Wordt geen geld-ezel!!!

Wordt geen geld-ezel!!!

aug 25, 2011
Door
Nog geen Reactie

Samantha (14) werd benaderd door Erik (17). Hij beloofde haar €250,- als hij haar pinpas en pincode mocht gebruiken. Samantha dacht direct: hier klopt iets niet! Mijn pincode is geheim. En waarom wil hij mijn pinpas lenen? En die 250 euro klonk echt te mooi om waar te zijn. Samantha trapte er niet. Ze gaf haar pas niet aan Erik.’

 

Wat is een geldezel?

 

“Patrick (18) vroeg aan Murat (16) of hij zijn bankrekening even mocht gebruiken. Murat dacht nog, dit voelt niet helemaal goed… maar wat kan er misgaan met wat geld op je rekening ontvangen en dat weer doorgeven?”

 

Je bent een geldezel als je je pas en pincode uitleent. Op die manier kunnen criminelen je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas. Als geldezel ben je medeplichtig. En word je slachtoffer, want jij moet al het gestolen geld terugbetalen

 

Zo word je zeker geen geldezel!

 

* Tip 1 – Leen nooit je pas en pincode uit:

Het is eigenlijk heel simpel: je pas en pincode zijn van jou alleen. Jij bent er verantwoordelijk voor. Daarom ben jij strafbaar als je ze uitleent voor criminele activiteiten. Gewoon nooit uitlenen dus. Zelfs niet aan iemand die je goed kent.

 

* Tip 2 – Volg je onderbuikgevoel:

Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Klinkt het te mooi om waar te zijn dat je zomaar 500 euro krijgt voor je pinpas en pincode? Vind je het maar een gek verhaal waarom iemand jouw pas en pincode wil lenen? Je hebt gelijk! Trap er niet in en geef nooit je pas of pincode af.

 

* Tip 3 – Reageer niet op e-mails van (zogenaamde) banken waarin ze vragen om gegevens:

Criminelen zoeken ook via via e-mail, of een bericht via MSN, Hyves of Facebook naar geldezels. Ze doen soms alsof ze een bank zijn. In zo’n bericht word je gevraagd om je account of rekening te laten controleren, door op een link te klikken. Vervolgens vragen ze persoonlijke gegevens. Maar jouw bank zal je nooit per e-mail om inloggegevens, bankrekeningnummer of pincode vragen! Ga dus nooit in op deze nepmails.

 

* Tip 4 – Wil iemand je pinpas lenen? Meld het!:

Het is belangrijk dat je het meldt aan de politie als je benaderd bent voor het uitlenen van je pas of pincode. Zo wordt de kans kleiner dat criminelen geldezels kunnen vinden. En je helpt de politie om criminele netwerken op te rollen. Melden kan op drie manieren:

 

Bel de politie op 0900-8844, of bij spoed op 112.

Anoniem, via Bel M. 0800-7000 of Meldmisdaadanoniem.nl

Meld het bij je bank.

Meer weten ga naar de website pas op je pas

 


    About

    This is the deafult sidebar, add some widgets to change it.