Vervallen van de kinderbijschrijving in paspoort

Vervallen van de kinderbijschrijving in paspoort

mei 18, 2012
Door
Nog geen Reactie

Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig vanwege de identificatieplicht. Vanaf 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig en is bijschrijven niet meer mogelijk. De geldigheid van alle bestaande bijschrijvingen vervallen dan.

 

Vanaf 26 juni 2012 is het bijschrijven van een kind in het paspoort van de ouders/verzorgers van het kind dus niet meer mogelijk. Alle kinderen moeten dan over een eigen reisdocument beschikken. De geldigheid van alle kinderbijschrijvingen en kinderstickers vervalt per deze datum. 1 persoon 1 paspoort

 

Met 1 paspoort kan identificatie en verificatie van de identiteit van personen beter plaatsvinden. Ook kan kinderhandel en kindersmokkel beter worden voorkomen. Beter in vergelijking ten opzichte van de bestaande situatie waarbij er verschillende soorten bijschrijvingen in paspoorten van een aantal EU-lidstaten mogelijk zijn.

 

Geldigheid paspoort

Het vervallen van de kinderbijschrijving per 26 juni 2012 heeft geen gevolgen voor de geldigheid van het paspoort van de ouders/verzorgers van het kind. Zij hoeven geen nieuw paspoort aan te vragen, maar ouders/verzorgers moeten wel een eigen paspoort of identiteitskaart voor hun kind(eren) aanvragen.

 

Europese regelgeving

Het vervallen van de kinderbijschrijving komt voort uit gewijzigde Europese regelgeving. Voortaan is maar 1 persoon per paspoort toegestaan. Deze regel moet uiterlijk 3 jaar na het vaststellen ervan ingevoerd worden. Dat is per 26 juni 2012.

 

Geldig reisdocument voor kind

Als ouders/verzorgers van het kind met het kind naar het buitenland reist, moet het kind een geldig reisdocument hebben. Dit geldt voor elk land, ongeacht de leeftijd van het kind. In het buitenland is het paspoort altijd te gebruiken als officieel identiteitsbewijs. In sommige landen is de Nederlandse identiteitskaart ook een geldig reisdocument.

 

Eigen paspoort kind: bijschrijving geldig tot 26 juni 2012

Tot 26 juni 2012 mag een kind nog zijn bijgeschreven in het paspoort. Dit kan alleen als het kind niet ouder is dan 16 jaar en de ouders/verzorgers het gezag heeft over het kind. Vanaf 26 juni 2012 heeft iedereen, dus ook kinderen jonger dan 16 jaar, een eigen reisdocument nodig voor reizen naar het buitenland.

 

Toestemming ouders bij aanvragen paspoort of ID-kaart kinderen

Alle kinderen mogen een eigen paspoort of ID-kaart hebben, ongeacht de leeftijd. Kinderen tot 18 jaar hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders om een paspoort aan te vragen. Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming nodig voor het aanvragen van een ID-kaart. Omdat een toestemming op schrift te vervalsen is, vraagt de gemeente meestal een origineel legitimatiebewijs mee te nemen. Dan hoeven niet beide ouders aanwezig te zijn, maar kan wel met meer zekerheid gesteld worden dat de toestemming van de houder van het paspoort is. Vanaf 12 jaar hebben kinderen geen toestemming van hun ouders nodig om een ID-kaart aan te vragen.

 

Geen toestemming ouder

Wanneer een ouder die het gezag heeft geen toestemming geeft voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart, kun je contact opnemen met de gemeente waar je de aanvraag wilt doen. Je kunt ook vervangende toestemming vragen aan de Kinderrechter bij de rechtbank van de woonplaats van het kind.

 

 

Noodpaspoort alleen onder strikte voorwaarden

Wie geen geldig reisdocument bij zich heeft, kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort krijgen. U moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat uw reis niet uitgesteld kan worden.

 

Spoedaanvragen niet meer mogelijk

Met ingang van 9 mei 2012 nemen gemeenten geen spoedaanvragen meer in behandeling van kinderen jonger dan 13 jaar en 8 maanden dat is bijgeschreven in een paspoort waarvan de geldigheid op of na 1 juli 2012 verloopt. Alleen om humanitaire redenen kan hier van afgeweken worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vertrek naar het buitenland in verband met een medische behandeling of het bijwonen van een begrafenis. In dat geval dien je de noodzaak van de reis aan te tonen. Reguliere aanvragen voor reisdocumenten blijven wel mogelijk, maar rekening moet worden gehouden met lange wachttijden.

Voor meer informatie check de website van de rijksoverheid

 


    About

    This is the deafult sidebar, add some widgets to change it.