 

Participatiestage (specifieke stage) of meeloopstage

Hier kan de student, weliswaar onder begeleiding, zelf al beroepsspecifieke taken uitvoeren. Een specifieke stage houdt dus in dat je stage loopt die precies bij je huidige opleiding en zelfs bij je huidige branchekeuze past. Nu ga je echt kennismaken met je opleiding in de praktijk. In Nederland is het op het HBO gebruikelijk dat de student zelf een stageplek vindt door middel van een sollicitatieprocedure. Op het MBO krijgen studenten vaak via de school een stage aangeboden, al zijn er ook opleidingen waar de student zelf een stage mag/moet vinden.

 

Afstudeerstage

Hierbij loopt de student het laatste deel van zijn/haar studie stage. De afstudeerstage wordt afgerond met een verslag of (afstudeer)scriptie. Meestal in het laatste jaar hoger onderwijs of Universiteit. In de Master-opleidingen is de stage dikwijls gecombineerd met de “meesterproef”. In sommige scholen houdt men ook rekening met niet-verplichte stages. Binnen het MBO wordt er tegenwoordig gesproken over een Proeve van Bekwaamheid als afstudeerstage. Leerlingen moeten per kerntaak in de praktijk laten zien dat zij hun diploma waardig zijn.

 

Stagebureaus en stagebanken

Stagebureaus en stagebanken helpen studenten actief met het vinden van een geschikte stage. Voor stages in het buitenland zijn bureaus erg populair, want naast een stage helpen deze bureaus ook vaak met een werkvergunning, huisvesting en transport. Populaire stageplekken in het buitenland zijn vooral Aruba, Zuid-Afrika, Australië, VS.

 

Stagebanken online

Via gespecialiseerde vacaturebanken voor stages kunnen studenten zelf online naar een stage zoeken en solliciteren op stagevacatures. Omdat studenten zelf naar een stage zoeken betalen ze doorgaans geen bemiddelingskosten.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Wil je spreken met iemand die objectief is en met jou samen op een rijtje kan zetten, heb je hulp nodig met het invullen van de aanvraag? De medewerker van het JIP helpt je graag. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397).

 

Folders

We hebben veel verschillende folders over meerdere onderwerpen ook hebben wij aanvraagformulieren liggen voor tegemoetkoming scholieren en studiefinanciering. Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over stage

Stagemotor Op deze site kun je direct zoeken in stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau. Vind snel je ideale stage of afstudeeropdracht en solliciteer direct online!

Stage buitenland startpagina Alles op een rijtje over stages in het buitenland.

Stagehulp Voor je stage en afstudeeropdrachten.

Stagemarkt Website met meer dan 223.000 erkende leerbedrijven die regelmatig stageplaatsen aanbieden. Het betrouwbare adres voor de juiste stage of leerbaan voor het beroepsonderwijs vmbo en mbo.

Stageplaza De grootste stagebank van Nederland.

Stage startpagina Alle links over stage op een rijtje.

Zinnige stages Dé online stagebank die goede doelen, non-profit organisaties en bedrijven met duurzame ambities koppelt aan studenten met een maatschappelijk verantwoorde drive!