Denken in hokjes doen we allemaal!

Denken in hokjes doen we allemaal!

apr 24, 2014
Door
Nog geen Reactie

Zomaar wat reacties van aanwezigen na de voorstelling Hokjesgeest van Sylvia Wardenaar: een leerkracht: ‘indrukwekkend! Hier leren ze meer van dan een dag naar school!”,  een scholier: “zullen we vaker praten met deze mensen?”,een oudere:”  U heeft me aan het huilen en aan ’t lachen gemaakt, gelukkig had het lachen de overhand”.

 

Stichting Welzijn Beverwijk bracht afgelopen dinsdag 22 april  in buurthuis Wijk aan Duin 40 tieners en 25 ouderen uit de wijk Kuenenplein/Plantage bij elkaar om aan de hand van de cabaretvoorstelling “Hokjesgeest, van kloof naar dialoog” in gesprek te gaan  met elkaar. Hoe tolerant zijn verschillende doelgroepen naar elkaar? Wat weten we van elkaar?  Denken we niet allemaal in hokjes?  Hoe ontstaat een oorlog en moeten we blijven herdenken? Tijdens de voorstelling, snelle  grappige sketches afgewisseld met gevoelige liedjes en serieuze discussies, vliegen de vooroordelen je om de oren. Groep acht van basisschool de Wilgeroos is goed voorbereid op school en laten zich niet van de wijs brengen. Driftig wordt er meegepraat over het hoe en waarom van een oorlog, over  wat  feiten zijn en wat  meningen. Knap hoe theatermaker Sylvia Wardenaar zo lang de aandacht van de jeugd weet vast te houden!

 

Na de voorstelling  wordt er in groepjes, jong vermengd met oud, verder gepraat. Eerst nog wat aarzelend, maar als de eerste vraag eenmaal gesteld is, is het ijs gebroken. Veel gesprekken gaan over de oorlog, wat hebben de aanwezige ouderen meegemaakt, konden ze wel spelen, maar ook het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon bij de jeugd en de achtergrond van een kind van Afrikaanse afkomst komt ter sprake.

 

De bedoeling van de middag was meer begrip voor elkaar te krijgen door minder ‘in hokjes’ te denken en de  binding met de directe leefomgeving te stimuleren.  Het enthousiasme van de beide groepen was aanstekelijk. Het zou mooi zijn als deze ontmoeting er toe bijdraagt dat de aanwezige kinderen en ouderen elkaar met andere ogen gaan bekijken en elkaar gaan groeten als ze elkaar op straat of in de supermarkt tegen komen. En mogelijk kan Stichting Welzijn Beverwijk gehoor geven aan de oproep van een van de kinderen om vaker zo met elkaar te praten!

 


  • Nul251 Facebook