Seksualiteit

Er wordt over gekletst en gelachen, tijdschriften schrijven er artikelen over, op televisie zijn er programma’s over te zien en er zijn heel wat folders en brochures over te vinden. Over wat? Over seks, (veilig) vrijen, zoenen, voorbehoedsmiddelen, liefde en zo. Het is heel normaal dat je vragen hebt over seksualiteit. Niet iedereen praat even makkelijk over seks en voor iedereen betekent het weer iets anders.

 

Ongeveer vanaf je 11de jaar (soms al wat eerder) gaat je lichaam veranderen. Bij meisjes beginnen de borsten te groeien en ze worden voor het eerst ongesteld. Bij jongens wordt de penis groter en ze krijgen hun eerste zaadlozing. Kortom, langzamerhand word je geslachtsrijp. Geslachtsrijp betekent technisch gezien dat je in staat bent om kinderen te krijgen maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is de periode waarin je meer bewust wordt van je seksuele gevoelens en dat deze gevoelens een belangrijke plaats in je leven gaan innemen. Dit kan heel verwarrend zijn en van alle veranderingen kun je best onzeker worden.

 

Eén ding staat vast: je groeit en je lichaam verandert in dat van een volwassene. Je krijgt te maken met verliefdheid, verkering en seks. Vlinders in je buik, zoenen, strelen en (veilig) vrijen hebben allemaal te maken met seksualiteit. Zoenen is een vorm van vrijen, maar vrijen is meer. Vrijen heeft ook te maken met elkaar aanraken en elkaars lijf voelen, maar ook met voorbehoedsmiddelen, zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’ s).

 

Heteroseksualiteit en homoseksualiteit
Heteroseksualiteit houdt in dat jij je voelt aangetrokken tot of verliefd wordt op iemand van het andere geslacht. Homoseksueel ben je als je alleen verliefd wordt op mensen van hetzelfde geslacht. Het kan echter ook zijn, dat je er achter komt dat je de ene keer verliefd wordt op een man en de volgende keer op een vrouw. Meestal kun je dan zeggen dat je biseksueel bent. Seksualiteit kan heel verwarrend zijn. Het kan zijn dat je door bepaalde gevoelens overdonderd wordt, of dat je liever die gevoelens niet had omdat je bang bent voor de reactie van je omgeving. Het is altijd goed om hier met iemand over te praten!

 

Grenzen
In de periode dat je verliefd bent, kan het zijn dat jij over grenzen heen gaat. Of het nou je eigen grenzen zijn of van een ander. Grenzen zijn er om jezelf en een ander te beschermen. Je bent vaak kwetsbaar als je verliefd bent, want je wilt alles voor de ander doen.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?
Het JIP heeft veel informatie over seksualiteit. Wanneer er op eigen initiatief een voorlichting wordt georganiseerd, door bijvoorbeeld een school, dan kan het JIP het foldermateriaal verzorgen. Ook is het mogelijk dat de JIP medewerker zelf een gastles op school geeft over veilig vrijen en soa ’s.

 

Bemiddeling en doorverwijzing
Je kunt bijvoorbeeld denken aan samen met jou naar een instantie te bellen. Soms heb je meer hulp nodig dan wij je kunnen bieden. Als jij dat wilt kunnen we je doorverwijzen naar een andere instelling of gaan we met je mee, of misschien heb je een vraag op het gebied van drank en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders
Of je nu bezig bent met een werkstuk of een spreekbeurt, of dat je er zelf wat meer over wilt komen te weten. Wij hebben veel foldermateriaal met betrekking tot seksualiteit, onder andere over diverse SOA ‘s, voorbehoedsmiddelen, homoseksualiteit, loverboys, zwangerschap en jonge moeders. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over Seksualiteit

Algemeen:

GGD Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst

Sense Voor al je vragen  over liefde, relaties en seks

Rutgers Nisso Groep Alles over seksualiteit

Sexualiteit.nl Seksualiteit.nl is de website voor betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit. Met van alles over de leuke en soms ook minder leuke kanten van seks (sex).

Op eigen benen  Is een website voor jongeren met chronische aandoeningen en lichamelijke beperkingen in de transitiefase, ouders en professionals.

Seks met een handicap  Informatie over seks met een lichamelijke handicap ingedeeld in de rubrieken doelgroep, professionals en algemene informatie.

Het seks ABC Alles over seks van A tot Z. Je kan zoeken op woorden.

 

Homoseksualiteit:
Iedereen is anders Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt: op meisjes, jongens of allebei? Twijfel je over wie jij bent: meer een meisje, meer een jongen? Of ben je eruit en wéét je dat je homo-, lesbische, bi- of transgender- gevoelens hebt? Dan is iedereenisanders.nl dé plek voor jou. Hier vind je de beste info en tips over ‘anders’ zijn.

COC COC Nederland is een vereniging van verenigingen. De COC-verenigingen richten zich op activiteiten en belangenbehartiging in hun eigen regio.

Expreszo De digitale versie van Expreszo het landelijk magazine dat door veel lesbische, homo- en biseksuele jongeren wordt gelezen.

Switchboard Switchboard is het landelijke informatie- en adviespunt voor alle vragen over homoseksualiteit, biseksualiteit en transgender leefstijl.
Zij aan Zij Zij aan Zij is het enige Nederlandse magazine specifiek voor lesbische en biseksuele vrouwen en natuurlijk voor iedereen die bi-curious is.