Kunstwerkplaats en podium voor jongeren

Kunstwerkplaats en podium voor jongeren

jun 29, 2011
Door
Nog geen Reactie

In de zomer van 2004 streek een bijzonder circus neer in een park in de IJmond. Een circus waar geen tijgers te zien waren, maar muziek en theater, dansvoorstellingen, modeshows en grote schildersdoeken. Een circus vóór en door jongeren waarin alle kunstvormen samenkwamen: het circus van Young Art.

 

In de zomer van 2011 vindt de zesde editie van dit zomerse kunstspektakel plaats. Inmiddels is het circus omgedoopt tot festival, maar de doelstelling is nog altijd dezelfde: kunst toegankelijk maken voor jongeren. Door ze ervan te laten genieten, maar ook door hen actief bij het festival te betrekken. Bij Young Art kunnen jongeren zelf makers worden, zij kunnen hun inspiratie omzetten in iets tastbaars, en dat hoeft niet per se kunst te zijn. Young Art is een plek waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken en verder kunnen ontwikkelen; die talenten kunnen net zo goed in de muziek liggen als in het bouwen van een podium.

 

Dat podium delen de jongeren met makers die al meer bekendheid genieten. Landelijk bekende bands – die net zijn doorgebroken – staan naast jong aanstormend talent uit de regio. Ook in de andere kunstvormen, zoals theater, mode en taal, biedt Young Art het podium aan beginners en beroepskunstenaars. Dat gebeurt niet alleen tijdens het
festival, maar het hele jaar door. Young Art organiseert o.a.: singer-songwriter avonden, een filmfestival, eigenzinnige literaire programma’s en theatervoorstellingen. Leerzaam en inspirerend voor zowel de makers als het publiek.

 

Naast alle optredens, biedt Young Art jongeren nóg een mogelijkheid om met kunst vertrouwd te raken: de art-shops. Dit zijn workshops waarin beroepskunstenaars jongeren van 15 – 30 jaar wegwijs maken in hun eigen vak. Na deze kennismaking kiezen sommige beginners voor een opleiding of carrière in de kunst, maar dat is niet het voornaamste doel. Young Art wil jongeren aanmoedigen kunst een plek te geven in hun leven. Want kunst is eigenlijk overal, dat kun je leren zien.

 

In de zomer van 2011 zijn er twee dagen waarop je er in de IJmond in elk geval niet omheen kunt. Vrijdag 22 en zaterdag 23 juli vindt in park Westerhout in Beverwijk het Young Art Festival plaats en in dat weekend komt alles bij elkaar: aanstormend talent speelt naast grote acts, makers ontmoeten het publiek en de verschillende kunsten vormen samen één groot bruisend feest.

 


  • Nul251 Facebook