Roken

Een van de meest voorkomende verslaving is roken. Sigaretten en shag zijn op veel plekken te koop en je mag, ondanks het rookverbod, nog steeds op veel plekken roken. De meeste jongeren roken wel eens als experiment. Voor de meesten is de eerste sigaret genoeg om er niet mee verder te gaan, sommigen blijven roken en raken verslaafd.

 

Vanaf 1 januari 2014 moet je 18 jaar zijn om tabak te kopen. Kijk ook op de overheidswebsite

 

Roken

Maar hoe verslavend is roken? Nicotine is naast heroïne de meest verslavende stof die we kennen. Het lichaam reageert direct op de nicotine. Als nicotine in het lichaam terecht komt, wordt het snel verspreid door het bloed. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het slechts 7 seconden voordat de nicotine de hersenen bereikt, maar de stof wordt voor het grootste deel ook weer snel afgebroken.
Dat nicotine zo snel wordt opgenomen en weer afgebroken is een van de redenen dat het zo sterk verslavend is. Als je te lang geen nicotine binnenkrijgt, word je rusteloos, je raakt geïrriteerd en je kunt je niet meer concentreren. De rustgevende en kalmerende werking die sommigen na het roken ervaren, is eigenlijk niets anders dan het verdwijnen van onrustgevoelens en ontwenningsverschijnselen die -let wel- door het roken zijn ontstaan. Dat je afhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen.

 

Wat zijn de risico’s?

  • Longkanker en andere problemen aan longen en luchtwegen
  • Roken is zeer slecht voor de ademhalingsorganen. Je kunt bijvoorbeeld kanker krijgen.
  • Hartklachten en problemen met je bloedsomloop
  • Door koolmonoxide, nicotine en mogelijk andere stoffen in de tabaksrook raken de vaatwanden beschadigd. Op de langere termijn raken vaten vernauwd of slibben dicht. Afhankelijk van de plaats waar dit gebeurt, kan dit leiden tot pijnlijke ledematen, een hersenbloeding of een hartinfarct.
  • Slechte huid en tanden
  • Tabak zorgt voor een snel verouderende huid.
  • De tanden worden lelijk van het roken. Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken. Wat de beste methode is, is voor iedereen verschillend.

 

Stoppen met roken

Heeft altijd zin, ook voor een korte tijd.  Al na 24 uur zijn er effecten in je lichaam. Stoppen met roken is altijd goed voor de gezondheid. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Voor de een weegt het ene voordeel zwaarder dan het andere.

 

Voordelen die mensen vaak noemen zijn:

  • je voelt je fitter
  • niet meer in weer en wind buiten hoeven roken
  • het bespaart geld
  • je proeft en ruikt beter
  • het is beter voor mijn gezondheid

 

Als je stopt met roken is verstandig om je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding en begeleiding vergroot de kans om succesvol te stoppen. Je kunt daarnaast ook medicatie gebruiken die het stoppen gemakkelijker maakt.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van verslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links

Ik stop nu  Informatie, tips en verhalen van anderen over stoppen met roken (en hulp) kun je hier vinden

Rokeninfo betrouwbare en actuele informatie over roken, tabak en de schadelijke effecten hiervan op de gezondheid.

Stivoro Stichting Volksgezondheid en Roken, de nationale organisatie voor voorlichting over roken en de gezondheidsrisico’s daarvan.

Clean Air Nederland Clean Air Nederland is een belangenvereniging die allerlei initiatieven ondernemen die bijdragen aan rookvrije publieke ruimtes.

Folder:  wat je zou moeten weten over stoppen met roken

 

Hieronder vind je ook meer over

Verslaving

Game verslaving

Medicijnverslaving

Eetverslaving en overeten

Internet of computer verslaving

Koopverslaving

Werkverslaafd

Porno- of seksverslaving

Socialbesitas

Alcohol verslaving

Drugsverslaving

Gokverslaving

Iets doen aan je verslaving