Werkverslaafd

Kan jij werk moeilijk loslaten, neem je het vaak mee naar huis nadat je je uren al gemaakt heb. Werk je veel meer dan je vaste uren, noem je het zelf gevoel van verantwoordelijkheid of dat je gewoon veel ambitie hebt. Misschien zit er een werkverslaving verborgen en ligt er een burn-out op de loer. Een werkverslaving begint geleidelijk. Je bent ambitieus, zoekt de hoge werkdruk op, je wilt presenteren en je krijgt een kick van de successen die je heb gemaakt. Je omgeving ziet het vaak sneller dan jijzelf. Alleen bij een werkverslaving is dat meestal een motivatie nog harder te werken, om jezelf en anderen te bewijzen dat je het allemaal nog prima aan kan.

 

Mits je werk en privé goed kan combineren, bewust de deur dicht kan doen en genieten van een avond of dag vrij, gaat het nog goed. Je hebt tijd je even op te laden en hierdoor meer energie en inspiratie op te doen. Maar als je ’s avonds nog even snel je e-mail checkt, jouw laptop meeneemt op vakantie of ’s ochtends nog voor jouw ontbijt al jouw e-mail controleert, dan heb je al serieuze symptomen van een verslaving. Voor jou is werk een drug geworden.

 

Wat is een werkverslaving

……

Neerwaartse spiraal. 

Jouw omgeving ziet een burn-out eerder aankomen dan jijzelf. En hoe meer ze je willen waarschuwen, hoe harder jij wilt werken en zal ontkennen. De goedbedoelde waarschuwing voelen soms misschien zelfs als een belediging. Je denkt dat je zwak bent, mensen en vooral jezelf teleurstelt. Denkt dat alleen jij het niet aan kan. Langzaamaan gun je jezelf geen vrij, vakantie of leuke dingen meer. Je moet werken! Presenteren, groeien, omzet genereren, slagen. En vooral je doelen en beloftes nakomen. Doe je dat niet, dan heb je gefaald.

 

Je komt in een neerwaartse spiraal want wat ooit gezonde ambitie was, is een ongezonde drang geworden waarbij je alleen maar moeier van wordt. Alles kost net meer moeite, waardoor je meer uren moet werken, wat je weer vermoeider maakt. Je laat steken vallen, raakt gestrest en je gedrag verandert. Je raakt sneller aangebrand, weinig geduld en altijd opgejaagd.

 

Op een dag zal jouw lichaam het overnemen

 

Je lichaam geeft je al die tijd kleine waarschuwingen, seintjes en prikkels. Maar je bent zo gefocused op werk en presteren dat je deze niet opmerkt, negeert of met andere middelen verdoezeld. Het is daarom ook niet gek dat mensen met een werkverslaving een andere verslaving ontwikkelen. Denk aan medicijnen, slaappillen, cocaine, caffeine, roken, etc…

 

Maar dat houdt jouw lichaam niet lang vol en zal als jouw hersenen niet willen luisteren het van je overnemen. Je stort in elkaar. Wordt ziek. Op een dag kan je je bed niet meer uit en kan het je ook niet meer schelen. Je wordt boos op jezelf en anderen. Een vorm van jaloezie waarom anderen wel leuke dingen hebben en mogen doen maar jij niet. Een onlogische gedachte, want jij die zo hard heeft gewerkt, verdient juist rust.

 

Tijd voor actie!

Als je lichaam het opgeeft, dan is ontkennen niet meer mogelijk. Dit is een doorbrak. Zodra jij erkent dat er een probleem is, kun je beginnen aan jouw herstel. Misschien ben je deze fase allang voor en heb je contact gezocht met een coach, jouw huisarts of heb je goed geluisterd naar advies van jouw omgeving en een vakantie geboekt. Maar een verslaving wuif je niet zomaar weg. Verslaving wordt gecreëerd door een gedrag of een middel, maar eenmaal verslaafd is het een ziekte. Terugval is altijd mogelijk.

 

Waar vind ik hulp?

Verschillende instanties kunnen jou helpen, met ambulante zorg. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Hun hebben ervaring met verslaving, zijn experts en bespreken graag met jou de mogelijkheden. Met een verwijsbriefje van de huisarts wordt de zorg vergoed door jouw zorgverzekering. Vraag hun gerust naar meer informatie. Dit is één van de vele instanties waar je terecht kan komen voor hulp.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Kom je er niet alleen uit of misschien heb je een vraag op het gebied van verslaving en je weet niet zo goed waar je hem kunt stellen. Je kunt bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Handige links

GGZ interventie werkverslaving.  Deze link geeft informatie over allerlei verslavingen en je kan er terecht voor hulp.

Mens en samenleving  Deze website geeft informatie over de verslaving maar ook hoe jij als partner ermee kan gaan.

Gezondheidsnet   Ben jij een workaholic? Deze site geeft je veel info

 

Hieronder vind je ook meer over

Verslaving

Game verslaving

Roken

Medicijnverslaving

Eetverslaving en overeten

Internet of computer verslaving

Koopverslaving

Porno- of seksverslaving

Socialbesitas

Alcohol verslaving

Drugsverslaving

Gokverslaving

Iets doen aan je verslaving