De kosten

Het huren van een ruimte neemt buiten de huur die je iedere maand zal moeten betalen veel kosten met zich mee. Naast de huur zul je iedere maand andere vaste lasten hebben, maar ook zul je bij het huren van een ruimte eenmalige kosten tegenkomen. Op deze pagina proberen wij je een overzicht te geven van deze kosten. Het is handig voor je om een goed beeld te hebben van deze kosten zodat je hier rekening mee kunt houden.

 

Wat is de betekenis van sleutelgeld, overnamekosten, waarborgsom en verhuurkosten?

Sleutelgeld, overnamekosten, waarborgsom en verhuurkosten zijn kosten die verhuurders soms rekenen als ze een huurcontract afsluiten voor een woning of kamer.

 

Sleutelgeld

Sleutelgeld is geld dat de verhuurder aan de nieuwe huurder vraagt voordat deze de woning in mag. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis. Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het vragen van sleutelgeld is een onredelijk beding in de huurovereenkomst. Het levert 1 van de partijen (in dit geval de verhuurder) of een 3e (in dit geval de vertrekkende huurder) een onredelijk voordeel op.

Heeft u toch sleutelgeld betaald, dan kunt u dit via de rechter terugvorderen. U moet dan wel bewijzen dat het betaald is, bijvoorbeeld met een kwitantie of via getuigen (geen familie).

 

Overnamekosten

De vorige huurder kan overnamekosten vragen voor bepaalde spullen die in de woning achterblijven. Soms loopt dit via de verhuurder. Juridisch gezien bent u nooit verplicht om die spullen over te nemen. Er kan wel een dwangsituatie ontstaan als de zittende huurder de huur pas opzegt als u instemt met de overnamekosten. Voorzieningen die vast aan de woning zijn aangebracht en die niet zonder schade zijn te verwijderen, maken deel uit van de gehuurde woning. Kosten hiervoor moeten dus worden doorberekend in de huurprijs.

 

Waarborgsom (borg)

Bijna alle verhuurders vragen van de nieuwe huurder een waarborgsom (borg). Het vragen van een waarborgsom mag van de wet, behalve als het bedrag onredelijk hoog is. Er bestaat geen regel hoe hoog een borg voor huur mag zijn. De rechter ziet een waarborgsom van maximaal 3 maanden kale huur nog als redelijk. Wanneer de woning niet beschadigd is, moet de verhuurder de waarborgsom aan het einde van de huurovereenkomst terugbetalen. Hij is niet verplicht rente te vergoeden over de waarborgsom.

 

Verhuurkosten

Verhuurkosten zijn door de huurder te betalen kosten voor werkzaamheden die de verhuurder maakt bij het opnieuw verhuren van leeg gekomen woningen. Denk daarbij aan kosten voor het opmaken van het huurcontract of voor het rondleiden van aspirant-huurders door de woning.

De verhuurder mag wel verhuurkosten in rekening brengen, maar die kosten mogen niet overdreven hoog zijn. Te hoge verhuurkosten kunnen via de rechter worden teruggevorderd.

 

Bemiddelingskosten

Dit zijn de kosten die gemaakt worden om een huurder te vinden voor de woning. Dit behoort tot de gewone werkzaamheden van de verhuurder, dus hij mag deze kosten niet in rekening brengen. Er zijn bedrijven die bemiddelen tussen particuliere verhuurders en huurders. Deze kunnen dan ook voor het regelen van een ruimte voor jou geld vragen voor bemiddeling. In veel gevallen wanneer er bemiddelingskosten worden gevraagd bedragen deze kosten ongeveer een maand huur.

 

Overnamekosten

Dit zijn eenmalige kosten om bepaalde spullen van de vorige bewoner over te mogen nemen. Denk hierbij aan de vloer die de vorige huurder erin heeft gezet of bijvoorbeeld een koelkast die de vorige huurder wel wilt laten staan voor een mooi prijsje.

 

Inrichtingskosten

Dit zijn kosten die je gaat maken voor het inrichten van het huis. Denk hierbij aan meubels, gordijnen en dat soort zaken. Een tip hierbij is dat je bij je vrienden en familie vraagt wat zij nog hebben staan. Vaak kun je op deze manier een hoop spullen voor je woning krijgen voor een zacht prijsje of wie weet gratis! Verder kun je kijken of er kringloopwinkels bij je in de buurt zitten. Anders kun je altijd nog even speuren op marktplaats.

 

Vaste lasten

Hieronder vallen de kosten die je iedere maand zult blijven maken. Denk hierbij aan de kosten voor je internetverbinding, televisie, zorgverzekering en energiekosten. Op het internet kun je goed kijken bij welke aanbieder je het goedkoopste uit bent. Hoe meer geld je bespaart op deze zaken, hoe meer geld je over hebt om van te leven.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Mocht je een vraag hebben dan kun je altijd bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

Bij het JIP zijn er folders aanwezig over het onderwerp wonen en kosten, waardoor je een beter beeld krijgt over wat de mogelijkheden zijn voor jou. Mocht je op zoek zijn naar informatie, dan kun je altijd binnenkomen en deze folders inkijken of meenemen.

 

Links over kosten

PrizeWize   Bij Pricewise kun je energieleveranciers vergelijken en vind je in 3 korte stappen de deal die het beste bij je past

Internet Providers Welke internet provider past het beste bij jouw persoonlijke eisen? Of je nu op zoek bent naar het goedkoopste internetabonnement, het beste of het meest uitgebreide, gebruik dan deze vergelijker.

Independer  Vergelijkingssite met veel verschillende verzekeringen waaronder bankproducten, zorgverzekering, energie en meer.

Huurprijs en puntentelling  De maximale huurprijs van uw kamer wordt bepaald met een puntensysteem. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs. Hier kun je ook de maximale huurprijs berekenen