COLUMN: Jongeren

COLUMN: Jongeren

jan 9, 2012
Door
Nog geen Reactie

De geschiedenis herhaalt zich, zeggen ze wel eens. Ik krijg sterk de indruk dat deze wijze woorden nu of in de toekomst van toepassing zullen zijn op het jongerenbeleid van de gemeente Beverwijk. Ik volg de gang van zaken binnen deze gemeente nu al bijna twintig jaar met bovengemiddelde interesse en ik constateer dat het jongerenbeleid menig maal het kind van de rekening is geworden. Dat is deels te danken aan de politiek en deels ook aan de jongeren zelf. Als we niets voor jongeren regelen, dan loopt het fout. Dat hebben we in het verleden al vaker gezien. Jongeren gaan zich dan snel vervelen en vervallen vervolgens niet zelden in crimineel gedrag. Dus moeten we de jongeren een plek bieden om te kunnen verblijven, moeten we ze bezig houden en moeten we vooral met ze in gesprek blijven. Een mooi middel daartoe vormde jaren geleden het jongerenplatform. Helaas is dat orgaan door gebrek aan belangstelling bij de jongeren zelf een stille dood gestorven. Jongeren willen kennelijk helemaal niet praten, ze willen gewoon dat der dingen voor ze geregeld worden. Nog verder terug in de tijd? We hadden ooit het jongerencentrum Labyrint. Dat is uiteindelijk wegbezuinigd en werd vervolgens een commercieel horecabedrijf. De laatste jaren hadden we het Jongeren Informatie Punt aan de Schans. En ook dat lijkt nu het slachtoffer te worden van de bezuinigingen. De jongerenwerkers van Beverwijk hebben in het afgelopen jaar heel veel goed werk verricht. Er werden diverse projecten opgezet om met de jongeren in contact te komen, met ze te praten en dingen voor ze te organiseren. Ik ben benieuwd wat daar in de komende jaren van overblijft wanneer er onvoldoende budget voor wordt vrijgemaakt. Uiteindelijk zal er over een paar jaar dan wel weer iemand opstaan die constateert dat de overlast van jongeren onaanvaardbaar is en dat er een nieuwe voorziening moet komen. Dan krijgen we weer een JIP. De geschiedenis herhaalt zich…!

 

Raimond Bos / 23-12-2011

 

 


  • Nul251 Facebook