Social Media

Media, of medium, zijn alle middelen waarmee berichten worden verstuurd. Het is een transportmiddel van informatie, communicatie en entertainment. Wijzelf zijn ook een medium. Ik stuur berichten naar andere mensen. Er zijn verschillende media. Zo is er persoonlijke media, elk persoon is een medium. Geprinte media zoals boeken, kranten, tijdschriften en posters. Je hebt de radio en TV en de de mobiele media zoals de smartphones, spelcomputers, tablets en wearables (accessoires) en het internet.

 

Wat zijn sociale media

Sociale media zijn technologische toepassingen die personen de mogelijkheid bieden om inhoud te creëren en te delen. Ze zijn een platform waarop we uitgenodigd worden om onszelf te zijn. Het is een breder geheel, waarvan sociaalnetwerksites deel uitmaken.

 

Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Met andere woorden, social media staat voor ‘Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt’.

 

Voorbeelden social media websites

Terwijl sociaalnetwerksites zich concentreren rond profielen van gebruikers en netwerken van contacten, zoals Facebook, zijn andere sociaal media toepassingen meer geconcentreerd op bepaalde inhouden, zoals foto’s, op bijvoorbeeld Flickr, of video’s op YouTube.

 

Bekende voorbeelden van internationale social media website zijn Facebook, YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook bijvoorbeeld WikiPedia en Snapchat, Instagram

 

Hoe werken social media

Bij social media draait het vooral om de rol van de website bezoeker. Hij zorgt meestal voor de inhoud van de website (bij YouTube uploaden de gebruikers de video’s en bij WikiPedia kan iedereen zelf artikelen maken en bewerken). Dit wordt ook wel User generated content genoemd. Daarnaast zorgt het social medium soms ook voor de rangschikking van de content (op NuJij kan iedereen stemmen voor elk nieuws artikel, zo komen vanzelf de belangrijkste berichten op de homepage).

 

Het woord “social” zegt al voldoende; Social media zijn omgevingen waar een hoge mate van interactie plaatsvindt. Groepen mensen komen er samen om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Meestal zijn ze daarbij op zoek naar gelijkwaardige personen die dezelfde normen en waarden hebben. Dit komt voort uit de onbewuste gedachte dat “iedereen die gelijk is aan mij leuker, interessanter en beter te vertrouwen is”. Het vertrouwen in ‘peers’ neemt steeds verder toe, hetgeen inhoudt dat we veel meer waarde hechten aan de mening van ons netwerk dan aan die van organisaties of merken.

 

Volgens de Van Dale betekent sociaal o.a. dat men geneigd is om te leven in groepen. Dit is meteen ook de verklaring waarom de social media website zoveel bezoekers trekt: mensen gaan gezamenlijk op zoek naar zogenaamde ‘peers’, mensen die net als u zelf zijn. Met deze personen wisselen we informatie uit. Als er eenmaal een kritische massa is bereikt, treedt er een sneeuwbaleffect (ook wel viraal of viral effect genoemd) op waardoor er steeds meer mensen op de website afkomen. Ook zij willen graag weten wat er allemaal mogelijk is. Alle voorheen genoemde websites zijn voorbeelden waarbij deze situatie opgetreden is

 

De rol van social media in marketing & internetstrategie

Mensen hebben 5 sociale basisbehoeften, die omschreven zijn in een piramide door bekend socioloog/marketeer Maslow. Marketeers zijn altijd druk met het voldoen aan deze basisbehoeften van de mens.

 

Sociale media geven de consument de mogelijkheid eenvoudiger te voldoen aan behoeften zoals sociaal gedrag, erkenning en zelfontplooiing en bedrijven kunnen daar gebruik van maken. Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk een dialoog aan te gaan met grote groepen consumenten, zonder dat dit grote budgetten vereist.

 

Door goed om te gaan met sociale media worden bedrijven en merken deel van het ‘netwerk’ en van de ‘peers’ waardoor ze sneller en beter vertrouwd worden. Social media marketing speelt dan ook een steeds belangrijkere rol in de relatiemarketing van bedrijven en binnen Public Relations.

 

De sterke kanten van social media

Social media sites zijn vaak erg actueel, omdat een grote groep consumenten actief is en er altijd wel een als eerste bij een gebeurtenis aanwezig is. In 2009 zagen we hier veel voorbeelden van op Twitter, zoals het vliegtuigongeluk in Amsterdam, en de ongeregeldheden in Iran.

 

De inhoud van social media websites is vrijwel altijd deelbaar en eenvoudig te verspreiden binnen een netwerk. Dit houdt in dat zeer snel een viral effect ofwel buzz kan plaatsvinden.

 

Social media en niche communities zijn zeer geschikt voor het benaderen van marketingniches. Dit heeft veel overeenkomsten met de reeds bekende term The Long Tail of Marketing.

 

Social media zijn snel doorzoekbaar en relatief objectief, aangezien ze worden gegenereerd door een brede groep mensen. Dit wordt ook wel ‘the wisdom of the crowd’ genoemd.

 

Social media laat consumenten op een eenvoudigere manier voldoen aan de basisbehoeftes van Maslow, in tegenstelling tot traditionele media. Sociale media scoren zeer goed in zoekmachines als Google, vanwege het relatief objectieve en betrouwbare karakter.

 

De zwakke kanten van social media

Hoewel social media zeer geschikt is voor personalisatie, worden resultaten vaak vertoond op basis van gemiddelden door de werking van democratie. Dit kan er voor zorgen dat goede initiatieven toch niet naar boven komen.

 

Consumenten en medewerkers kunnen alles zeggen over je bedrijf op sociale media websites. Dit kan zorgen voor veel positieve publiciteit, maar ook voor slechte publiciteit, ook als dat niet terecht is. Een goed voorbeeld daarvan is Domino’s Pizza. Om deze problemen tegen te gaan stellen steeds meer bedrijven social media richtlijnen op voor hun medewerkers.

 

Social media zijn niet altijd zo betrouwbaar als gezegd wordt. Veel berichten op Twitter betreffen bijvoorbeeld geruchten die door de massa worden versterkt en vervolgens niet waar blijken te zijn.

 

Media spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Media zijn overal en hun  maatschappelijke impact is groot. Het gaat er om dat we in staat zijn om oude (televisie, radio, pers) en nieuwe media (internettoepassingen, WhatsApp) te gebruiken en dat we een gezonde mentaliteit ten opzichte van deze media hebben. Daarbij moeten we ons bewust zijn en benadrukken van alle voordelen en mogelijkheden, maar ook van de gevaren en risico’s, en van de context van informatie.

 

De technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig snel. Op dit moment staat er elke 5 jaar een nieuwe generatie kinderen op die de nieuwe mediafaciliteiten volledig vanzelfsprekend vindt en bijna automatisch de technische vaardigheden op doet die nodig zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van deze faciliteiten.

 

Zolang we ons houden aan simpele basisregels om risico’s te vermijden en onszelf en anderen te beschermen, is er niets dat ons tegenhoudt om te genieten van de vele voordelen die de media ons bieden. En die zijn niet gering: foto’s en filmpjes met elkaar delen, skypen met familie in het buitenland, online leren, online shoppen, gamen, maar ook op internet een baan vinden en overheidszaken regelen.

 

Allemaal kansen en mogelijkheden om ons leven beter, zinvoller en vooral leuker te maken.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Heb je een vraag op het gebied van social media en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Dan kun je bij ons langs komen en met een medewerker van het JIP praten. De medewerker is tevens ook een MediaCoach.  Je kunt bij ons langskomen op de  Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk waar ook Place2Be zit.  Het JIP inloopspreekuur is elke dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur  open. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info.

 

Handige links