SOA’s

Sexueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) worden overgebracht door onveilig seksueel contact en gaan nooit vanzelf over. Om te voorkomen dat je een soa krijgt, zul jij je moeten beschermen, dit kun je doen door een condoom te gebruiken. Gebruik je geen condoom en heb je regelmatig en wisselend seksuele contacten of heeft je partner die, dan loop je extra risico om een soa op te lopen. Maar ook als je maar één keer onveilige seks hebt, kun je met hiv (het virus waardoor je aids krijgt) of een andere soa besmet worden.

In Nederland vinden er jaarlijks naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats. De zeven meest voorkomende soa’s in Nederland zijn:

 

Chlamydia infectie In Nederland is chlamydia de soa die het meest voorkomt. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. 70 procent van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kan iemand zonder het te weten jarenlang met chlamydia rondlopen en anderen infecteren. Zonder behandeling kan chlamydia opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Dit kan leiden tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Chlamydia is eenvoudig te genezen met een antibioticumkuur.

 

Genitale wratten op de geslachtsdelen en rond de anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening. Ze komen veel voor. Net als andere wratten zijn ze onschuldig, maar kunnen wel heel hinderlijk zijn. Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen, maar besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten. Genitale wratten ontstaan enkele weken tot maanden na het in aanraking komen met het virus.

 

Gonorroe wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Deze kunnen zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Bij vrouwen komen de infecties ook in de vagina voor. Als gevolg van orale seks (beffen of pijpen) kunnen infecties in de keel ontstaan. Een vrouw merkt vaak weinig en soms zelfs helemaal niets van gonorroe. Mannen hebben meestal wel duidelijke klachten van gonorroe. Meestal komen de eerste klachten enkele dagen (tot enkele weken) na het oplopen van de infectie. Gonorroe is goed te behandelen en te genezen met een antibioticumkuur.

 

Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. De omvang van de klachten is wisselend. Soms zijn er helemaal geen klachten, maar op de lange termijn kan er blijvende schade aan de lever optreden. Hepatitis B is erg besmettelijk. Het virus bevindt zich in het bloed, maar ook in andere lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, speeksel en vaginaal vocht. Bij acute hepatitis B worden geen geneesmiddelen gegeven. De ziekte gaat meestal binnen een half jaar vanzelf weer over. Het advies is om zoveel mogelijk rust te nemen. Het gebruik van alcohol en voedingsmiddelen die slecht worden verdragen (zoals vet en koffie) wordt afgeraden. Bij de chronische hepatitis B worden wel medicijnen voorgeschreven.

 

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen. Het wordt overgedragen door seksueel contact met iemand die herpes heeft. Het virus kan daarbij het lichaam binnendringen via de huid het slijmvlies van de mond, penis, vagina of anus. Het is mogelijk het virus via de eigen vingers over te brengen naar een ander deel van het lichaam, zoals de ogen, of naar een partner. Het advies is om het ontstoken gedeelte van huid of slijmvlies met blaasjes en zweertjes zo min mogelijk aan te raken en de handen na eventueel contact altijd grondig te wassen. Herpes is niet te genezen, maar de klachten en verschijnselen van herpes kunnen worden behandeld.

 

Hiv-infectie Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het kan het lichaam op verschillende manieren binnendringen. In de dagelijkse omgang is er nauwelijks of geen risico op hiv-infectie. Het virus (hiv) kan zich bevinden in bloed, speeksel, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk, maar vooral door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico om hiv op te lopen of over te dragen. Eenmaal in het lichaam begint het virus het afweersysteem af te breken. Normaal gesproken verdedigt dit het lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen en beschermt het zo tegen ziekten. Wanneer hiv het afweersysteem heeft verzwakt, krijgen bacteriën en virussen een kans om ernstige ziekten te veroorzaken. We spreken in dat geval van aids.

 

Syfilis is een ernstige soa. Als je er op tijd bij bent is het goed te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Die nestelt zich in eerste instantie in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop je hebt gevreeën. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden. Twee tot twaalf weken na infectie met syfilis ontstaan op de plaats, waar je geïnfecteerd bent, één of meer zweertjes. De lymfeklieren in de buurt van het zweertje zijn opgezet. Ook zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen twee à drie weken. De ziekte is echter niet weg. Enkele weken tot maanden later treedt het tweede stadium van de ziekte in. De bacterie is dan via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid. De behandeling bestaat uit enkele penicilline-injecties. Na de laatste injectie moet je nog enkele keren gedurende 1-2 jaar terugkomen voor bloedonderzoek en controle van eventuele klachten.

 

Overige soa:


Bacteriële vaginose is de meest voorkomende oorzaak van vaginale klachten bij seksueel actieve vrouwen. Toch is het geen soa, maar een infectie veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in de vagina.

Candida of schimmelinfectie Candida is geen soa, maar berust op overgroei van een op zich onschuldig gist. Veel mensen dragen die bij zich zonder het te merken. Candida wordt vaak ’schimmelinfectie’ genoemd. Een candida ontstaat vrijwel nooit door seksueel contact. Je kunt de gist wel bij seksueel contact doorgeven. Candida is niet ernstig en is meestal goed te behandelen. Het kan wel vervelend zijn (jeuk) en (vaak) terugkomen.

 

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een klein beestje, dat onder een microscoop goed te zien is. Schurft veroorzaakt jeuk, die heel vervelend kan zijn. Het is niet ernstig. De ziekte wordt meestal door intiem lichamelijk contact overgebracht. Je kunt het krijgen bij het vrijen, maar ook door in een bed te slapen van iemand, die schurft heeft of door diens kleren te dragen. De arts schrijft een smeersel, crème of gel voor.

 

Schaamluizen (platjes) zijn vervelende, maar ongevaarlijke parasieten, die meestal door lichamelijk contact worden overgebracht. Schaamluis is eenvoudig zelf vast te stellen: op de schaamharen zijn puntjes te zien. Dat zijn de eitjes of neten van de luis. De luizen zelf zijn ook goed te zien. Ongeveer twee weken nadat je met de (eitjes van de) schaamluis in aanraking bent gekomen, kun je last krijgen van aanhoudende jeuk. Via de huisarts of bij de drogist of apotheek is een middel tegen luis te verkrijgen. Hier is geen recept voor nodig.

 

Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet. Trichomoniasis komt over de hele wereld veel voor. De infectie is goed te behandelen en heeft zelden ernstige gevolgen. Vrouwen kunnen last krijgen van een ontstoken vagina. Mannen merken meestal niets of heel weinig. De behandeling bestaat uit een eenmalige dosis antibiotica.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Wil je meer weten over soa? Voor een spreekbeurt of voor jezelf? Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van soa en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen? Kom dan naar het JIP inloopspreekuur en het vragen aan de medewerker van het JIP. Je kunt langskomen op Wilgenhoflaan 2a in Beverwijk.  Het JIP inloopspreekuur is elke op dinsdag- en donderdagmiddag  open van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

We hebben veel verschillende folders over meerdere onderwerpen die met soa te maken hebben. Zoek je iets specifieks? Kom eens langs bij het JIP en kijk of het onderwerp waar jij informatie over zoekt erbij zit.

 

Links over soa:

Sexueel Overdraagbare Aandoeningen! Deze sites gaat over soa’s, hoe een soa eruit ziet,(let op dit kunnen schokkende foto’s zijn) hoe je het kunt voorkomen, behandelen (als mogelijk) en de gevolgen en klachten.

Soaids Nederland Soa Aids Nederland bestrijdt soa’s en hiv en bevordert seksuele gezondheid.

Startpagina Aids Op deze site vind je alles over de ziekte Aids.

Startpagina geslachtsziekten Alle links over geslachtsziekten op een rijtje.

HIV Vereniging Nederland De vereniging is er voor actieve belangenbehartiging, betrouwbare en onbevooroordeelde informatievoorziening, ondersteunen van preventie en onderling contact en ondersteuning.