Dagblad Kennemerland, De Beverwijker en Radio Beverwijk besteden aandacht aan het JIP

Dagblad Kennemerland, De Beverwijker en Radio Beverwijk besteden aandacht aan het JIP

dec 22, 2011
Door
Nog geen Reactie

Het ingestuurde persbericht door het jongerenwerk over de ontwikkelingen rondom het Jongeren Informatie Punt (JIP) is zeer goed opgepakt door de lokale media. Zowel Dagblad Kennemerland als De Beverwijker als Radio Beverwijk berichtte uitgebreid hierover afgelopen week. Bij Dagblad Kennemerland verscheen het zelfs, keurig geredigeerd, op de voorpagina van het ‘Stad & Streek’ gedeelte. Wij danken de krant en met name Guus Perisutti hartelijk hiervoor. Benieuwd?! Check het artikel hieronder.

 

Regionaliseren redding JIP

 

BEVERWIJK – 31 december is het formeel afgelopen met het Jongeren Informatie Punt (JIP) in Beverwijk. De Stichting Welzijn Beverwijk ziet zich hiertoe gedwongen omdat de gemeente in 2012 geen extra geld voor het tijdelijke ambulant jongerenwerk uittrekt. Regionale samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin kan een oplossing zijn.

 

Volgens Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) was het een topjaar voor het jongerenwerk. Groepen jongeren zijn bereikt, vele activiteiten en projecten ontwikkeld en uitgevoerd als alternatieven voor hangen op straat en er is een jongerenwebsite opgezet. Niet alleen de bereikte jongeren, ook de netwerkpartners zijn te spreken over het werk van de afgelopen tijd. Toch begint het er op te lijken dat dit alles niet voortgezet kan worden omdat de pilot-periode van het ambulant jongerenwerk op 31 december eindigt.

 

Gemeente en SWB vinden dat het jongerenwerk moet blijven zoals het is, maar daarvoor laat de gemeente de SWB snijden in de eigen begroting. Er is geen extra geld voor. Daarom moest de stichting besluiten een halve functie ambulant jongerenwerk (18 uur) te behouden ten koste van het JIP.

 

Volgens het jongerenwerkteam en de stichting is er een andere oplossing. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) heeft namelijk een opdracht van vier gemeenten liggen om jongeren via een website te voorzien van op hen gerichte informatie. Het JIP heeft op www.nul251.info volgens het CJG bijna alles staan wat zij nog moeten opzetten. Als het JIP die site en de daaraan verbonden jongereninformatie aanbiedt aan het CJG, voldoet het aan zijn opdracht. Als het CJG één en ander wil financieren, kan het JIP blijven bestaan en kan Welzijn Beverwijk daarvan de halve functie ambulant jongerenwerk betalen. Opgeteld bij de voor 2012 al toegezegde 18 uur van de gemeente Beverwijk is er een win-win-win-situatie.

 

Probleem is dat deze oplossing met diverse betrokken partijen besproken moet worden en dat dat tijd kost. Om die tijd te overbruggen hebben jongerenwerkers en directie besloten samen te kijken of er via andere wegen geld is te vinden voor een overbrugging. Met €.33.000 kan het JIP in ieder geval voor 2012 overeind gehouden en mogelijk geregionaliseerd worden. Er zijn al zes fondsen aangeschreven en er wordt gekeken naar de mogelijkheden van adverteren op de wegsite. Als die regionaal meer bezoekers en adverteerders krijgt, kunnen jongeren er informatie en advies blijven vragen over o.a. hun belastingaangifte, hulp en begeleiding bij problemen en komen ook de gastlessen op diverse scholen niet te vervallen.

 

Bron: Dagblad Kennemerland – Dinsdag 20 december 2011 – Guus Perisutti

 

 


  • Nul251 Facebook