Zelfstandig Wonen

Het hebben van een zelfstandige woonruimte houdt in dat je een eigen voordeur hebt en verder beschikking hebt over je eigen keuken, toilet en douche die je met niemand hoeft te delen. Denk hierbij aan Flats, appartementen en eengezinswoningen. Wanneer je zelfstandig woont heb je vaak recht op huurtoeslag en kan het zijn dat je en huisvestingsvergunning nodig hebt om er te wonen.

 

Het zoeken van een zelfstandige woonruimte

Je kunt op zoek gaan naar een zelfstandige woonruimte door je in te schrijven bij als woningzoekende bij een woningcorporatie. Voorbeelden van woningcorporaties hier in de buurt zijn Pré Wonen, WOONopMAAT en Kennemer Wonen . Je kunt per woningcorporatie maximaal vijf opties registreren.  Het is ook mogelijk om gebruik te maken van ‘Direct te huur’. Dit is voor mensen die door persoonlijke omstandigheden sneller woonruimte nodig hebben. Je kunt natuurlijk via de websites op zoek gaan naar een woonruimte, maar uiteraard kun je bij deze wooncorporaties ook persoonlijk langsgaan. Het personeel helpt u daar graag verder.

 

Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe wettelijke regels voor het toewijzen van huurwoningen.

 

Nieuwe Woningwet
Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. Deze wet bepaalt wat corporaties wel en niet mogen doen. Dit heeft veel gevolgen. Pré Wonen is nu bezig met het invoeren van ‘passend toewijzen’. Daarnaast stellen we in 2016 de nieuwe huurprijzen vast en komt er een nieuwe indeling van woningen in de sociale en vrije sector.

 

Passend toewijzen: wat betekent dat?
De overheid wil niet dat huurders met lage inkomens in te dure sociale huurwoningen terecht komen. Bent u een woningzoekende met recht op huurtoeslag  dan heeft u hierdoor vanaf 1 januari 2016 minder keuze bij het zoeken van een woning. Als u alleen of met zijn tweeën bent, dan kunt u een woning met een huurprijs van maximaal € 586,68 huren. Bestaat uw huishouden uit 3 of meer personen, dan is de maximale huurprijs € 628,76. Woningzoekenden zonder recht op huurtoeslag kunnen ook reageren op duurdere woningen.

 

Nieuwe huurprijzen, nieuwe clusters
In IJmond kun je bij Pré Wonen een optie nemen op woningen binnen een cluster. De huurprijzen van deze woningen stelt Pré Wonen in het voorjaar 2016 opnieuw vast. Dit doen we op basis van de nieuwe wet- en regelgeving. Wij werken aan een optiesysteem waarin u in één oogopslag kunt zien of u op het juiste cluster reageert. Zodra hier meer over bekend is, ontvangt u informatie via een persoonlijke brief. Lees hier meer over huren bij Pre Wonen.

 

WOONopMAAT verdeelt haar huurwoningen via het optiemodel. Om een woning aangeboden te krijgen, registreert u zich eerst bij WOONopMAAT als woningzoekende en vervolgens kiest u opties. Klik hier voor het registreren als woningzoekende. Ook WOONopMAAT mag alleen nog een woning toewijzen tot een bepaalde huurprijs. Klik hier voor passend toewijzen

 

Huisvestingsvergunning

Een huisvestingsvergunning is een vergunning om in een goedkope huurwoning te mogen wonen. Zo ziet de gemeente erop toe dat goedkope woningen ook daadwerkelijk worden verhuurd aan mensen met een lager inkomen. Of u een huisvestingsvergunning nodig heeft, bepaalt de gemeente.

 

Gemeente bepaalt of vergunning nodig is

Gemeenten bepalen zelf of een huisvestingsvergunning verplicht is, en voor welke woningen. Of u een huisvestingsvergunning nodig heeft, kunt u navragen bij uw gemeente.

Als je een woning via een woningcorporatie huurt, dan zitten soms de kosten van deze vergunning vaak al in de administratiekosten die je betaald op het moment dat je de woning krijgt. Jongeren onder 18 jaar krijgen geen vergunning. Lees hier meer over de huisvestingsvergunning

 

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woon je in een huurhuis? Dan krijg je misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van jou huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Is jouw vermogen te hoog? Dan krijg je  geen huurtoeslag. Lees wat de voorwaarden per jaar zijn. Wilt u huurtoeslag voor 2016 aanvragen? Dat kan tot 1 september 2017. Wilt u huurtoeslag voor 2015 aanvragen? Dat kan tot 1 september 2016. Om huurtoeslag te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Jij en de verhuurder hebben een huurcontract getekend. Bij tijdelijke woonruimte krijg je geen huurtoeslag. Bijvoorbeeld als je in een opvang voor daklozen of in een blijf-van-mijn-lijfhuis woont.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte.
  • Jij en je eventuele toeslagpartner en medebewoners staan bij de gemeente ingeschreven op jouw woonadres.
  • Jij en jouw eventuele toeslagpartner en medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je huur, (gezamenlijke) inkomen en vermogen zijn niet te hoog.

Lees hier meer over voorwaarden

 

Proefberekening maken

Wil je weten hoeveel huurtoeslag jij kan  krijgen? Maak dan hier een proefberekening.

 

Urgentieverklaring
Het kan zijn dat je in een lastige situatie zit waardoor je heel snel een nieuwe woning nodig hebt. Met een urgentieverklaring kun je dan voorrang krijgen voor een nieuwe woning. Vaak worden deze verklaringen alleen gegeven wanneer je in een levensbedreigende situatie zit. Denk je hiervoor in aanmerking te komen, neem dan contact op met je wooncorporatie.l

 

Wat kan het JIP voor jou betekenen?

Mocht je een vraag hebben dan kun je bij ons langs komen Wilgenhoflaan 2c in Beverwijk om met een medewerker van het JIP te praten. Het JIP is geopend op dinsdag- en donderdagmiddag  van 15.00 tot 17.00 uur. Misschien dat wij er je iets over kunnen vertellen. Wil je liever niet langs komen kun je ons altijd bellen (0251-300397) of mail naar jip@nul251.info

 

Folders

Bij het JIP zijn er folders aanwezig over het onderwerp wonen, waardoor je een beter beeld krijgt over wat de mogelijkheden zijn voor jou. Mocht je op zoek zijn naar informatie, dan kun je altijd binnenkomen en deze folders inkijken of meenemen.

 

Links over Zelfstandige woonruimtes

 

Pré Wonen ‘Direct te huur’

Pré Wonen inloggen  Om opties te nemen of te reageren op woningen Direct te huur, moet je inloggen in het  klantportaal

Woon op Maat Direct te huur  Heb je haast en zoek je snel een woning? Kijk dan dagelijks op deze pagina.

Woon op Maat inschrijven 
Kennemer Wonen ‘Direct te huur  Hier vind je het aanbod van vrije sector woningen in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Uitgeest en Heiloo

Kennemer Wonen inschrijven  Alles over in- en uitschrijven

Funda  Vastgoedplatform van makelaars en voor consumenten.

Huurkrant 2016 Deze krant gaat over zelfstandige woonruimte

Huurtoeslag Als je in een huurhuis woont kan je hier kijken of je recht hebt op een bijdrage in de huurkosten en dit hier aanvragen

Leegstandsbeheer Interveste Ca. 100 woningcorporaties gebruik(t)en Interveste leegstandsbeheer. De inschrifkosten voor woonruimte en werkruimte bedragen 10 euro, je kunt dan een jaar lang reageren op het aanbod.

Leegstandsbeheer Villex Villex Vastgoedbescherming is een snel groeiende organisatie, gespecialiseerd in het leegstandsbeheer van vastgoed.

Leegstandsbeheer Ad Hoc Tijdelijke huisvesting zoals jij het wilt.