Game verslaving

Gamen geeft vermaak, het kan een waardevolle vrijetijdsbesteding zijn en gamers zeggen soms waardevolle contacten of zelfs vriendschappen over te houden aan het samen gamen. We merken op dat het gamen ontspannend werkt, je kan de wereld om je heen een korte tijd vergeten. Je gamet dan ook om je niet te hoeven vervelen of om even niet na te hoeven denken. Je kunt het eigenlijk vergelijken met zelfmedicatie bij alcohol- en druggebruikers.

 

Games horen tegenwoordig bij het leven. De meeste jongeren kunnen dan ook zonder dat dit problemen geeft een computerspelletje spelen, maar één op de vijf mensen raakt wel in de problemen, en kunnen een spelverslaving ontwikkelen. We horen het daarom ook steeds vaker, en het is natuurlijk ook niet gek met al deze nieuwe technieken van tegenwoordig. Gameverslaving, een nieuw soort onder de verslavingen, maar het moet zeker niet worden onderschat.

 

Het begint als iets onschuldigs. Computerspelletjes horen er tegenwoordig bij in het leven. De meeste mensen kunnen dan ook zonder dat dit problemen geeft een computerspelletje spelen, maar 20 % van deze mensen raakt wel in de problemen, en kunnen een spelverslaving ontwikkelen.

 

Gevolgen.

Verwaarlozing: Wat je als gamer vaak niet in het begin realiseert is dat je familie, vrienden, collega’s of je team aan het verwaarlozen bent. Je bent namelijk 24/7 bezig met online gamen dat je geen aandacht meer heb voor de mensen om je heen.

 

Geen persoonlijke verzorging: Wat we ook vaak zien is dat je basisbehoefte vergeet, je vergeet bijvoorbeeld de tijd waardoor je niet realiseert dat je bent vergeten te eten. Doordat je de tijd vergeet weet je ook niet meer het laatste moment wanneer je gedouchte heb, maar je heb daar ook nog geen tijd voor want je game begint in 5 minuten.

 

Ontslag: Je ontvlucht je dagelijkse verplichtingen, waardoor je slechter presteert. Dit leidt uiteindelijk tot ontslag.

 

Geweld: Als je veel tijd doorbrengt binnen een virtuele omgeving kan de grens tussen realiteit en fantasie vervagen. Bij de meeste actiespelen is de hoofddoel geweld, doordat je het dagelijks ziet raak je er ook steeds meer aangewend en beschouw je het als normaal.

 

Schulden: In veel games kan er met virtueel geld gespeeld worden. Ook al is het eigenlijk nep geld, je betaald er wel voor om ze te krijgen. Het kan dus zo oplopen dat je schulden maakt.

 

Symptomen.

Wordt de drang om te spelen of internetten steeds groter? Wordt u steeds onrustiger? Zit u vaak langer achter de computer dan u oorspronkelijk van plan was? En merkt u dat u het grootste deel van uw tijd eraan moet denken? Misschien wordt u zelfs chagrijnig of agressief als u niet kunt spelen of internetten.

 

Je merkt dat je verslaafd bent doordat je meer en meer tijd achter de computer doorbrengt. Gamen of internetten gaat ten koste van andere belangrijke dingen in jouw leven, zoals werk of studie.

 

Voordelen van stoppen.

  • Betere prestaties op school, tijdens studie of op het werk
  • Meer ondernemen op gebied van sport en sociale contacten
  • Gevoelens van onrust, somberheid en soms ook agressie worden minder
  • Je wordt actiever en stelt minder uit
  • Verbeteren relatie of contact met familie en vrienden verbetert
  • Je bent socialer

   

Hulp bij gameverslaving.

Heb je zelf te maken met een gameverslaving of ken je iemand uit je omgeving die hier last van heeft? Er zijn in Nederland verschillende verslavingsinstellingen die je verder kunnen helpen (zie onder aan de pagina welke, bij handige links)

 

Hulp bijgameverslaving Heb je zelf te maken met een gameverslaving of ken je iemand uit je omgeving die hier last van heeft? Er zijn in Nederland verschillende verslavingsinstellingen die je verder kunnen helpen (zie onder aan de pagina welke bij handige links

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag over gamen en/of gameverslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links:

.Jellinek.Deze website biedt informatie over preventie en hulp bij verslaving  en legt de behandeling uit die ze kunnen bieden.

Brijderstichting 

Gameverslaving.nl  Nieuws en uitleg over gaming, gamers en gameverslaving

Game Check    Wat levert gamen je op? Wat kost het je? Kijk eens bewust naar jouw gamegedrag en leer hoe je de controle behoudt. Voorkom een gameverslaving. Want: gamen is leuk, hou dat zo. Deze site helpt je daarbij

Trimbos Instituut Het Trimbos-instituut zet zich in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid door het delen van kennis. Hier vind je veel info over gamen

Verslaving Startkabel

Verslaving Startpagina

Solutions-center gametest Op deze website staat een test om te kijken of jij een risico heb tot game verslaving.

 

Hieronder vind je ook meer over

 

Verslaving

Roken

Medicijnverslaving

Eetverslaving en overeten

Internet of computer verslaving

Koopverslaving

Werkverslaafd

Porno- of seksverslaving

Socialbesitas

Alcohol verslaving

Drugsverslaving

Gokverslaving

Iets doen aan je verslaving