Annemiek Jansen bezoekt Paparazzi

Annemiek Jansen bezoekt Paparazzi

jun 28, 2013
Door
Nog geen Reactie

De lange tafel in Jongerencentrum Inside54 ligt vol met alle pagina’s van de zaterdageditie van het Noordhollands Dagblad. Tieners van de jongerenredactie Paparazzi luisteren geïnteresseerd naar verslaggever Annemiek Jansen. Ze is voor een middagje op bezoek om tips & tricks te geven over het maken van een krant.

 

Paparazzi, dat onderdeel is van Stichting Welzijn Beverwijk, wordt door een achttal jongeren gemaakt voor jongeren in de Broekpolder. De tieners bedenken de onderwerpen, interviewen mensen en schrijven de verhalen. Samen met de begeleiding zijn ze een volwaardige redactie. Een taak die ze serieus nemen. “We willen een leuke krant maken”, vertelt de 10-jarige Roos. Terwijl Annemiek de zaterdagkrant doorbladert, vertelt ze gepassioneerd over haar werk. “Hier zie je een nieuwsverslag. En hier zie je een foto-item”, zegt ze wijzend naar een foto op pagina 5 over een ongeval, waarbij twee mannen ernstig gewond raakten. “En verderop in de krant hebben we een spread. Zo heet dat wanneer een verhaal over twee pagina’s gaat.” De tieners kijken met grote ogen mee als ze de spread openslaat. Oscar (16) is benieuwd hoe verslaggevers aan hun nieuws komen. “Dat is een goede vraag”, zegt Annemiek, die voor Dagblad Kennemerland werkt. “We wonen zelf in de omgeving, dus houden goed in de gaten wat er allemaal gebeurt. Maar we krijgen ook e-mails van lezers en soms spreken lezers ons aan”. Het kan best lastig zijn om nieuws te vinden, vooral in de zomermaanden. “Dan gebeurt er haast niets en hopen we eigenlijk dat er iets heel ergs gebeurt”, geeft ze toe. Een belangrijke tip is het gebruik van hoor en wederhoor. ,,Dat is heel belangrijk in de journalistiek”, vertelt Annemiek.  “Als je iets hoort, zonder te controleren of dit klopt, krijg je een verkeerd beeld. Daarom moet je het altijd controleren”, zegt ze nadrukkelijk. Ook legt ze uit over de 5 W’s en de H. “In een verhaal moet je over die zes vragen lezen: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.” Het zijn tips die Natascha (13) goed kan gebruiken. ,,Ik heb ook goede ideeën voor verhalen gekregen”.

 

Vroeger verscheen het Noordhollands Dagblad altijd op broadsheet formaat, nu is het een tabloid geworden. Een vooruitgang vindt Oscar “Eerst was het altijd zo onoverzichtelijk. Dan stond een deel van een artikel bovenaan de pagina en de rest ergens anders. Onze jongerenkrant wordt heel overzichtelijk én heel gaaf!” De lancering van de jongerenkrant Paparazzi wordt feestelijk gevierd met een feest op vrijdag 23 augustus om 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.nul251.info

 

 


  • Nul251 Facebook