De MediaCoach

Wat is een mediacoach.

De Nationale opleiding MediaCoach is een post HBO opleiding voor mensen in het onderwijs, bibliotheek of mediatheek, jeugdhulpverlening en hopelijk straks ook meer mensen uit het welzijnswerk. MediaCoaches zijn professionals die in staat zijn om projecten te initiëren met als doel het verbeteren van de mediawijsheid van de jeugd, maar ook van ouders, collega’s en bijvoorbeeld senioren.

 

MediaCoaches weten kennis en vaardigheden over media actie over te brengen en uit te dragen. Een Mediacoach is dé expert als het gaat het verbeteren van de mediawijsheid van jeugd en van de andere doelgroepen.

 

De Nationale Opleiding MediaCoach (NOMC) definieert een MediaCoach als volgt:

Dit is iemand die de Nationale Opleiding MediaCoach heeft gevolgd en die binnen de eigen werkomgeving, of in samenwerking met collega-(jeugd)instellingen, begeleiding en inspiratie biedt bij mediaonderwijs of media-opvoeding en zorg draagt voor de continuïteit en de ontwikkeling van dit mediaonderwijs, al dan niet in samenwerking met partners buiten de eigen werkomgeving. Een MediaCoach is deskundig, inspirerend, niet (be- of ver)oordelend en weet zich boven de materie te bewegen.

 

Tijdens de opleiding leren wij hoe we mediawijsheid onder de jeugd, en bij onze doelgroep, kunnen bevorderen om ze een kritische houding aan te leren. Een MediaCoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders, senioren, leerkrachten, collega’s en eventueel directies te verbeteren. Twee maal per jaar komen MediaCoaches bij elkaar om zich op de hoogte te brengen en te houden van de laatste mediaontwikkelingen en de consequenties daarvan voor mijn taken als MediaCoach.

 

Daarnaast beschikt een MediaCoach over didactische- en coaching vaardigheden, communicatie- en presentatie technieken en pragmatisch projectmanagement. Ik zal de actualiteiten, gadgets, etc. blijven volgen, ook wellicht afschuwelijk of vreselijke actualiteiten. Het gaat niet om mijn gevoelens of mening, maar om die van de doelgroepen. Dit betekend dat ik de doelgroep zelf de kans moet geven en bieden om hun bewustzijn te ontwikkelen, ze leer om op een veilige manier met commercie en media om te gaan en op te leiden tot kritische consumenten. Mediawijsheid is onmisbaar voor wie de weg wil blijven vinden in de veranderende wereld, de MediaCoach is de gids in deze wereld om de mensen hierin te leren navigeren.

 

Om te zorgen dat iedereen zich wel optimaal en veilig in deze wereld kan bewegen hebben kinderen, jongeren, volwassen en ouderen het recht op de juiste begeleiding, mentaliteit, kennis en vaardigheden. Ofwel: het recht op mediawijsheid. Want laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk ook wel heel leuk wat en waar we tegenwoordig allemaal over kunnen beschikken. We hebben de wereld in onze hand. Sociale media moeten leuk en veilig zijn en daar spelen wij met zijn allen zelf een grote rol in.

 

Het is dan ook niet vreemd dat door het intensieve gebruik van social media de jongerenwerkers er eigenlijk een extra pedagogische taak bij moeten gaan krijgen namelijk: jongeren mediawijs maken. Het is belangrijk dat jongeren weten wie ter wereld mee kan lezen met het geen ze op internet plaatsen en dat ze ook inzien welke gevolgen dit kan hebben.

 

Tips van de MediaCoach

(Cyber)pesten

 • Bespreek met je kind zijn of haar rol bij het pesten (dader/ slachtoffer/passief of actief toeschouwer).
 • Stimuleer dat je kind opkomt voor zichzelf en anderen (fysiek en digitaal).
 • Bespreek signalen van kinderen/jongeren met anderen, zoals ouders en leerkrachten.

 

Internetgebruik

 • Geef zelf het goede voorbeeld in gebruik van smartphone, laptop en tablet wat betreft tijdsduur, taalgebruik, wanneer wél en wanneer niet.
 • Praat over online contacten en ´vrienden’. Maak duidelijk dat op internet nooit zekerheid bestaat over de identiteit van een ander persoon.
 • Attendeer je kinderen erop dat ze hun wachtwoorden voor zichzelf houden. Morgen kan een vriendschap over zijn.
 • Spreek af dat je kinderen nooit persoonlijke informatie geven aan iemand die ze alleen kennen van internet.
 • Leer je kind niet te reageren op vervelende berichten. Vaak provoceert de schrijver om een reactie te ontlokken. Bekijk samen hoe je contacten kunt blokkeren.
 • Zorg ervoor dat de profielpagina van uw kind op bijvoorbeeld
 • Facebook alleen zichtbaar is voor vrienden.
 • Wanneer je kind regelmatig ongewenste berichten krijgt, sla deze gesprekken dan op of maak screenshots voor eventuele bewijsvoering.

 

Mobiel (internet)gebruik

 • Besef dat met mobiel internet, via wifi of 3/4G, je kind altijd online kan zijn. Maak samen afspraken over het gebruik van de mobiele telefoon op de slaapkamer.
 • Dit kan namelijk ten koste gaan van de noodzakelijke slaap. Heb je thuis wifi? Die kan
 • ’s nachts uitgezet worden.
 • Wijs erop dat het (onbewust) aanmelden bij zogenaamde goedkope sms-services snel veel geld kost.
 • Multitasken levert geen tijdwinst op en werkt enkel bij eenvoudige handelingen. Dus niet tijdens huiswerk of lezen.
 • Altijd bereikbaar moeten zijn is een verslavend gevoel. Stimuleer dat je kind altijd een keuze heeft om zelf te bepalen of het bereikbaar is.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

 

Heb je een vraag voor de MediaCoach  of wil je meer weten wat een MediaCoach is en doet en voor jou kan doen? Dan kun je bij ons langs komen tijdens het inloopspreekuur van  het  JIP.  De medewerker is een MediaCoach.  Je kunt bij ons langskomen op de  Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk waar ook Place2Be zit.  Het JIP inloopspreekuur is elke dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur  open. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info.