Verzekeringen

WA-verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, is het oude gezegde. Zorg daarom dat je goed bent verzekerd. Met een WA-verzekering ben je verzekerd tegen Wettelijke Aansprakelijkheid voor schade. Mocht jij per ongeluk iets kapot hebben gemaakt, dan vergoedt de verzekering de kosten waar jij eigenlijk voor op zou moeten draaien. Woon je thuis dan ben je waarschijnlijk via je ouders verzekerd. Sluit in alle andere gevallen zelf een WA-verzekering af.

 

Wat gebeurt er met de kosten nadat je thuis een brand hebt gehad of wanneer iemand spullen van je heeft gestolen? Met een inboedel- en brandverzekering kunnen je ouders (of jij) het verzekerde bedrag geheel of gedeeltelijk terugkrijgen van de verzekering. Het is dus belangrijk om je te verzekeren, zeker wanneer je zelfstandig gaat wonen.

 

Een inboedel- en brandverzekering kun je het beste afsluiten samen met een WA-verzekering omdat je dan poliskorting krijgt. Dit houdt in dat als je meerdere verzekeringen bij één en dezelfde verzekeraar hebt je vaak voordeliger uit bent omdat je dan korting krijgt. Je kunt voor je verzekeringen bij diverse banken en verzekeringsmaatschappijen terecht.

 

Mocht je door de jaren heen dure spullen hebben aangeschaft, bijvoorbeeld een nieuwe TV en stereotoren, dan is het verstandig om na te kijken of je nog wel voldoende verzekerd bent.

 

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Deze verzekering is er voor de kosten die je maakt als je bijvoorbeeld naar je huisarts gaat of naar het ziekenhuis moet. Voor je 18e jaar zijn je ouders verplicht om jou te verzekeren. Vanaf het moment dat je 18 bent geworden ben je er zelf verantwoordelijk voor. Het is slim om verschillende zorgaanbieders met elkaar te vergelijken. Heb je extra kosten, bijvoorbeeld een beugel, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden in de keuze van je zorgverzekering.

 

Een zorgverzekering bestaat uit meerdere onderdelen. De basisverzekering, deze is verplicht, en een aanvullende verzekering. Hoe beter je laat verzekeren, hoe duurder het is. Een zorgverzekering kost veel geld. De basisverzekering is rond de 90 euro per maand. De aanvullende verzekering is per verzekering verschillend. Gelukkig kan je van de belastingdienst een toeslag krijgen.

 

Huur-en zorgtoeslag

Voor een zelfstandige woonruimte (een woning met een eigen ingang, badkamer, toilet en keuken) kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor huurtoeslag. Huurtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst. Ook wanneer je particuliere woonruimte huurt kun je in aanmerking komen voor die huurtoeslag. Of je er recht op hebt is afhankelijk van je inkomen, leeftijd en de huurprijs. Meer informatie kun je krijgen bij de belastingdienst of het JIP.

 

Zorgtoeslag is een stukje compensatie voor de grote kosten die een zorgverzekering met zich mee brengt. Ook voor de zorgtoeslag kan je contact opnemen met de belastingdienst. Of je recht hebt op deze toeslag hangt van je inkomen af.

 

Inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je schade van je huis kan innen.

onder inboedel wordt verstaan: alles wat verhuisbaar is. ( bijvoorbeeld: je kasten, tafels, schoenen enzovoort.) Je heb 5 verschillende soorten inboedelverzekeringen:

 

Brandverzekering: zoals als de naam al zegt, biedt een brandverzekering dekking tegen brand. Onder deze verzekering valt meestal ook: schade door het blussen van brand, blikseminslag en ontploffing.

 

Brand- en inbraakverzekering: deze inboedelverzekering lijkt erg veel op de brandverzekering, alleen hier zit ook nog tegen inbraak tussen ( in de meeste gevallen) ook gedekt.

 

Uitgebreide inboedelverzekering: de uigebreide inboedelverzekering biedt dekking tegen schade als gevolg van:
– Brand
– Ontploffing
– Rook & roet
– Blikseminslag
– Vandalisme
– Waterschade door bijvoorbeeld: lekkend waterbed of een aquarium
– Omvallen van bomen, kranen en heistellingen
– Aanrijding en aanvaring
– Diefstal en ( poging tot ) inbraak
– Storm ( te minste windkracht 7)
– Schade door schreven van ruiten en spiegels

 

Extra uitgebreide inboedelverzekering: de extra uitgebreide inboedelverzekering biedt het zelfde als de uitgebreide inboedelverzekering maar daar komt nog bij:
–  Schroei-, zeng- en smeltschade;
–  Schade door neerslag die via de begane grond of via de openbare weg binnenstroomt
– Schade aan voedsel in een diepvries en koelkast naar aanleiding van een stroomstoring;
– Hak en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in de waterleiding op te sporen en reparatie daarvan.

 

De meest uigebreide inboedelverzekering (all risk):
de meest uitgebreide inboedelverzekering biedt dekking tegen ieder onverwacht plaatsvindend evenement.  Hierbij gelde echter een aantal uitsluitingen. Hierbij moet je denken aan schade die ontstaat  door:
– Overstromingringen
– Aardbeving
– Oorlogsgeweld
– Atoomkernreacties

 

Kies de juiste inboedelverzekering:
je heb veel verschillende soorten inboedelverzekeringen, het is altijd verstandig om te vergelijken wat bij jou het beste pas qua prijs en inboedelverzekering.

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Mocht je een vraag hebben dan kun je altijd bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

andige links:
Independer. Hiermee kan je inboedelverzekeringen vergelijken.
Geld.nl Kijk welke inboedelverzekering het goedkoopst is en welke het beste bij je past.

Keuze.nl Vergelijk twaalf inboedelverzekeringen