Iets doen aan je verslaving

Het belangrijkste is dat je je probleem erkent, zodat je er aan kan gaan werken. Hoe erger je verslaafd raakt; hoe meer je het gevoel krijgt dat er geen oplossingen voor je probleem/ verslaving zijn. Als je ‘te laat’ bent en vastgelopen bent, stap dan op een vriend(in)/ouders/kennissen/school of iets dergelijks af en vraag om hulp. Als je het gevoel hebt dat niemand je kan helpen, geef dan niet op; er zijn altijd wel instellingen waar je terecht kunt (bijvoorbeeld het JIP).

 

Realiseer je goed dat wanneer er problemen ontstaan door je verslaving je je niet in eerste instantie moet richten op de problemen, maar op je verslaving. De stelregel: ik drink, omdat ik problemen heb en krijg problemen doordat ik drink. Dit geldt voor alle verslavingen.

 

Iemand in mijn omgeving is verslaafd, hoe kan ik helpen?
De mogelijkheid bestaat dat je binnen het gezin, in het uitgaansleven, op het werk, op school of in de vrienden- en kennissenkring met druggebruik geconfronteerd wordt. Hoe ga je daarmee om? Botweg verbieden is niet zo zinvol. Waarschuwen en afraden helpt doorgaans ook niet. Wat dan wel?

 

Zorg dat je goede informatie hebt over drugs. Probeer zonder vooroordelen in een opengesprek achter het gebruik van de ander te komen.

 

Zwaar gebruik duidt op problemen waar iets aan gedaan kan worden, dit kan door de gebruiker zelf en zo nodig met hulp van anderen. Wat ‘zwaar gebruik’ is, hangt af van het middel, hoe vaak het gebruikt wordt en waarom.

 

Wees duidelijk over gestelde grenzen, voor de ander en voor jezelf. Je geloofwaardigheid wordt groter wanneer je zelf ook aan de afspraken houdt.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van verslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links

 

Hieronder vind je ook meer over

Verslaving

Game verslaving

Roken

Medicijnverslaving

Eetverslaving en overeten

Internet of computer verslaving

Koopverslaving

Werkverslaafd

Porno- of seksverslaving

Socialbesitas

Alcohol verslaving

Drugsverslaving

Gokverslaving