De Morningafterpil

Waarvoor gebruik je een morning afterpil eigenlijk?
Een morning afterpil gebruik je voor als je onveilige seks heb gehad. De morning afterpil kan je tot 72 uur na de gemeenschap innemen. De pil werkt op zijn best als deze binnen 12 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap wordt ingenomen. De morning afterpil helpt de kans op zwangerschap sterk af te nemen.

 

De morning afterpil gebruik je meestal als de vrouw de anticonceptie is vergeten, braken of diarree dan is er kans dat de anticonceptie niet goed heeft gewerkt. Het kan ook natuurlijk zijn dat het condoom is gescheurd. Als je het niet vertrouwd, kan je altijd een morning afterpil innemen.

 

De betrouwbaarheid van de morning-afterpil is minder dan 100%. Deze betrouwbaarheid hangt ook af van de duur van de periode die verloopt tussen geslachtsgemeenschap en de inname van de morning-afterpil.

 

De betrouwbaarheid is:

95% bij inname van deze pil binnen 24 uur.
85% binnen 48 uur.
en 58% bij gebruik binnen 72 uur.

 

In alle gevallen is het dus verstandig om ook na het gebruik van de morning-afterpil te controleren dat zwangerschap inderdaad is uitgebleven. Deze cijfers betekenen bovendien, dat men beter kan vertrouwen op anticonceptie vóór dat men geslachtsgemeenschap heeft, dan op de morning-afterpil. Het is beter deze alleen te gebruiken wanneer de anticonceptie mogelijk gefaald heeft.

De morning afterpil kan je halen via je huisarts en dan ophalen bij de apotheek, je kunt ze ook halen bij drogisterijen.

 

Handige links:
Sense Deze website gaat over morning afterpil en morning afterspiraal, maar Sense is ook een betrouwbare site over seks. Hier vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken.