Koopverslaving

Er is niks mis met een gezellig dagje shoppen. Maar als je meer gaat uitgeven aan nieuwe aankoop, is dat een probleem. Je hele leven gaat alleen nog maar draaien om nieuwe spullen of kleding te kopen. Een koopverslaving is dan ook meer dan graag geld uitgeven.

 

 

Mensen met een koopverslaving blijven namelijk alleen maar kopen, zelfs als de schulden hoog op lopen en het ze diep in problemen brengt.

 

Circa 2 procent van de Nederlandse bevolking is koopverslaafd, dit zijn ruim 300.000 mensen. Een behoorlijke groep, echter in Amerika ligt percentage koopverslaafden aanzienlijk hoger met 8%. De koopverslaafden zijn voornamelijk vrouwen en de verslaving begint al bij de groep van 14 jarige puberende meiden. Bij een deel van deze groep gaat de koopverslaving over, een ander deel blijft koopverslaafd.

 

Wat is een koopverslaving

Koopziek, ook wel compulsief kopen of compulsive buying of compulsieve shoppers genoemd, is een serieus probleem.  Een koopverslaving is en verslaving waarbij men impulsief aankopen doet van goederen die hij of zij in principe niet dringend nodig heeft. Problemen waar men aan kan lijden bij deze verslaving zijn onder meer de drang tot diefstal om aan geld te komen. Daarnaast kan men zichzelf ook financieel ruïneren als gevolg van deze uitgaven.

 

Vier koopverslavingen.

Dan hebben we ook nog de 4 verschillende koopverslavingen. Je hebt:

  1. De troostkoper, die wil zich graag beter voelen door zichzelf cadeautjes te geven.
  2. De fanatieke koper, deze koopt heel bewust veel van dezelfde producten (Bijvoorbeeld een postzegelverzamelaar).
  3. De impulsieve koper, die koopt naar aanleiding van wat er te zien is en word ingetrokken door ‘uitverkoop’-posters.
  4. De compulsieve koper, deze koper is een mengsel van de andere kopers. Hij of zij koopt omdat er aanbiedingen zijn, zoekt naar producten en troost zich ermee.

 

Kenmerken van een koopverslaving

  • Je kunt je niet verzetten tegen de drang iets te kopen.
  • Voordat je shopt neemt de spanning toe.
  • Een opgelucht gevoel na de aankoop.
  • Je koopt steeds duurdere spullen.
  • Je verstopt aankopen voordat anderen ze zien.

 

Waarom blijf je kopen?

De meeste mensen die koopverslaafd zijn hebben een lichte depressie, ze kampen namelijk met een laag zelfbeeld en proberen zich beter te voelen door nieuwe aankopen te doen.

De sociale contacten met de verkopers zijn goed, de meeste verkopers zijn er natuurlijk ook in getraind om alles naar wens te maken en jou een goed gevoel/aankoop te verkopen.

 

Top 5 oorzaken van koopverslavingen  

  1. Veranderingen omgang met geld. (lenen, creditcards)
  2. Opgejaagd gevoel, depressief of eenzaam.
  3. Gevoel van tekortkoming in de jeugd
  4. De eerste baan. (eindelijk zelf beschikking over geld)
  5. (zondag & avondopenstelling)

 

Gevolgen van een koopverslaving

  • Koopverslaving leidt tot sociale problemen.
  • Het kan je flink in de schulden brengen.
  • Je vindt het kopen zelf uiteindelijk niet zinvol.

 

Koopziekte herkennen

  • Iemand met koopziekte lukt het niet om te stoppen met kopen, ondanks het voornemen om het niet meer te doen.
  • Voor het kopen voelt hij/zij zich onrustig, en op een bepaalt moment lukt het niet meer om de prikkel te onderdrukken en moet hij/zij gehoor geven aan de drang om spullen te kopen.
  • Hij/zij geeft meer uit dan hij/zij zich kan permitteren waardoor na afloop schuldgevoelens, stress en onrust ontstaan.
  • Het kopen gebeurt impulsief en ongeremd, er zit geen financieel plan achter. Er kan ook (te veel) via postorderbedrijven gekocht worden.
  • Overschrijdt het (voorgenomen) budget keer op keer.
  • Tijdens het kopen is hij/zij opgewekt en ervaart een soort onrustig geluksgevoel, te vergelijken met high zijn.
  • Na het kopen voelt hij/zij zich schuldig en voelt zich al snel niet meer gelukkig. Het besef dat het geld besteed is aan allerlei dingen die hij/zij niet echt nodig had, roept onrust, schaamte en depressiviteit op.
  • Aankopen worden soms verstopt en/of er wordt gelogen over het werkelijke bedrag of over de noodzaak van de aankopen.
  • Keer op keer gaat geld op aan aankopen die hij/zij eigenlijk niet van plan was te doen.
  • Er kunnen (grote) financiële zorgen en/of schulden door ontstaan (zijn).
  • De naaste omgeving vindt het koopgedrag niet normaal en maakt zich zorgen, of het koopgedrag wordt zolang mogelijk verborgen gehouden.
  • Omdat je het geld eigenlijk niet kon uitgeven kom je tekort voor andere zaken.
  • De compulsieve koper zit in een vicieuze cirkel gevangen van onrust, geld opmaken, schuldgevoel, schaamte, depressieve gevoelens, voornemen om niet meer toe te geven aan de prikkel om te kopen en het toch weer doen, enzovoorts.

 

Mocht je toch voor de bijl gaan, zie dat dan niet als een persoonlijk falen maar probeer ervan te leren. Wat ging er fout en hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer wel sterk genoeg in je schoenen staat om de verleiding te weerstaan?
Het dwangmatige zit hem in de herhaling van het patroon terwijl jij eigenlijk niet van plan was veel geld uit te geven, en je had voorgenomen het niet (meer) te doen, en/of steeds weer opnieuw dezelfde onrust om spullen te moeten kopen, ervaart. Als je het koopgedrag onder controle kunt houden en je er niet door in de problemen komt hoeft het koopgedrag niet dwangmatig te zijn

 

Wat kun je zelf doen:

  • Praat over je probleem met vrienden, familie en partner. Vraag familie en vrienden, niet aan te komen met verhalen over uitverkoop en of koopjes die ze gezien hebben in folders, winkels en kranten.
  • Zoek hulp bij hulpverlenende instanties die bekend zijn met verslavingsproblematiek. En laat jou en eventueel ouders of je partner als je die hebt jou begeleiden.
  • Bespreek jouw probleem met je  huisarts een vertrouwensarts of iemand anders die je vertrouwt.
  • Bespreek wanneer een aankoop plaats moet vinden en denk eerst goed na over de aankoop. (heb je dit echt wel nodig?) Door het eerst te bespreken voorkom je impulsief koopgedrag. Een gedrag waar de koopverslaafde zich in moet leren beheersen.

 

Als jij je hierin herkent of niets helpt dan is het verstandig om eens met de huisarts, therapeut partner, familie of een goede vriend(in) te praten over de onderliggende oorzaken van de koopverslaving. Met hun hulp kun je ervoor zorgen dat winkelen leuk blijft.

 

De behandeling van koopverslaving is vergelijkbaar met die van andere verslavingen en bestaat bijvoorbeeld uit cognitieve gedragstherapie en cue-exposure.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van verslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links

Het JIP is druk bezig om deze toe te voegen)

Gezondheidsnet

Gezondheidsplein

Mens en gezondheid

 

Hieronder vind je ook meer over

Verslaving

Game verslaving

Roken

Medicijnverslaving

Eetverslaving en overeten

Internet of computer verslaving

Werkverslaafd

Porno- of seksverslaving

Socialbesitas

Alcohol verslaving

Drugsverslaving

Gokverslaving

Iets doen aan je verslaving