De SOA test

Een soa-test is de enige manier om zeker te weten dat je geen soa of hiv hebt. Niet alle soa’s geven namelijk direct klachten, terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. Laat je dus testen wanneer je vage klachten hebt die kunnen wijzen op een soa, of wanneer je onveilige seks hebt gehad, maar nog geen klachten hebt. Bij een standaard soa-onderzoek word je getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Vaccinatie tegen hepatitis B wordt besproken.

 

Een soa-onderzoek begint met een gesprek. Een arts of verpleegkundige vraagt naar eventuele klachten. En naar de manier waarop en met wie je hebt gevreeën. Op basis van je antwoorden wordt bepaald welk onderzoek nodig is. Hierover krijg je altijd eerst uitleg. Het consult bestaat dan uit drie onderdelen:


Een standaard soa-onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen met een hoog risico. Zijn er duidelijke klachten? Dan kan het soa-onderzoek zich ook richten op andere soa’s. Ben je transgender, check dan hier welke soa-test het beste bij je past.

 

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan is meestal alleen een chlamydia-test nodig. Testen kan bij je huisarts en de GGD. De dichtstbijzijnde GGD vind je met de GGD-locator.

 

Waarom een soa-test

  • Omdat je een nieuwe relatie hebt. En jullie willen graag seks zonder condoom
  • Omdat je onveilig hebt gevreeën
  • Omdat het condoom is gescheurd
  • Omdat een partner of ex-partner je heeft gewaarschuwd
  • Lichamelijke klachten. Zoals wratjes, blaasjes, (meer of andere) afscheiding, pijn bij het plassen
  • Je bent zwanger. Je wilt een eventuele soa niet overdragen op je kind
  • Zekerheid. Ook als je in het verleden onveilig hebt gevreeën
  • Twijfel je? Doe de  online soa-test


Wanneer, welke soa-test

Ga direct naar een arts als:

  • Je klachten hebt die wijzen op een soa, zoals blaasjes, uitscheiding of wratjes.
  • Je  klachten  hebt die bij een acute hiv-infectie passen en je weet dat je een risico op hiv hebt gelopen. Laat je dan altijd zo snel mogelijk testen: vroege behandeling van hiv werkt het allerbeste!
  • Je bent verkracht, of er is iets fout gegaan met het condoom bij anale seks. Neem dan direct contact op met een arts. Soms kun je door een maand hiv-remmers te gebruiken een hiv-infectie voorkomen. Zo’n kuur wordt  PEP  genoemd. Maar ook andere maatregelen, zoals hepatitis B-vaccinatie en morning-afterpil kunnen dan belangrijk zijn.


Na twee weken

Maak je je zorgen na een onveilige vrijpartij of een gescheurd condoom, maar heb je (nog) geen klachten? Na twee weken kan een soa worden aangetoond door een  soa-test.

 

Na drie maanden

Wil je zeker weten dat je geen hiv hebt, laat je dan drie maanden nadat je onveilig hebt gevreeën opnieuw testen. Het kan tot drie maanden duren voordat er antistoffen tegen hiv in je bloed zijn aangemaakt. Heel soms duurt het zo lang voordat een  hiv-test aantoont dat je seropositief bent.

 

Wat kost een soa-test?

De kosten van een soa-test hangen af van een aantal factoren. Je verzekering, je eigen risico, en waar je je laat testen bijvoorbeeld.

 

De kosten van een soa-test verschillen per soa-onderzoek en per verzekeraar. Meestal valt een soa-test onder de basisverzekering. Houd rekening met je standaard eigen risico. Wil je zeker zijn van de kosten? Neem dan eerst contact op met je huisarts en zorgverzekeraar. Een anoniem soa-onderzoek bij een soa-centrum van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is vaak gratis.

 

Onverzekerd of zonder verblijfsvergunning in Nederland? Een hiv-test is altijd mogelijk. Dit heeft geen invloed op een verblijfsvergunning of asielaanvraag. Ook zonder verzekering heb je recht op behandeling als blijkt dat je hiv hebt. Toch is het vaak moeilijk om die medische behandeling te krijgen. De Hiv Vereniging Nederland kan je (anoniem) helpen.

 

Behandeling

Sommige soa’s zijn makkelijk te verhelpen. Je krijgt dan bijvoorbeeld antibioticum of een zalfje. Andere soa’s raak je nooit meer kwijt. Soms kun je wel de klachten bestrijden. Zoals bij herpes en genitale wratten. Tijdens behandeling van een soa kun je beter niet vrijen. Zo kan je lichaam goed herstellen. En je voorkomt dat je de soa overdraagt op je partner. Het is aan te raden dat je sekspartner ook een soa-test doet. Voor hiv bestaan geen medicijnen om te genezen. Met hiv blijf je je hele leven onder behandeling.

 

Wil je weten hoe een specifieke soa behandeld wordt? Bekijk dan hier het overzicht van alle soa’s

 

Soa-zelftest

Voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of GGD. Wil je niet naar een je huisarts of een GGD gaan, dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Maar hoe weet je of je een betrouwbare test doet?  En welke test gebruik  je?

 

Let op   een zelftest is nooit een vervanging voor een consult door een arts of de GGD. Als je besluit om een soa zelftest te doen koop dan een zelftest die

  • Die je met de post moet opsturen naar een laboratorium.
  • Met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet afnemen, bijvoorbeeld  met behulp van een filmpje.
  • Met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet verpakken en opsturen , bijvoorbeeld met behulp van een filmpje.
  • Met een duidelijke uitleg over hoe je de uitslag krijgt en die een telefoonnummer geeft dat je kunt bellen voor vragen.
  • Met een duidelijke uitleg over hoe het verder gaat als je een soa hebt. Bijvoorbeeld waar je terecht kunt voor behandeling en of die extra kosten met zich mee brengt.
  • Bij een aanbieder die je ook kan helpen om (seks)partners te waarschuwen als je een soa hebt.


Hier vind je meer uitleg over de soa zelftest aandachtspunten die hierboven staan en waarom.

 

Goed om te weten:

  • Bij elke test, zeker bij zelftesten, is er altijd een kans op een onjuiste uitslag. Om die kans te verkleinen is het belangrijk om heel precies de instructie op te volgen.
  • Elke dokter of verpleegkundige heeft geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij of zij niets aan een ander mag doorgeven zonder jouw toestemming.


Doe geen zelftest maar ga naar een arts of GGD als:

  • Je klachten hebt die kunnen passen bij een soa
  • Je gewaarschuwd bent voor een soa
  • Je als man de afgelopen 2 dagen onbeschermd anale seks hebt gehad en kans heb gelopen op hiv
  • Je tegen je zin seks hebt gehad of bent verkracht
  • Je je veel zorgen maakt of zenuwachtig bent

  /


   Partnerwaarschuwing

   Als je een soa hebt, ben je besmettelijk voor andere mensen. Ook als je geen klachten hebt. Waarschuw daarom altijd je seks/ex-partners als je een soa hebt hoe moeilijk dat ook mag zijn. Dat kan ook anoniem.

    • Waarschuw (anoniem) je seks/ex-partners. Zij kunnen de soa ook hebben. En ze kunnen deze weer ongemerkt doorgeven aan andere mensen, soms met ernstige gevolgen.
    • Overleg met de arts wie je allemaal moet waarschuwen. Meestal moet je sekspartners van de laatste 6 maanden waarschuwen. Soms van 1 of meer jaren geleden.
    • Wil je niet zelf vertellen dat je een soa hebt? De GGD kan, met jouw toestemming, sekspartners waarschuwen. Neem hiervoor contact op met de GGD in jouw regio via de GGD locator
    • Waarschuwen kan ook online via partnerwaarschuwing
    • Als je zelf wordt gewaarschuwd voor een soa, neem dit dan serieus. Laat een soa-test doen, ook als je geen klachten hebt.


   Wat kan het JIP voor jou betekenen?

   Weet je niet zeker wat jij het ebste kunt doen en heb je nog vragen? kom dan gerust bij ons langs op de Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets meer over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info.

    

   Handige links:

   SOAAIDS  Nederland  Soa Aids Nederland is de interventiespecialist op het gebied van soa’s en hiv

   De GGD locator  waar kun je je laten testen of vaccineren

   Partnerwaarschuwing   Is een website om mensen met een soa te ondersteunen bij het waarschuwen van hun sekspartners. De site is ontwikkeld door de GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Amsterdam, in samenwerking met Soa Aids Nederland en NHG. De site is uitvoerig getest en meer dan de helft van de gebruikers geeft aan partners te waarschuwen die ze normaal gesproken niet zouden waarschuwen.

   HIV vereniging Nederland  Bij de HVN staat iedereen die leeft met hiv centraal. De vereniging is er voor actieve belangenbehartiging, betrouwbare en onbevooroordeelde informatievoorziening, ondersteunen van preventie en onderling contact en ondersteuning

   • Nul251 Facebook