Hangplekken voor jongeren komen eraan

Hangplekken voor jongeren komen eraan

mrt 11, 2016
Door
Nog geen Reactie

Maandag 29 februari jongstleden verscheen er een artikel over Beverwijkse hangjeugd en hangplekken. Naar aanleiding van het artikel ‘Hangjeugd zal altijd een probleem zijn’ van Bart Vuijk  in Dagblad Kennemerland, heeft de gemeente Beverwijk hierover vergadert en gaat ze bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het instellen van een paar officiële, veilige en overdekte hangplekken.

 

Hieronder de tekst van het krantenartikel zoals het verscheen op 29 februari 2016.

 

Langzamerhand neigt de gemeente Beverwijk naar het instellen van een paar officiële hangplekken voor jongeren. Plekken waar ze rustig buiten kunnen zijn, overdekt, en veilig.

 

Nu zijn die er niet, en hangen ze maar zo’n beetje overal rond. Jongerenwerker William Jordens heeft onlangs in deze krant beschreven dat de hangjeugd zorgelijke trends laat zien. De hanggroepen worden steeds groter, soms staan er wel veertig of vijftig jongeren op één plek. Het drugsgebruik in die groepen neemt hand over hand toe; Jordens beschreef dat hij zes op de tien jongeren cannabis ziet roken. Ook speed en xtc worden veel gebruikt. Waar? Op door de jongeren zelf gestichte plekken. In park Scheijbeeck, in het Willem Alexanderplantsoen, op het Kuenenplein, of in de parkeergarage in de Broekpolder bijvoorbeeld.

 

Het signaal van de jongerenwerker is door de gemeenteraad verstaan. Kees Berghuis (GroenLinks) meldde dat zijn fractie klaar is voor het instellen van wat hangplekken, maar hij wacht op een nota over jeugdzorg die wethouder Cecilia van Weel aan het maken is. Daarin verwacht hij dat er aandacht wordt besteed aan hangplekken. De wethouder liet weten dat die jeugdnota samen met de jeugd zal worden gemaakt, dus de wensen van jongeren worden erin verwerkt. Dan is het alleen nog de vraag, hoe en waar de hangplekken moeten komen, en hoe die eruit moeten zien.

 

Rust

In de meeste gemeenten bestaat een hangplek uit een afdakje op poten, waar de jeugd onbekommerd bijeen kan komen zonder het gevaar lopen om te worden weggejaagd. Al jaren geleden maakte het jongerenwerk van de Stichting Welzijn Beverwijk een nota over de wens om hangplekken in te richten. Een plek waar jongeren met gelijkgestemden kunnen nadenken over zichzelf en over hun toekomst. Een plek ook waar zij hun talenten kunnen ontwikkelen, maar de rust is het allerbelangrijkste. Een plek waar jongeren zich niet opgejaagd voelen.

 

Bijkomend voordeel van het instellen van hangplekken is dat de jeugd, als die ergens hinderlijk rondhangt, ergens heen verwezen kan worden. De ambulant jongerenwerkers hoeven niet meer de hele stad rond te fietsen op zoek naar de jongeren: ze weten dan waar die staan. Waardoor hun werk efficiënter en vooral ook effectiever wordt, want de sociaal werkers kunnen dan veel langer en productiever in gesprek gaan met de jongeren.

 

De afgelopen jaren zijn veel onofficiële hangplekken verdwenen. Als het regent, verzamelden jongeren zich op plekken waar ze droog kunnen staan. In de Peperstraat was een gebouw waar dat kon, op de Zweedselaan nabij een school, en op de Prinsenhof. Ook het paarse woongebouw aan de Laan der Nederlanden bood zo’n droge hangplek. Maar inmiddels zijn die allemaal door hekken of borden afgesloten. Waardoor de jongeren nu noodgedwongen rondhangen op straat en in parken.

 

Broekpolderjongeren

Daarbij komt dat de groepen steeds groter worden. Het jongerenwerk pleit al jaren voor meerdere hangplekken, zodat jongeren zich met gelijkgestemden kunnen ophouden op zo’n plek. Zo komen ze ook minder snel in aanraking met drugs, want in een groep van vijftig jongeren is de kans veel groter dat zij iemand zien blowen dan in een groepje van acht of tien. Het jongerenwerk vindt dat er bij de inrichting van de stad veel te weinig wordt nagedacht over de opgroeiende jeugd, wat nu echt een probleem dreigt te worden, vooral vanwege de opgroeiende Broekpolderjongeren.

 

Bronvermelding: Dagblad Kennemerland – Bart Vuijk

 

 


  • Nul251 Facebook