Medicijnverslaving

Ooit heb je eens van je huisarts een slaap- of kalmeringmiddel gekregen. Het hielp tegen angst of spanningen en je viel makkelijker in slaap.

 

In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Het gaat om slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers met name de benzodiazepinen worden veel gebruikt. Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Dokters schrijven het voor bij angst, stress en slapeloosheid. Pijnstillers zijn soms opiaten. Opiaten schrijven artsen voor bij hevige pijn.

 

Vooral vrouwen zijn veelvuldige gebruikers. Eén op de zes à zeven vrouwen gebruikt slaap- of kalmeringsmiddelen. Dit is tweemaal zo hoog als bij mannen en ze slikken de medicijnen ook aanzienlijk langer: gemiddeld twaalf tot twintig jaar.

 

Medicijnverslaving, wat is dat?

Bij medicijnverslaving heb je het gevoel niet zonder te kunnen. Je wilt steeds weer medicijnen gebruiken. Bij lichamelijke verslaving raakt je lichaam afhankelijk van het medicijn Je lichaam went aan het medicijn, je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect en je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt

 

Omdat je door medicijnen minder gevoelig bent voor prikkels van buiten af, lijkt je omgeving rustiger te worden. Met de nadruk op ‘lijkt’. Medicijnen lossen jouw problemen niet op, maar maken ze alleen minder zichtbaar en nemen de eigenlijke oorzaak niet weg.

 
Psychische en fysieke afhankelijkheid

Mensen met een medicijnverslaving nemen de pillen om het leven, inclusief de problemen, vol te houden. Ondanks dat nadrukkelijk wordt aangeraden de medicijnen niet langer dan twee tot zes weken achter elkaar te gebruiken. De benzodiazepinen (diazepam, oxazepam, temazepam) en barbituraten, die in kalmerings- en slaapmiddelen zitten, zijn sterk verslavend. Hierdoor is al snel sprake van een medicijnverslaving. Het lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bij benzodiazepinen treedt dit effect al snel op.

 

Geen vervelende gevoelens meer, maar ook geen kleur en gevoel

Vanwege de leegte in iemands bestaan, of juist vanuit het verlangen naar georganiseerde rust in een overvol programma, raakt iemand snel afhankelijk van benzodiazepinen. Deze afhankelijkheid is van psychische en fysieke aard en jaren gaan voorbij in een geruststellende, versuffende mist. Zonder vervelende gevoelens, maar ook zonder kleur en gevoel.

 

Lichamelijke kenmerken medicijnverslaving

Naarmate je meer medicijnen gebruikt, kun je een tolerantie ontwikkelen ten opzichte van het middel. Dit heeft tot gevolg dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Jouw lichaam kan zelfs zó gewend raken aan het regelmatige medicijngebruik dat het niet meer zonder kan.

 

Als je geen medicatie neemt, krijgt je last van onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Je kunt  bijvoorbeeld last  krijgen van:

  • trillen
  • transpireren
  • misselijkheid
  • spierpijn
  • angst
  • prikkelbaarheid
  • rusteloosheid.

Deze verschijnselen verdwijnen als je de medicijnen opnieuw gebruikt. Ontwenningsverschijnselen wijzen op het bestaan van een lichamelijke afhankelijkheid. Het willen vermijden van die verschijnselen is vaak de reden om met het gebruik door te gaan.

 

Symptomen

Door langdurig gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen kan het zijn dat je niet meer zonder kunt. Je wordt nerveus van het idee onvoldoende medicijnen in huis te hebben. Je neemt ze steeds vaker en eerder in. En merkt dat je meer nodig hebt om te kunnen slapen of de angst of spanning te dempen.

 

Mogelijk zijn jouw gevoelens vervlakt en voel je nog nauwelijks blijdschap of verdriet. Je bent moe en futloos. Dit heeft invloed op jouw werk of dagelijkse bezigheden en jouw relaties met andere mensen. Als je probeert te stoppen merkt je dat jouw klachten toenemen, je wordt onrustig en slecht slaapt.

 

Hier vind je meer symptomen.

 

Aan mensen die langere tijd slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken en daarmee willen stoppen, wordt geadviseerd om het gebruik langzaam af te bouwen en dit niet alleen te doen, maar onder medische begeleiding. Door stap voor stap af te bouwen, heb je minder last van ontwenningsverschijnselen en zijn er minder risico’s op ernstige complicaties. Hoe lang het duurt om volledig af te bouwen verschilt per persoon.

 

Risico’s medicijnverslaving

  • Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers kan de volgende risico’s hebben:
  • Je raakt afhankelijk van deze medicijnen.
  • Sommige werkzame stoffen in medicijnen breekt het lichaam af, waardoor bij dagelijks slikken een ophoping kan ontstaan met vervelende bijverschijnselen tot gevolg, zoals hoofdpijn of een gevoel van somberheid.
  • Alcohol en benzodiazepines gaan niet samen en versterken elkaars werking omdat het beide verdovende middelen zijn.
  • Medicijnen en verkeer is geen goede combinatie; vaak staat dit ook duidelijk op de verpakking.
  • Medicijnen en zwangerschap en borstvoeding is ook geen combinatie in verband werkzame stoffen die in de moedermelk terechtkomen of bij de ongeboren vrucht.

 

Voordelen van stoppen of minderen

  • Helderder zijn, concentratie en geheugen verbeteren
  • Verbeteren van relatie of contact met familie en vrienden
  • Betere prestaties op het werk, tijdens studie of thuis
  • Beter slaappatroon
  • Meer richten op de toekomst en weer plannen durven maken
  • Uiteindelijk afname van angst- of spanningsklachten, als u daarnaast hebt geleerd op een andere manier om te gaan met uw klachten.

Ineens stoppen met medicijnen kan erg gevaarlijk zijn. Medische begeleiding is bij stoppen met medicijnen meestal nodig. Ga hiervoor naar je huisarts voor hulp.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van verslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links

Jellinek

Brijderstichting

 

Hieronder vind je ook meer over

Verslaving

Game verslaving

Roken

Eetverslaving en overeten

Internet of computer verslaving

Koopverslaving

Werkverslaafd

Porno- of seksverslaving

Socialbesitas

Alcohol verslaving

Drugsverslaving

Gokverslaving

Iets doen aan je verslaving