Meevaren met Tall Ship naar PreSail IJmond

Meevaren met Tall Ship naar PreSail IJmond

jun 12, 2015
Door
Nog geen Reactie

Liefhebbers van varen tussen de 15 en 25 jaar hebben een unieke mogelijkheid om een meerdaagse trip te maken met een Tall Ship. De finish is in IJmuiden, daags voordat het nautisch evenement PreSail IJmond losbarst.

 

Organisator Windseeker, gespecialiseerd in trainingsreizen voor jongeren,is er in geslaagd twee Tall Ships te huren: de driemastschoener Eendracht en de Morgenster, een dwars getuigd zeilbrik. Op beide schepen is plaats voor 36 opvarenden. Ervaring is niet nodig.

Onder begeleiding van de bemanning gaan de deelnemers aan de slag: s’nachts sturen onder de sterrenhemel, navigeren, zeilen zetten, genieten van de dolfijnen bij de boeg, na de wacht chillen op het voordek.

 

De Eendracht vertrekt 8 augustus vanuit IJmuiden. De bestemming is niet bekend, zegt Monique Touw van Windseeker. ,,Dat hangt helemaal van de windrichting af. De reis kan richting Schotland gaan, maar ook naar de Kanaaleilanden. Dit is zeezeilen in optima forma.’’ De deelnemers van de Eendracht komen 15 augustus in IJmuiden aan. Voor deze tocht geldt een speciale jongerenprijs van 475 euro. Dit is inclusief overnachtingen en volpension.

 

Degenen die kiezen voor de Morgenster moeten eerst per trein afreizen naar het Duitse Rostock. In deze havenplaats is dan het nautisch evenement Hanse Sail aan de gang. Op 9 augustus vertrekt de Morgenster, tegenwoordig een zeilopleidingsschip vanuit Rostock naar IJmuiden via onder andere het Kieler kanaal. Dit zeilschip bevat authentieke details en hedendaagse luxe, waardoor het geschikt is voor lange zeereizen. Deze reis kost 575 euro, inclusief overnachtingen en volpension. Daarbij komt nog een bedrag van veertig euro voor de treinreis naar Rostock.

 

De IJmuidense Erica Haasnoot, dochter van de bekende schipper van de KNRM, heeft twee keer meegedaan aan een dergelijke zeilrace: in 2011 met de Wilde Swan tussen Ierland en Schotland en twee jaar geleden met de Gulden Leeuw tussen FInland en Letland. Beide tochten duurden acht dagen. ,,Een ongekende belevenis”, blikt Erica (27) terug. ,,Uiteraard leer je veel over authentieke schepen, maar ook over de andere bemanningsleden. De laatste tocht waren er dertien nationaliteiten aan boord. Dan doe je ook veel kennis op over andere culturen.” Het werken aan boord was af en toe ‘zwaar’. ,,Maar op die manier leerde je je eigen grenzen verleggen.” Erica is te oud om nog mee te doen. ,,Helaas. Met de Eendracht zou ik direct meewillen.”

 

Het is de bedoeling dat binnenkort in IJmuiden een presentatie over de tochten wordt gehouden. Het tijdstip en locatie zijn nog niet bekend. Of neem contact op met Windseeker: 020 688 0462 / info@windseeker.org / www.windseeker.org .


Comments are closed.

  • Nul251 Facebook